in ,

NASA 16 Milyon Km Uzaklıktan Lazer Işınıyla Sinyal Almayı Başardı

NASA, 16 milyon kilometre uzaklıktan lazer teknolojisiyle sinyal almayı başardı. Yeni teknoloji gezegenler arası iletişimi hızlandırmayı hedefliyor.

Dünya 16 Milyon Km Uzaklıktan Lazer Işınlı Bir Mesaj Aldı
- Reklam -
- Reklam -

NASA, 16 milyon km uzaklıktan lazer teknolojisi kullanarak sinyal almayı başardı. Yeni deney, gezegenler arası iletişimde önemli bir adım olarak kayda geçti.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Deep Space Optical Communications (DSOC / Derin Uzay Optik İletişimi) deneyi, optik iletişimi neredeyse Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 40 katı kadar uzaklıkta gerçekleştirdi ve bu durum uzayda uzun mesafeli veri iletimi için yeni bir örnek teşkil ediyor.

Uzak uzay araçlarıyla iletişim geleneksel olarak radyo dalgalarıyla gerçekleştiriliyordu. Ancak yakın kızılötesi gibi daha yüksek ışık frekanslarının kullanılması, sadece bant genişliğini artırmakla kalmayıp veri transfer hızında da önemli bir artış vadediyor.

- Reklam -

NASA Genel Merkezi Teknoloji Gösterileri Direktörü Trudy Kortes, bu kilometre taşıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“İlk ışığa ulaşmak muazzam bir başarı ve DSOC’un birçok kritik kilometre taşından biriydi. Yeni yöntem insanlığın geniş uzay yolculuğunu desteklemek adına bilimsel bilgi, yüksek çözünürlüklü görüntüler ve canlı video gönderme kapasitesine sahip daha yüksek veri iletişiminin yolunu açıyor.”

Dünya 16 Milyon Km Uzaklıktan Lazer Işınlı Bir Mesaj Aldı

İletişim için kızılötesi ışığın kullanılması, lazer şeklinde dalgaların iletilmesini içerirken odaklanmış bir ışın gerektiriyor ve radyo dalgalarının dağılımından çok daha az güç gerektiriyor. Bu odaklı iletim aynı zamanda ek bir güvenlik katmanı sağlayarak ele geçirilmesini önemli ölçüde zorlaştırıyor.

Uzay İletişiminde Yeni Dönem: Lazer Teknolojisi ile Mesafeler Kısalıyor

Ancak bu önemli başarı karmaşık süreçleri içeriyor; veri bitleri lazer tarafından yayılan fotonlarla kodlanıyor ve bu bilgilerin çevrilmesi ve hazırlanması için gelişmiş araçlar, özellikle de bir süperiletken yüksek verimli dedektör dizisi gerekiyor.

Bağlantıyı kurarken uzay aracı ve teleskop sürekli hareket halinde olduğundan, gerçek zamanlı olarak konumlandırma konfigürasyonlarında ayarlama yapmak da ayrı bir zorluk oluşturuyor. Son denemede lazer fotonları, vericiden alıcıya yaklaşık 50 saniyede ulaştı ve bu süre zarfında her iki taraf da uzayda hareket halindeydi.

- Reklam -

Başarılı iletişim şu anda Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağına doğru giden Psyche uzay aracına yerleştirilen bir lazer alıcı/verici sayesinde gerçekleşti. Gelecekteki Kızıl Gezegen geçişi için bu yenilikçi yakın kızılötesi lazer iletişim yönteminin optimize edilmesi için süregelen testler ve iyileştirmeler devam edecek.

NASA 16 Milyon Km Uzaklıktan Lazer Işınıyla Mesaj Almayı Başardı

NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndaki DSOC operasyonları lideri Meera Srinivasan, önlerindeki zorluklara dikkat çekerek, “Bu ciddi bir zorluktu ve yapmamız gereken daha çok iş var. Ancak kısa bir süre için bazı verileri iletmeyi, almayı ve çözmeyi başardık,” açıklamasında bulundu.

Uzayın derinliklerinde daha hızlı haberleşmeyi sağlayacak yeni teknoloji hakkındaki Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cambridge Sözlüğü 2023 Kelimesi Halüsinasyon

Cambridge Sözlüğü 2023’ün Kelimesini “Halüsinasyon” Olarak Seçti: Sözcüğün Artık Yeni Bir Anlamı da Var

Jason Bourne 6 Film Edward Berger

“Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok”un Yönetmeni, Yeni “Jason Bourne” Filminin Başına Geçti