in ,

Güneş’teki Reaksiyonları Taklit Ediyor: Dünyanın En Büyük Nükleer Füzyon Roket Motorunun Yapımına Başlandı

Dünyanın en büyük nükleer füzyon roket motoru inşa ediliyor. Yeni deneyler, uzay yolculuğunda bir dönüm noktası olabilir.

Dünyanın En Büyük Nükleer Füzyon Roket Motoru Yapılıyor
- Reklam -
- Reklam -

Nükleer füzyon tahrik teknolojisi, hem hız hem de yakıt kullanımı açısından gelecekteki uzay seyahatlerinde devrim yaratabilir. Güneş’i hareket ettiren aynı tür reaksiyonlar Mars’a seyahat süresini yarıya indirebilir veya Satürn ve uydularına yapılacak bir yolculuğun sekiz yıl yerine sadece iki yıl sürmesini sağlayabilir.

Bu inanılmaz derecede heyecan verici bir keşif. Ancak şu an için herkes bunun işe yarayacağına tam olarak ikna olmuş değil. Çünkü söz konusu teknolojinin çalışması için ultra yüksek sıcaklıklara ve basınçlara ihtiyaç duyuyor.

Teknolojinin uygulanabilirliğini kanıtlamaya yardımcı olmak amacıyla Pulsar Fusion tarafından İngiltere’nin Bletchley kentinde şimdiye kadarki en büyük füzyon roket motoru inşa ediliyor. 8 metre uzunluğundaki odanın 2027 yılında ateşlenmeye başlaması planlanıyor.

- Reklam -

Potansiyel Devrim: Nükleer Füzyon Tahrik Teknolojisi

Tahmin edileceği üzere, Güneş’i bir roketin içinde kopyalamak kolay bir iş değil. Nükleer füzyon tahrikinin merkezinde, elektromanyetik bir alan içinde kilitlenmiş ultra sıcak bir plazma bulunuyor ve bilim insanları bunu istikrarlı ve güvenli bir şekilde nasıl yapacaklarını hâlâ çözmeye çalışıyorlar.

Dünyanın En Büyük Nükleer Füzyon Roket Motoru Yapılıyor

Pulsar Fusion’ın CFO’su James Lambert, şunları söylüyor:

“Zor olan şey, süper sıcak plazmayı elektromanyetik bir alan içinde nasıl tutacağınızı ve sınırlandıracağınızı öğrenmek. Plazma, geleneksel teknikler kullanılarak tahmin edilmesi inanılmaz derecede zor olan bir hava durumu sistemi gibi davranıyor.”

Makine öğrenimi, bu vahşi hava kutusunu biraz daha kolay haritalamaya yardımcı olabilir. Pulsar Fusion, plazmanın nasıl davranacağını ve hassas bir şekilde nasıl kontrol edilebileceğini daha iyi tahmin etmek için ABD’deki Princeton Satellite Systems ile ortaklık kurdu.

Nükleer Füzyon Roket Motorunun İnşası ve Planları

Mühendisler her şeyin planlandığı gibi çalışmasını sağlayabilirse, odadaki sıcaklıklar birkaç yüz milyon derecelik sıcaklıklara ulaşılacak ve bu da onu Güneş’ten daha sıcak hâle getirecek. Serbest bırakılan fazla enerji, potansiyel olarak saatte 500.000 mil (804.672 kilometre) roket hızı sağlayabilir.

Burada bahsedilen özel motor türü, yüklü parçacıkların doğrudan itme gücü yarattığı Doğrudan Füzyon Tahriki (DFD) olarak bilinir. Doğrudan Füzyon Tahriki, diğer seçeneklere göre daha verimli ve atomik izotoplarla çalıştığı için büyük bir yakıt yüküne ihtiyaç duymuyor.

- Reklam -

“İnsanlığın Geleceği İçin Kaçınılmaz”

Güneş'teki Reaksiyonları Taklit Ediyor: Dünyanın En Büyük Nükleer Füzyon Roket Motorunun Yapımına Başlandı

Pulsar Fusion CEO’su Richard Dinan, TechCrunch’a konuyla ilgili şöyle diyor:

“Kendinize şunu sormalısınız, insanlık füzyon yapabilir mi? Eğer yapamazsak, o zaman tüm bunların bir önemi kalmaz.

“Eğer yapabilirsek – ki yapabiliriz – o zaman füzyon tahriki tamamen kaçınılmazdır. Bu, insanın uzaydaki evrimi için kaçınılmaz olacaktır.”

Nükleer füzyon, gezegenlere seyahati çok daha kısa hâle getirmenin yanı sıra, Dünya’daki yaşam için neredeyse sınırsız, temiz enerji sağlamayı da vaat ediyor. Ancak bilim insanları, bunun ilk olarak uzayda gösterileceğine inanıyorlar, çünkü atmosferin olmaması ve ultra soğuk sıcaklıklar reaksiyonlar için daha uygun gözüküyor.

Yeni nükleer füzyon roket motoru inşası hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Sizce ekibin başarılı olma ihtimali nedir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni teknolojik ve bilimsel gelişmeler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Christopher Nolan Süper Kahraman Filmi Yönetmeyecek

Christopher Nolan Yeni Bir Süper Kahraman Filmi Yönetme Olasılığı Hakkında Konuştu

Hazar Sözlüğü - Milorad Paviç | Haftanın Kitabı #278

Hazar Sözlüğü – Milorad Paviç | Haftanın Kitabı #278