in ,

39 Milyon Yıl Önce Yaşamıştı: Dünyanın En Ağır Canlısı Keşfedildi

Dünyanın en ağır canlısı bulundu. 39 milyon yıl önce yaşamış olan balinanın, deniz memelilerin evrimleşme sürecine de farklı bir boyut kazandırıyor.

Dünyanın En Ağır Canlısı Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları dünyanın bilinen en ağır canlısını keşfettiklerini açıkladı. 39 milyon yıl önce yaşadığı belirtilen deniz canlısının, modern mavi balinanın ağırlığının 2-3 katına ulaşabileceği aktarıldı.

Perucetus colossus olarak adlandırılan devasa balinanın yaklaşık olarak 39 milyon yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor. Balina atasının 20 metrelik uzunluğu o zamanlar için normal boyutlarda olsa da ağırlığı ile rekor kırıyor. Araştırmaya göre dünyanın en büyük canlısı 375 ton ağırlığındaydı.

Mavi balinalar hâlâ tarihsel olarak en büyük canlılar arasında yer alıyor. Bazılarının boyu 30 metreyi aşıyor. Ancak P. colossus boyutuyla değil ağırlığıyla dikkat çekiyor.

- Reklam -

İtalya’daki Pisa Üniversitesi’nden paleontolog Alberto Collareta, Perucetus colossus’un “muhtemelen şimdiye kadarki en ağır hayvan” olduğunu söyledi. Ancak araştırmacı bu canlının, “büyük olasılıkla şimdiye kadarki en uzun hayvan olmadığına” da dikkat çekiyor.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmaya göre balinanın iskeletinin bir kısmı yakın zamanda Güney Peru’da keşfedildi. Söz konusu keşif, deniz memelilerindeki devasa boyut trendinin düşünülenden daha erken başladığını da gösteriyor.

Dünyanın En Ağır Canlısı Keşfedildi

J. G. M. Thewissen ve David A. Waugh dergideki ek bir makalede bu bulgunun vücut boyutu evrimi anlayışımızı sorguladıklarını dile getirdi.

Dünyanın En Ağır Canlısı Deniz Memelilerinin Evrimleşme Sürecine Yeni Bir Bakış Kazandırıyor

Araştırmacılar balinalar, yunuslar ve domuz balıklarının, şimdiye kadar yaşamış bilinen en büyük hayvanları içeren ve deniz memelileri olarak adlandırılan bir gruba ait olduğunu belirtiyor. Şimdiye kadar mavi balinanın en büyük vücut boyutu rekorunu elinde tuttuğu varsayılıyordu. Ancak çalışmada yazarlar, “P. colossus’un tahmini iskelet kütlesi, bilinen herhangi bir memelinin veya suda yaşayan omurgalıların kütlesini aşıyor,” diyor.

Perucetus colossus, ölçülen bir kısmı üzerinden modellemeye tabi tutuldu. Bu parçalar arasında 13 omurga, dört kaburga ve bir kalça kemiği bulunuyor. Her omurga 220 kilodan fazla ağırlığa sahipken, kaburgaları neredeyse 1.5 metre uzunluğundaydı.

- Reklam -

39 Milyon Yıl Önce Yaşamıştı: Dünyanın En Ağır Canlısı Keşfedildi

Araştırmaya göre balina, soyu tükenmiş deniz memelilerinden bir aile olan basilosaurid grubunun bir üyesi. Sadece son derece büyük değil, aynı zamanda vücut kütlesine göre son derece ağır bir iskelete sahipti. Çalışmada, “Memelilerde ve genel olarak suda yaşayan omurgalılarda iskelet kütlesinin üst sınırını önemli ölçüde zorluyor,” ifadelerine yer veriliyor.

Bilim insanları, bu dev balinanın yavaş bir yüzücü olduğunu ve muhtemelen denizin yakınlarında yaşayıp denizin dibinde beslendiğini tahmin ediyor. Bulgular, deniz memelilerinin vücut büyüklüğünün tahmin edilenden 30 milyon yıl önce zirveye ulaştığını gösteriyor. P. colossus’un özellikleri tamamen su ortamına adapte olmuştu.

Bundan birkaç ay önce de Antik Mısır’ın kumları altında 41 milyon yıl öncesine ait bir balina türü keşfedilmişti.

Sizler de dünyanın en ağır canlısını içeren yeni keşif konusundaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News‘ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: USA Today

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hazbin Hotel Prime Video

A24 İmzalı Yetişkinlere Yönelik Animasyon Dizisi “Hazbin Hotel”da Yayın Tarihi Açıklandı

Kırık Nisan - İsmail Kadare

Booker Ödüllü Arnavut Yazar İsmail Kadare’nin “Kırık Nisan” Kitabı Türkçede