in

Mısır’daki Esna Tapınağı’nda 2.220 Yıllık Burç Çizimleri Bulundu

Yukarı Mısır’daki Esna Tapınağı’nın duvarlarındaki kir tabakasının altında burçlar kuşağına (Zodyak kuşağı) ait çizimler keşfedildi.

Mısır Tapınak Burç Çizimleri
- Reklam -
- Reklam -

Araştırmacılar, Yukarı Mısır’da yer alan Esna Tapınağı’nın duvarlarını ve tavanını örten kir tabakasını incelerken Mısır Zodyak’ının (burçlarının) tamamını içeren çizimler keşfetti.

Luxor’un yaklaşık 60 kilometre güneyinde bulunan ve bereket tanrısı Khnum’u yüceltmek için inşa edilmiş olan Esna Tapınağı, Antik Mısır sakinleri için son derece önemli bir tapınma merkeziydi. Tapınağın duvarlarını örten yüzlerce yıllık kir perdesini aralayan arkeologlar, dönemin sanatçıları tarafından yontulmuş ve boyanmış olan bir dizi kabartmayı ortaya çıkarmıştı.

Şimdiyse araştırmacılar son derece önemli bir keşfe daha imza attılar: tapınağın tavanına işlenmiş Mısır Zodyak’ını betimleyen boyamaları gün yüzüne çıkardılar.

- Reklam -

2.000 yıllık kir ve hayvan pisliğini temizleyen araştırmacılar, Zodyak burçlarının yanı sıra Jüpiter, Satürn, Mars gibi gezegenleri ve Antik Mısırlıların zamanı ölçmekte kullandıkları takımyıldızları gösteren çizimlerle karşılaştı. Tapınakta bulunan diğer çizimler ise timsah ile yılan gibi hayvan ve melez yaratık tasvirlerinden oluşuyor.

Mısır Tapınak Burç Çizimleri

Araştırmacılar, önceki kazılarda Khnum’u eşleri Menhit, Nebtu ve oğulları Heka ve Neith ile birlikte gösteren freskler tespit etmiştiyse de kısa bir süre öncesine kadar Mısır zodyak çizimlerinden oluşan bir hazinenin üzerinde olduklarını fark etmemişlerdi.

Mısır Burçlar Kuşağı Hakkındaki Çizimler Restore Edildi

Keşfin ardından Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’ndan Ahmed Emam yönetiminde bir restorasyon ekibi görselleri temizleyip boyayarak yeniledi. Araştırmacılar, Mısır’a nasıl geldiği henüz bilinmeyen zodyak sembolleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmayı umuyor.

Tübingen Üniversitesi’nden Mısırbilim profesörü Christian Leitz, bu konuda şu açıklamada bulunuyor:

“Zodyak, Babil astronomisinin bir parçasıdır ve Mısır’da Ptoleme devrine kadar görülmez.”

Ptoleme Krallığı, Mısır ve çevresinde hüküm sürmüş bir Yunan devletiydi. MÖ 305 yılında Büyük İskender’in generali I. Ptolemy Soter tarafından kurulan Ptoleme Krallığı, yaklaşık 300 yıl varlığını sürdürdü ve Mısır’ın önemli ölçüde Yunan nüfuzu altına girmesinde etkili oldu. Bu nedenle uzmanlar Mısır’a Zodyak’ı Antik Yunanların tanıtmış olabileceğini düşünüyor.

Esna Tapınağı
Esna Tapınağı

Ancak kökeni her ne olursa olsun, öğrenilmesinin ardından burçlar Mısır’da oldukça popüler oldu.

Araştırmacı Daniel von Recklinghausen bu konuya dair şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Zodyak sembolleri, özel mezarlar ile lahitleri süslemekte kullanıldı ve çanak çömlek parçaları üzerinde bulunan ve burçları içeren astrolojik metinler için büyük önem taşıyordu.”

Nadir Bir Kullanım Örneği

Ancak Leitz’e göre tapınaklarda Zodyak örneğine rastlamak sık karşılaşılan bir durum değil:

“Tapınak dekorasyonunda kullanımına nadiren rastlanır. Esna dışında, ikisi de Dendera’da bulunan tamamen korunmuş yalnızca iki örnek var.”

Ekip, restore edilmiş Esna görsellerini inceliyor ve eski Mısır’da Zodyak’ın önemine dair daha kapsamlı bir kavrayışa ulaşmayı umuyor.

Bunun yanında araştırmacıların modern burç meraklıları için harika de dikkat çekici bir haberi var: Esna Tapınağı’ndaki burç sembollerinin birçoğu, günümüz burç sembolleriyle oldukça benzerlik taşıyor.

Leitz, modern ve Antik Mısır Zodyak sembolleri arasında bazı işaretler hariç hiçbir fark olmadığını söylüyor.

Tarihçiler, bu keşfin Antik Mısır sakinlerinin burçlara ve tanrılarına dair algılarına dair daha fazla bilgiye erişmenin kapısını aralayacağından ümitli.

Siz Antik Mısır hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All Thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bir bedene sahip, elinde ilaç ya da iksir taşıyor olabileceğini düşündüğüm yılan figürü çok ilginç geldi bana :slight_smile: Ayrıca, başak bir fotoğraftaki uçan yılan ve başında fırıldak varmış gibi gördüğüm yerde sürünen yılan figürleri de değişik :sweat_smile: İşte bunlar hep, reptilianlara dair birçok makale ve kitap okumaktan, çeşitli iddialara sahip videolar izlemekten dolayı :stuck_out_tongue:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Köksal Engür Hayatını Kaybetti: Usta Sanatçıya Veda

Oyuncu Köksal Engür Yaşamını Yitirdi: Leyla ile Mecnun’un Ak Sakallı Dede’sine Veda…

Jonathan Majors Gözaltına Alındı: Ünlü Oyuncu Tutuklanabilir

Marvel Sinematik Evreni’nin Kang’ı Jonathan Majors, Saldırı ve Taciz Suçlamalarıyla Gözaltına Alındı