in ,

Mısır’daki Esna Tapınağı’nda Tanrıların Yılbaşı Kutlaması Yaptığı Bir Kabartma Gün Yüzüne Çıkartıldı

Mısır’ın Luksor kentindeki Esna Tapınağı’nda astro-teolojik sırları resmeden yılbaşı temalı bir tablo bulundu.

Esna Tapınağı Yılbaşı Temalı Rölyef
- Reklam -
- Reklam -

Mısır’ın Luksor kentinde yer alan Esna Tapınağı’nda devam eden restorasyon çalışmaları ustalıkla çizilmiş bir yılbaşı sahnesini gözler önüne serdi.

Mısır ve Almanya ortaklığındaki bir ekip Esna Tapınağı’nın duvarları üzerinde ve tavanında yer alan, göksel cisimler ve zodyakları tasvir eden rölyef ve kabartmalar buldu. Tasvirler arasında tanrı ve tanrıçaların da yer aldığı görüldü.

Bu arkeolojik buluş, tapınakta devam eden restorasyon çalışması sırasında gerçekleştirildi. Ekip, Tanrıça Sothis’in Nil Nehri’nin taşkınının başındaki bir sahnesi ile beraber dört adet koç başı ile tasvir edilen güneş tanrısı Khnum-Re’nin bir sahnesini ortaya çıkardı.

- Reklam -

Ekibin Alman tarafının başkanı Christian Leitz, bu rölyefin ana temasının Orion ve Sothis olduğunu belirtti. En parlak yıldızı Rigel olan ve Orion takımyıldızını oluşturan bu yıldızlar ise tanrı Osiris ile ilişkilendiriliyor.

Mısır Esna Tapınağı Yılbaşı Temalı Rölyef

Sothis ise Osiris’in kardeşi Mısır Tanrıçası Isis’i temsil eden Tanrıça Sepdet’in Yunanca ismi. 70 günlük görünmezliğin ardından yeniden ortaya çıkması temmuz ayı ortasında Nil Nehri’nin taşmasını öngören gökyüzündeki en parlak yıldız olan Sirius Yıldızı ile ilişkilendirilmişti.

Esna Tapınağı’nda Gökyüzünün ‘Sırlarını’ Ortaya Koyan Yılbaşı Tasvirleri

Leitz, “Bu aynı zamanda Antik Mısır’daki Yeni Yıl Günü’nü de işaret eder,” ifadesini kullandı.

Mısır tarafındaki heyetin başkanı Hisham El-Leithy, şunları söyledi:

“Çalışmalar sırasında daha önce kalın kurum tabakası (Geçmiş 2000 yılın toz ve kir tabakası) nedeniyle görülmeyen birçok yeni mürekkep yazısı gün ışığına çıktı.”

Esna Tapınağı Yılbaşı Temalı Kabartma

Bununla birlikte ziyaretçiler tapınağın restore edilmiş ve yeni rölyefler içeren hâlini ziyaret edebilecekler.

El-Leithy ayrıca tapınağın sütunlu salonunun tavanında bulunan zodyak rölyefi işaret etti. Bu rölyef tüm 12 burcu, dış gezegenler Jüpiter, Satürn ve Mars’ı, ayrıca Eski Mısırlılar tarafından zamanı ölçmek için kullanılan “Yedi Oklar” ve takımyıldızların tasvirlerini içeriyor.

Tapınağın girişinin üstünde, iki sıra halinde duran, 46 adet kartalın yer aldığı bir rölyef yer alıyor. Bunların bazılarında Yukarı Mısır Tanrıçası Nekhbet, bazılarında ise Aşağı Mısır Tanrıçası Wadget’in başı bulunuyor.

- Reklam -

Esna Tapınağı Kabartmaları

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri bu rölyeflerin ilk defa gün yüzüne çıkartıldığını belirtti.

Ayrıca 1963 ve 1975 tarihlerinde tapınağın rölyeflerini belgeleyen Fransız Mısırbilimci Serge Soniron’un çalışmalarında bu rölyeflerin görülmediğini ve bahsedilmediğini de ekledi.

“Bu keşif Kahire’deki Amerikan Araştırma Merkezi ve Antik Mısır Derneği’nin tapınağı korumak ve dekorasyonlarını gün yüzüne çıkarmak için fonladığı Mısırbilimcilerin restorasyon projelerine başlamasını önemli kıldı.”

Kabartmalar daha fazla detay elde etmek için incelenecek.

Esna Tapınağı 2.000 Yıllık Bir Geçmişe Sahip

Yapımına Roma İmparatoru Claudius (MS 41-54) döneminde başlanan ve İmparator Decius (249-251) döneminde tamamlanan Esna Tapınağı, Keçi Tanrı Khnum-Re’ye ve onun kutsal eşlerine adanmıştı.

19 ve 20. yüzyıllarda tapınak kentselleşme yüzünden zarar gördü. Özellikle etrafına inşa edilmiş bir ev siteye girişi kısıtlıyordu.

Esna Tapınağı
Esna Tapınağı

Kavalalı Mehmed Ali Paşa döneminde ise (1805-1840) tapınağın pamuk mahsulü için depolama tesisi olarak kullanıldığı rapor edildi.

Gün yüzüne çıkartılan bu yeni tasvirleri siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Ahram Online

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Ablacım abicim, herşeyi siz yarattınız zaten neyi kutluyosunuz, diyen de olmamış :smiley:

  2. Avatar for SpaceMarine SpaceMarine dedi ki:

    Bu şey değil mi; arkadaşlarımla birlikte son kutladığım yılbaşı. Sadece kabartması kalmış geriye. :joy:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Attack on Titan Finali Crunchyroll

“Attack on Titan” Anime Finali Yayın Servisi Crunchyroll’un Çökmesine Neden Oldu

Yeni The Running Man Filmi - Stephen King - Edgar Wright

Stephen King’in “The Running Man” Romanı Edgar Wright İmzasıyla Yeniden Film Oluyor