in ,

Gaziantep’teki Dülük Antik Kenti’nde 2.000 Yıllık Roma Damgası Bulundu

Dülük Antik Kenti’ndeki kazılarda Antik Roma’dan kalma damgalar bulundu. Kilden yapılma bu damgalar, resmi belgeleri mühürlemek için kullanılıyordu.

Duluk Antik Kenti Roma Damga Muhur
- Reklam -
- Reklam -

Dülük Antik Kenti’nde devam eden arkeoloji çalışmaları sırasında 2.000 yıllık kilden damgalar bulundu. Antik Roma’dan kalma bu objeler, şehir arşivindeki resmi belgeleri mühürlemek için kullanılıyordu.

Gaziantep kent merkezinin 10 kilometre kuzeyinde yer alan Dülük (Roma dönemindeki ismiyle Doliche), yaklaşık 600 bin yıllık tarihiyle zengin bir geçmişe ev sahipliği yapıyor.

Dülük Antik Kenti’nde bulunan kil damgaların boyutları 5 ila 20 milimetre arasında değişiyor. Damgaların koyun veya keçi derisinden papirüs ve parşömen belgeleri mühürlemek için kullanıldığı belirtiliyor. Bununla birlikte her mühür farklı bir tanrının veya dini sembolün izlenimini içeriyor.

- Reklam -

Kazı çalışmalarında görev alan ve Almanya’daki Münster Üniversitesi’nde profesör olarak çalışan Michael Blömer yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Mühürler, yasal belgeleri ve mektupları kapatmak için iplerin etrafına katlanmış küçük kil sembollerdir; daha sonra belgeleri mühürlemek için kile bir damga bastırılmıştır. Bu mühürler geniş bir sembol yelpazesine sahipler. Birçoğu tanrı ve tanrıçalar gibi dinsel imgeleri gösterirler. Diğerleri ise portreleri gösterir ve ayrıca yazıtlara sahiplerdir.

“Bu resimlerin analizleri bizlere Doliche’de yaşamış olan insanların kültürel bağlantıları hakkında bilgiler sağlayabilir.”

Dülük Antik Kenti Kalıntıları - Gaziantep

Dülük Antik Kenti Bir Zamanlar Önemli Bir Dinsel Merkezdi

Bir zamanlar Doliche önemli bir dinsel merkezdi ve Roma Tanrısı Jupiter Dolichenus gök ve gök gürültüsü tanrısı) adına kutsal bir alan olarak hizmet verdi.

Yeni bulunan eserler M.S. ikinci yüzyılın ortalarından 3. yüzyılın ortalarına kadar kullanılan, şehrin eski arşiv kalıntılarında ortaya çıkartıldı.

Ancak binadan geriye sadece birkaç kireçtaşı duvar kalmıştı. Alandaki arkeologlar Anatolian Archaeology’ye yaptığı açıklamalarda belgelerin büyük bir yangında, muhtemelen M.S. 253 yılında Pers Kralı 1. Şapur’un Roma’nın Suriye Eyaleti’ndeki çeşitli şehirleri yıktığı zaman yok olduklarını düşünüyor.

- Reklam -

Blömer, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Çok fazla eski arşiv binası bilinmiyor, bu nedenle Dülük arşivindeki kazıların bu tür kamu mimarisinin görünümü ve organizasyonuna yeni bir ışık tutacağını umuyoruz.”

Dülük Antik Kenti Antik Roma Damga Mühür

Bunlar Blömer ve ekibinin Doliche’de buldukları ilk eserler değil. Daha önceki kazılarda bölgeden yaklaşık 4.000 adet benzer mührü gün yüzüne çıkardılar.

“Bu durum arşivin binlerce belgeye ev sahipliği yaptığını gösteriyor.”

Yıllar sonra ortaya çıkartılan bu damgalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Napolyon: Yeni Okay Tiryakioğlu Kitabı Çıktı

Okay Tiryakioğlu’nun Kaleminden “Napolyon”un Çarpıcı Hikâyesi Yeni Bir Kurguyla Raflarda

Bitcoin Blockchain Teknolojisi: Nasıl Çalışır ve Geleceği

Bitcoin Blockchain Teknolojisi: Nasıl Çalışır ve Geleceği