in ,

‘Kabaca’ Bir Katrilyon Yıl Sürecek: Ağır Ağır Devasa Bir Elmasa Dönüşen Beyaz Cüce Yıldız Keşfedildi

Gökbilimciler, yavaş yavaş devasa bir elmasa dönüşmekte olan beyaz cüceyi gözlemledi. Bu büyülü olayın gerçekleşmesi ise yaklaşık 1 katrilyon yıl sürecek.

Elmasa Dönüşen Dev Beyaz Cüce Yıldız Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Gökbilimciler, devasa bir elmasa dönüşme sürecinde olan bir yıldız tespit etti. Bu benzersiz olayı inceleyen bilim insanları, cüce yıldızın dönüşümü için sadece “1 katrilyon yıl kadar” beklememiz gerektiğini söyledi.

Yeni keşfedilen yıldız, güneş benzeri bir yıldızın yakıtını tüketip çökmesiyle oluşan bir beyaz cüce. Metalik oksijen ve karbon ağırlıklı olan bu yıldızlar, çöküşlerini takiben soğuyarak zamanla dev bir elmasa dönüşüyorlar. Ancak bu süreç o kadar yavaş ilerliyor ki, bilim insanları evrendeki hiçbir yıldızın şimdiye kadar tamamen kristalleşmediğini düşünüyor.

Tahminlere göre bu süreç yaklaşık bir katrilyon yıl alıyor. Şu anda büyük patlamadan sonra oluşan evrenin yaşı 13,6 milyar yıl. Yani, söz konusu sürecin tamamlandığını görebilmemiz en azından biz yaşayan insanlar için pek de mümkün değil

- Reklam -

Bu önemli bulgular ilk olarak arXiv ön baskı veritabanında yayımlandı ve hakemli bir bilimsel dergi olan Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımlanmak üzere kabul edildi.

Elmasa Dönüşen Dev Beyaz Cüce Yıldız Keşfedildi

Elmasa Dönüşen Dev Beyaz Cüce Yıldız Keşfi Bilim  Dünyası İçin Bir İlk Niteliğinde

Araştırmacılar ilk defa bu geçişin ilk aşamalarında olan bir yıldız keşfettiklerine inanıyorlar. HD 190412 C adı verilen bu yıldız, HD 190412 adlı bir dörtlü yıldız sisteminin bir parçası ve yaklaşık 104 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Gökbilimciler yıldızın sıcaklığını 6.300 santigrat derece olarak hesapladılar. Bu da kristalleşen bir beyaz cüceye özgü bir aralıkta olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte sistemin diğer yıldızlarının bileşimini analiz ederek yıldızın çekirdeğindeki metal miktarını belirlediler ve yaklaşık olarak 4,2 milyar yaşında olduğunu tahmin ettiler.

- Reklam -

Araştırma Derinleştiriliyor: Farklı Yıldız Sistemlerinde de Benzer Vakalar Olabilir

Yıldızın Dünya’ya olan kesin uzaklığını bilmek önemli bir faktördü çünkü uzaklık, sönmekte olan beyaz cüceden gelen ışığın parlaklığını etkiliyor. Araştırmacılar, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Gaia misyonundan elde ettikleri verilerle Samanyolu Galaksisi’ndeki bir milyar yıldızın 3D haritasını oluşturarak bu uzaklığı belirlediler.

Elmasa Dönüşen Dev Beyaz Cüce Yıldız Keşfedildi

Elde edilen bilgilerle beyaz cücenin zaman içindeki soğuma sürecini modellendiren ekip, bilinen ilk kristalleşen beyaz cüce vakasını doğruladı. HD 190412 gibi başka sistemlerin de olduğu, hatta Sirius’un yer aldığı yıldız sisteminde de benzer olayların meydana gelebileceği belirtiliyor.

Yeni keşif hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce bu tür benzer keşifler önümüzdeki yıllarda artacak mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzay dünyasından yeni haberler bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kurtlar Sofrasında - Hans Fallada

Hans Fallada’nın Kült Romanı “Kurtlar Sofrasında” Yeniden Türkçe Raflarında

One Piece Bütçesi Netflix

“One Piece” Netflix’in En Yüksek Bütçeli Dizilerinden Biri Oldu (Bölüm Başı Maliyeti Game of Thrones’tan Fazla)