in ,

Bazı Büyük Dinozorların Aslanlar Gibi Kükremek Yerine Kuşlar Gibi Cıvıldadığı Ortaya Çıktı

Dinozorların sesleri hakkında yapılan yeni bir araştırma, bazı devasa türlerin kükremek yerine kuş sesleri çıkarttığını ortaya koydu.

Dinozor Sesi Hakkinda Arastirma Kus Sesi
- Reklam -
- Reklam -

Dinozorların sesleri bugün hâlâ en çok merak edilen konulardan. Özellikle Jurassic Park gibi filmler nedeniyle birçok kişi bu kadim canlıların çoğu zaman aslanlar gibi kükreyerek yeri göğü inlettiğini düşündü. Ancak yapılan yeni bir araştırma, dış görünüşle sesin pek de bağlantılı olmayabileceğini ortaya koydu.

Paleontologlar, Pinacosaurus grangeri türüne ait bir dinozorun fosiline dayanarak bazı büyük dinozorların aslanlar gibi kükremek yerine kuşlar gibi cıvıldamış olabileceğini öne sürüyor.

Bilim insanları bu yılın başlarında Nature dergisinde yayınlanan çalışmalarında, fosilin şimdiye kadar bulunan bir dinozora ait ilk sağlam gırtlak kemiği olduğunu söyledi.

- Reklam -

Dinozor Sesi

Araştırmanın yöneticiliğini üstlenen ve Japonya’daki Hokkaido Üniversitesi Müzesi paleontologlarından olan Junki Yoshida, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde yaptığı sunumunda dikkat çekici veriler paylaştı.

Dinozor Sesleri Beklenenden Çok Daha Farklı Olabilir

Bu küçük üçgen fosil ilk olarak 2005 yılında Gobi çölünde gün yüzüne çıkartıldı ve araştırmacılar kemiği Pinacosaurus grangeri adı verilen bir Ankylosaurus dinozorunun parçası olarak tanımladı. Bu zırhlı dinozor türü yaklaşık olarak 4 metre uzunluğunda ve 4.200 kilo ağırlığındaydı.

Yoshida, başlangıçta buldukları kemiğin dinozorun boğazının farklı bir bölümünde yer aldığını ve nefes almak için kullanıldığını düşündüklerini söyledi.

Dinozor Sesi Araştırma - Kuş Sesi

Araştırmacılar daha sonra fosili benzer türlere ait nefes almak için kullanılan yüzlerce farklı kemikle karşılaştırdıktan sonra bu düşüncede bir hata olduğunu fark ettiler. İşte bu noktada Yoshida kemiğin farklı bir yapının parçası olabileceğini düşündü.

- Reklam -

Dinozorlarla akraba kuşların sesleriyle karşılaştırmalı analizlerin ardından her şey yerli yerine oturdu. Kemik dinozorun nefes almasına değil ses çıkarmasına yardımcı oluyordu.

Nature’da yayımlanan makalede, kemiğin şeklinin kuş benzeri sesler çıkarmak için ideal olduğu belirtildi.

Gırtlak Kemiği Kolay Yok Olduğu için Dinozorların Seslerini Tahmin Etmek Güç

Araştırmacıların gırtlak fosili bulmalarının oldukça nadir olduğu biliniyor. Çünkü bu bölgeye ait yapıların bir kısmı kıkırdaktan oluşuyor ve zamanla bozuluyor. Daha önce bulunan bu tür kemikler sürüngen dinozorlardan değil, kuşlardan elde edilmişti.

Dinozor Sesi Hakkında Araştırma - Kuş

Dinozorların tam olarak nasıl sesler çıkardıklarını belirlemek için araştırmacıların anlaması gereken daha çok şey olmasına rağmen Yoshida, “Bu, dinozor seslerini anlamak için atılan ilk adım,” değerlendirmesinde bulundu.

Antik çağdan kalma bu canlıların seslerini anlamak üzere ortaya koyulan bu araştırma hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Insider

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Social Network 2

David Fincher 13 Yılın Ardından Olası “The Social Network 2” İhtimalini Değerlendirdi

The Black Phone 2 Kesinleşti: Korku Filmi Seri Oluyor

Ethan Hawke’lı Korku Filmi “The Black Phone”un Devamı Geliyor: Vizyon Tarihi Belli Oldu