in ,

Elazığ’da Bir Bahçe Sahibi Tarlasına Fidan Dikerken Roma Dönemine Ait Mozaikler Buldu

Elazığ’da bir tarlada tesadüf eseri Roma döneminden kalma mozaikler ve duvar yıkıntıları bulundu. Arkeolojik alanın genişliği 84 metrekareyi geçti.

Elazığ Tarla Roma Dönemi Mozaik
- Reklam -
- Reklam -

Elazığ’ın Merkez ilçesine bağlığı Salkaya köyünde bir bahçe sahibi fidan dikmek için tarlasına açtığı çukurda tesadüf eseri Roma döneminden kalma kalıntılara ulaştı. Gün yüzüne çıkartılan mozaik taban 84 metrekareyi bulurken aynı zamanda Roma’dan kalma duvar kalıntıları da tespit edildi.

Elazığ’ın kent merkezine yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta bulunan Salkaya köyü, 3.5 ay önce beklenmedik bir olaya ev sahipliği yaptı. Tesadüf eseri ortaya çıkartılan mozaik tabana şahitlik eden tarla sahibi, Elazığ Müze Müdürlüğü ve jandarmayla iletişime geçti.

Ekiplerin tarla üzerinde yaptığı araştırma sonucunda kalıntıların Roma dönemine ait olduğu belirtildi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından kazı ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar sonucunda mozaik alan genişletildi ve 84 metrekareye kadar yayıldı.

- Reklam -

Elazığ’da İlk Defa Roma’dan Kalma Mozaik Bulundu

Tesadüfen bulunan taban mozaiklerin tarihi ve kültürel öneminin yanı sıra Elazığ’da bulunan ilk taban mozaiği olduğuna dikkat çeken Elazığ Etnografya ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Ziya Kılınç şu açıklamayı yaptı:

“Bu mozaiğinin benzerlerinin olup olmadığına dair çalışmalarımız halen devam ediyor. Muhtemelen önümüzdeki yıl da bu çalışmalar devam edecektir.”

Elazığ Roma Mozaik

Mozaiğin etrafında duvarların olduğu bir alanın da ortaya çıktığını ifade eden Kılınç, çalışmalara 1 Ağustos’ta başladıklarını ve 3.5 aydır devam ettiklerini kaydetti.

Müze müdürü sözlerine şöyle devam etti:

“Biz mozaiğin bulunduğu alanda ilk etapta 5’e 10 bir açma karolajladık ve bu açma içerisinde mozaiği kazmaya başladık. Mozaik alanının devam ettiğini görünce bu açmalar genişledi. Bugün itibariyle mozaik alanı, 84 metrekare alanda serili bir taban mozaiği, etrafında duvarların olduğu bir alan ortaya çıktı.”

- Reklam -

Kazı Alanı Genişletilecek

Ziya Kılınç duvarların perde arkasını keşfetmek için kazı alanının 2024 yılında da genişletileceğini belirtirken açıklamasına şu sözlerle son verdi:

“Burada büyük bir Zeugma’daki ya da Halepli Bahçedeki gibi bir alanı varsa burası muhtemelen kamulaştırılıp bir mozaik müzesine dönüştürülecek. Tek parça mozaik ise bunu yine Diyarbakır merkez bölge laboratuvarından restoratörlerin yardımıyla müzeye taşıyacağız ve müzede sergileyeceğiz. Şuanda yaptığımız çalışma, bu mozaiğinin benzerlerinin olup olmadığına dair çalışma ve halen devam ediyor. Muhtemelen önümüzdeki yıl da bu çalışmalar devam edecektir.”

Elazığ Tarla Roma Mozaik

Dün ise Kayseri’den benzer bir haber gelmiş, Mustafa Halıcıoğlu adlı bir kişi evinin tadilatı sırasında 2.000 yıllık yeraltı şehrini gün yüzüne çıkartmıştı.

Elazığ’da bulunan Roma döneminden kalma mozaik ve duvar kalıntıları hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: İHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Legend of Zelda Sinema Filmi

Nintendo ve Sony Ortaklığında “The Legend of Zelda” Filmi Geliyor

Yeni Peanuts Filmi

Apple’dan Yeni “Peanuts” Filmi Geliyor: Snoopy ve Charlie Brown Geri Dönüyor