in ,

Kült Bilimkurgu Dizisi “Doctor Who”nun 1960’lı Yıllardan Kalma Kayıp Bölümleri Bulundu

Doctor Who dizisine ait bazı kayıp bölümler gün yüzüne çıkartıldı. 60. yılını kutlayan yapımda ilk doktor William Hartnell’ın kayıp bölümleri bulundu.

Doctor Who Kayıp Bölümleri - BBC
- Reklam -
- Reklam -

Doctor Who dizisinin ilk sezonlarına ait bazı kayıp bölümler amatör bir dedektif tarafından ortaya çıkartıldı. Ancak görüntüleri ellerinde bulunduranlar, bölümleri BBC’ye tesilm etmeye hazır değiller.

İlk olarak 1963 – 1989 yılları arasında yayınlanan BBC’nin bilimkurgu draması Doctor Who, günümüzde 2005’te başlayan modern macerası ile hikâyesine devam ediyor. Özellikle 1960’lı yıllardan kalma birçok bölümün BBC’nin kendi arşivinde bile bulunmadığı biliniyor.

BBC son olarak 800 aşkın bölümüyle tüm külliyatı bir araya getirmiş ve dizinin 60. yılı kutlamaları kapsamında bu bölümleri BBC iPlayer üzerinden yayınlama kararı almıştı.

- Reklam -

Şimdi ise gelen yeni bir haber, yapımın bazı kayıp bölümlerinin gün yüzüne çıkartıldığını ortaya koydu. İlk doktor William Hartnell’ın yer aldığı iki bölüme ait kayıtlar, amatör dedektif John Franklin tarafından İngiltere’de bulundu.

“Doctor Who” Dizisinin Kayıp Bölümleri Henüz Erişime Açılamıyor

Bulunan bölümlerden birisinde Dalekler’in yer aldığı ve Doktor’un Tardis kullanmadan zamanda yolculuk yaptığı sahnelerin yer aldığı belirtildi. Ancak The Observer’ın aktardığına göre keşfedilen bu bölümleri ellerinde bulunduran kişiler, bölümleri BBC’ye teslim etme konusunda pek de hevesli değil.

Deneyimli film koleksiyoncusu ve amatör dedektif John Franklin, çözümün BBC’nin kayıp film makaraları için derhal bir genel af ilan etmesi olduğuna inanıyor.

Doctor Who Kayıp Bölümleri

Bu sayede İngiliz amatör koleksiyoncular, ortaya çıkmaları hâlinde özel arşivlerine el konulmayacağı ve çalıntı BBC mallarını sakladıkları için yargılanmayacakları konusunda güvence alabilecekler.

Kayıp iki Doctor Who bölümünün yanı sıra, BBC arşivlerinde kaybolan başka yapımlar hakkında da fikir sahibi olan Franklin şu açıklamayı yapıyor:

“Arşivlerin dışında kalan önemli TV dizilerinin bölümlerini kataloglamamız ve kaydetmemiz gerekiyor. Bu önemli koleksiyonların sahiplerinin çoğu 80’li yaşlarında. Eğer yeterince dikkatli olmazsak koleksiyonlar önünde sonunda ev temizliği sırasında çöpe atılıp gidecekler.”

Bahsi geçen bölümler BBC’nin 1967-1968 seneleri arasında eskiyen film makaralarını atma politikası sırasında koleksiyonerlerin ellerine geçmişti. Çöpten kurtarılan bölümler yıllardır gözden uzak şekilde tekrar gün yüzüne çıkmayı bekliyor.

Doctor Who Kayıp Bölümler

Üstelik ilk doktor Hartnell’ın Doctor Who bölümleri arşivlerden silinen tek yapım değildi. Patrick Troughton ve Jon Pertwee’nin oynadığı diğer Doctor Who maceraları da ya atıldı ya da silindi. Eric Sykes ve Hattie Jacques’ın başrollerini paylaştığı uzun soluklu sitcom Sykes’ın kayıp ilk bölümlerinden biri de geçen haftalarda yeniden keşfedilmişti.

“Doctor Who” Koleksiyonerleri için Af Çağrısı Yapılıyor

Franklin geçen ay De Montfort Üniversitesi Sinema ve Televizyon Tarihi Araştırma Enstitüsü ile birlikte Leicester’da koleksiyoncular için Film is Fabulous! başlıklı bir etkinlik düzenledi. Amatör dedektif yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Etkinliğe katılan koleksiyoncular, kurumun eski çalışanları ve bu yüzden çok korkuyorlar. Kural, atılmış olsa bile hiçbir şeyi almamaktı. Ama filmi seviyorsanız ve bir gün önemli olacağını biliyorsanız ne yapardınız? Şimdi ihtiyacımız olan şey bir af.”

- Reklam -

Franklin’in çağrısına BBC’nin The Repair Shop programında elektronik uzmanı olarak yer alan film ve projektör restoratörü Mark Stuckey de destek verdi:

“Bu koleksiyoncular suçlu olarak görülüyordu ama şimdi onların gerçekten kurtarıcı olduklarını görebiliyoruz. Bir af, onların kovuşturmadan korkmalarını engelleyecektir.”

Doctor Who Kayıp Bölümler - BBC

BBC ise kayıp bölümlere sahip olan herkesle konuşmaya hazır olduğunu açıkladı:

“Kayıp arşiv kayıtları olduğunu düşündükleri bölümlerle ilgili olarak bizimle temasa geçenleri memnuniyetle karşılıyoruz. Kayıp ya da eksik bölümleri BBC arşivlerine geri kazandırmak için onlarla birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Koleksiyoncular Hâlâ Endişeli

Bunun endişeli koleksiyoncuları harekete geçirmek için yeterli olup olmayacağı ise şüpheli görülüyor. Franklin, koleksiyoncuların gerçek bir tehlike altında olmamasına karşın komedyen Bob Monkhouse’un 1978 yılında tutuklanmasının unutulmadığını düşünüyor:

“Monkhouse özel bir koleksiyoncuydu ve video korsanlığı yapmakla suçlanıyordu. Hatta arşivinin bir kısmına el konulmuştu. Ne yazık ki insanlar hâlâ filmlerine el konulabileceğine inanıyor.”

Doctor Who 15. Sezon Çekimleri

Son keşiflere kadar, dizinin ilk 6 yılına ait toplam 97 Doctor Who bölümünün kayıp olduğuna inanılıyordu. TV arşivi Kaleidoscope’un başkanı Chris Perry, yakın zamanda insanların özel arşivlerinde doğru güvenceler verilirse ade edilebilecek çok sayıda bölüm bildiğini iddia etti.

Doctor Who’nun 14. sezonu, David Tennant’ın da geri döndüğü üç özel bölümle 25 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.

Bu kayıp bölümlere dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian


TV dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Marvels Gişe

Marvel Sinematik Evreni’nin En Kötü Açılışı: “The Marvels” Filmi Gişede Sınıfta Kaldı

Ebedi Ev - William Gay

Güney Gotiği’nin Öne Çıkan Temsilcilerinden William Gay’in “Ebedi Ev” Romanı Türkçede