in ,

Denis Villeneuve: “Televizyon, Sinema Filmlerini Yozlaştırdı”

Denis Villeneuve, sinema sanatının TV yapımları nedeniyle bozulduğunu düşünüyor. Ünlü yönetmen dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Denis Villeneuve TV Filmleri Sinema Yorumu
- Reklam -
- Reklam -

Denis Villeneuve, geçen günlerde The Times of London’a verdiği demeçte iddialı açıklamalarda bulundu. Sinema filmlerinin TV tarafından yozlaştırıldığını savunan yönetmen, aynı zamanda hiç diyalog içermeyen bir film yapmak istediğinden de bahsetti.

Şu sıralar Frank Herbert’ün ünlü bilimkurgu romanı Dune’dan uyarlanan Dune: Part Two filmi için sıkça basında yer alan Villeneuve, verdiği son röportajda dikkat çeken bazı detaylardan bahsetti.

“Açıkçası diyalogdan nefret ediyorum,” diyen yönetmen konu hakkındaki görüşlerini şu sözlerle sıraladı:

- Reklam -

“Diyalog tiyatro ve televizyon içindir. Filmleri iyi bir replik yüzünden değil, güçlü görsellikleri nedeniyle hatırlıyorum. Diyaloglarla hiç ilgilenmiyorum. Saf görüntü ve ses… Sinemanın gücü bundan geliyor. Ama bugün bir film izlediğinizde bu etkenler pek belli olmuyor. Filmler televizyon tarafından yozlaştırıldı.”

Denis Villeneuve TV Filmleri Sinema Dune 2 Yorum

Times’ın, “Televizyon altın çağını yaşadığı ve stüdyo yöneticileri filmlerin TV yapımlarının başarısını taklit etmesi gerektiğini düşündüğü için mi?” sorusuna ise Villeneuve, “Kesinlikle,” yanıtını veriyor.

Denis Villeneuve Tek Diyalog İçermeyen Bir Film Çekme Hayalinden Bahsediyor

Ünlü yönetmen gönlünde yatan filmi ise şu sözlerle tanımlıyor:

“İdeal bir dünyada deneysel hissettirmeyen ama içinde tek bir kelime bile olmayan zorlayıcı bir film yapmak isterdim. İnsanlar sinemadan çıkarken, ‘Bir dakika, filmde hiç diyalog yok muydu?’ diyecekler. Ama sonrasında bu eksikliği hissetmeyecekler.”

Denis Villeneuve bu yılın başlarında Norveçli yazar Jo Nesbo’nun The Son romanını HBO’ya mini dizi formatıyla uyarlamak için görüşmelerde bulunmuştu. Jake Gyllenhaal’un da kadrosuna dahil olduğu projeden ayrılan yönetmen, sonrasında televizyonun kendisi için uygun bir mecra olmadığını dile getirdi.

“Bu kesinlikle çok sevdiğim bir proje. Kitabı da çok seviyorum. O yazarı seviyorum, çok güçlü bir kalemi var. Mesele şu ki bu projeyi bir mini dizi yapmak için geliştirdim. Çünkü kitabın tüm unsurlarını korumaya çalışmanın uzun metrajlı bir film için çok fazla olduğunu düşündüm. Ama yaptığımız uyarlamanın -ki bence senaryo mükemmeldi- benim hassasiyetimden çok uzak olduğunu hissettim.”

Denis Villeneuve TV Filmleri Sinema Yorum

- Reklam -

Villeneuve, “Dune 2” Süresi için Seyirciye Güveniyor

Frank Herbert’ün Türkçesi 712 sayfadan oluşan kitabını iki parça olarak beyaz perdeye taşıyan Denis Villeneuve, filmlerin süreleri konusunda da bonkör davrandı. Her iki filmin toplamı 322 dakikayı bulurken yapımın süresi hakkında endişe duyup duymadığı hakkındaki soruya, “Seyirciye güveniyorum,” diyerek cevap verdi.

“Bu hikâye oldukça yoğun. Dune’u asla tek bir film olarak çekemezdim. Başarılı olabilmemin tek yolu buydu.”

“Ayrıca Oppenheimer’ı düşünün. Nükleer fizik hakkında üç saatlik, çoğunlukla konuşmalardan oluşan bir film. Ama izleyici kitlesi gençlerden oluşuyordu. Çocuklarım için açık ara yılın filmiydi. Bir trend var. Gençler uzun filmler izlemeyi seviyor çünkü para ödüyorlarsa, önemli bir şey görmek istiyorlar. Anlamlı bir içerik arzuluyorlar.”

Dune 2 Filmi Yeni Fragman - Çöl Gezegeni Bölüm İki

Ünlü Yönetmen “Dune 3” için Acele Etmeyecek

Villeneuve röportajında Herbert’ün ikinci Dune romanı Dune Messiah’a dayanan üçüncü bir film yapma isteğini yineledi.

“Kesinlikle üçüncü bir film yapma arzum var. Ama bunu aceleye getirmek istemiyorum. Hollywood’daki tehlike insanların heyecanlanmasını ve kaliteyi değil, sadece vizyon tarihlerini düşünmelerinden kaynaklanıyor.”

Dune: Part 2 filmi 1 Mart 2024 tarihinde vizyonda olacak.

Denis Villeneuve’ün açıklamaları hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tower of God 2. Sezon Çıkış Tarihi Açıklandı

“Tower of God” Animesinin 2. Sezon Yayın Tarihi Açıklandı: İşte İlk Fragman

Yeni Pokémon Oyunu Geliyor: Legends: Z-A

Yeni “Pokémon” Oyunu Duyuruldu: “Pokémon Legends: Z-A” 2025’te Geliyor