in , ,

Guillermo Del Toro, Hayao Miyazaki Hakkında Yazdı: “Animasyon Tarihinin En Etkili Yönetmeni”

Guillermo Del Toro, “anime tarihinin en etkili yönetmeni” olarak tanımladığı Hayao Miyazaki hakkında Time dergisine bir yazı kaleme aldı.

Guillermo Del Toro, Hayao Miyazaki Hakkında Time'a Yazdı
- Reklam -
- Reklam -

Oscar ödüllü ünlü yönetmen Guillermo Del Toro, Time dergisinin 2024 yılının en etkili 100 ismi listesinde yer alan Japon yönetmen Hayao Miyazaki için bir övgü yazısı kaleme aldı. Del Toro, Miyazaki’nin çocukluğunu şekillendiren ve animasyon tarihinin en etkili yönetmeni olarak gördüğü bu efsanevi ismi yüceltirken, sinemasının derinliklerine de ışık tuttu.

Meksikalı yönetmen, Miyazaki’nin Toei Animation dönemi filmlerini; The Wonderful World of Puss’n Boots ve Heidi and Marco gibi çizgi dizilerinden hatırladığını belirterek şunları kaydetti:

“Yetişkin bir insan olarak Komşum Totoro ile karşılaştığımda, zihnim o izlediğim eski yapımlarına döndü ve bu adamın çocukluğumu ne kadar şekillendirdiğini fark ettim.”

- Reklam -

Del Toro, Miyazaki animasyonlarının gerçek dünyada mümkün olmayan bir güzellik türünün ayırdına varmamızı sağlayan nadir bir duyguyu tetiklediğini vurguladı. Bununla birlikte Hayao Miyazaki’nin açgözlülük, savaş ve insan öfkesi konusunda da acımasız bir gerçekçi olduğunu ekledi:

“Miyazaki’nin eserleri o nadir duyguyu, yani gerçek dünyada mümkün olmayan ve dolayısıyla sadece filmlerinde var olan bir tür güzelliği fark etmenin ürpertisini uyandırıyor. Yine de açgözlülük, savaş ve insan öfkesi konusunda acımasızca gerçekçi. Gezegeni şekillendirdiğimizi ve yok ettiğimizi ve insanların dünyamızın hem en iyisi hem de en kötüsü olduğunu biliyor.”

Guillermo Del Toro, Hayao Miyazaki Hakkında Time'a Yazdı

Guillermo Del Toro, Hayao Miyazaki’nin En Sevdiği 10 Hikâye Anlatıcısından Biri Olduğunu Söylüyor

Del Toro, Hayao Miyazaki’nin kendine has bir üslup yarattığını ve bu üslupta tamamen içtenlikle var olduğunu belirtti. Onu “animasyon tarihinin en etkili yönetmeni” olarak tanımlayan Del Toro, ayrıca görsel-işitsel medyadaki en sevdiği 10 hikâye anlatıcıdan biri olarak nitelendirdi. Del Toro, yönetmenin son filmi Çocuk ve Balıkçıl’ı da Miyazaki’nin “cazibesiyle bizi kendine çeken ince bir şaheser” olarak tanımladı.

83 yaşındaki Miyazaki’nin ilk yönettiği filmi Kagliostro’nun Şatosu’dan bu yana 45 yıl geçti. Ancak usta animatör, 2013’te emekliliğe ayrıldıktan sonra tekrar stüdyoya döndü ve geçen yıl vizyona giren Çocuk ve Balıkçıl, ya da eski adıyla How Do You Live? filmiyle izleyicilerin karşısına çıktı. Yıllar sonra gelen filmiyle birlikte Oscar dahil olmak üzere neredeyse tüm ödülleri toplamayı başardı.

- Reklam -

Hayao Miyazaki, sadece animasyon dünyasına değil sinemaya da damga vuran bir ikon. Hayal gücü ile çocukları farklı büyülü gerçekliklere taşıyor, yetişkinlere ise toplumsal meseleleri bambaşka bir perspektiften deneyimleme fırsatı veriyor. Del Toro’nun da vurguladığı gibi Miyazaki, sanatının özünde tamamen samimi ve bir o kadar da güçlü bir anlatıcı. Eserleri, gelecek kuşaklara da ilham vermeye devam edecek gibi görünüyor.

Hayao Miyazaki Filmleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hayao Miyazaki’nin Oscar Töreni’nde Neden Yer Almadığı Belli Oldu: “Artık Kendimi Göstermeyeceğim”

Guillermo Del Toro’nun Miyazaki için yazdıkları konusunda sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Time

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Quentin Tarantino, The Movie Critic'i Çekmekten Vazgeçti

Quentin Tarantino’dan Sürpriz Karar: “The Movie Critic”i Çekmekten Vazgeçti

Boston Dynamics, Atlas'ın Yeni Versiyonunu Tanıttı (Video)

Boston Dynamics, Atlas’ın Yeni Versiyonunu Tanıttı: İşte Elektrikli Model (Video)