in ,

Hollywood Tarihinin En Uzun Oyuncu Grevi Sona Erdi: Sanatçılar ve Stüdyolar Anlaşmaya Vardı

Hollywood oyuncularını temsil eden SAG-AFTRA sendikası, 118 günlük grevin ardından stüdyolar ile anlaştı.

Hollywood Oyuncuları Grevi Sonlandı
- Reklam -
- Reklam -

Hollywood oyuncuları grevi yaklaşık 4 ayın ardından anlaşmayla sonuçlandı. Oyuncular Sendikası (SAG-AFTRA) ile Hollywood stüdyolarını temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) geçici anlaşmaya imza attı.

118 gün önce başlayan grev nedeniyle yüzlerce sinema filmi ve TV yapımı çekimlere ara vermiş, ertelenmiş ve hatta bazıları iptal edilmişti. Geçen süreçte ABD ekonomisi de milyarlarca dolar zarar görmüştü.

Mayıs ayında başlayan ve tam 148 gün süren senarist grevinin ardından oyuncular grevi de böylece noktalanmış oldu.

- Reklam -

Oyuncular Sendikası’nın Los Angeles Times’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Komiteler bu öğleden sonra oybirliğiyle Yapımcıları Birliği ile 118 gündür süren greve son veren geçici bir anlaşmayı onayladı. Grev resmi olarak 9 Kasım Perşembe günü saat 12.01’de sona eriyor.”

Hollywood Oyuncuları Grevi Sona Erdi: İşte Elde Edilen Kazanımlar

Sendika X’te (eski adıyla Twitter) yayınladığı gönderide elde edilen kazanımlardan bahsetti. Yapay zekânın kullanımına dair düzenlemeler getirilirken oyuncu sözleşmelerinde de kritik iyileşmelere yer verileceğine dikkat çekildi.

Bir milyar doların üzerinde bir değere sahip olduğu kaydedilen yeni sözleşmede, ortalamanın üzerinde asgari maaş artışları, üyeleri yapay zekâ tehdidinden koruyacak sınırlamalar, emeklilik ve sağlık alanlarındaki koşulların iyileştirilmesi gibi değerlerde düzenlemeler yapıldı.

Hollywood Oyuncuları Grevi

Buna ek olarak anlaşmayla birlikte arka plandaki sanatçılar için de yüksek maaş artışları ve çeşitlilik sağlayan toplulukları koruyan kritik sözleşme hükümleri de dahil olmak üzere birçok kategori için çok sayıda iyileştirme sağlandığı kaydedildi.

Sendika, anlaşmayla ilgili tüm ayrıntıların “geçici anlaşma Oyuncular Birliği Ulusal Kurulu tarafından gözden geçirilene kadar” paylaşılmayacağını söyledi. Kurulun anlaşmayı onaylaması ve sendikanın da oylamasıyla grev tam anlamıyla sona erecek.

- Reklam -

Yapılan yeni anlaşmayla oyuncular eski asgari maaşlarına göre yüzde 8’lik bir artış alacak. Bu oran her ne kadar oyuncuların talebinden düşük olsa da son yıllarda yapılan en büyük zam olarak kayıtlara geçiyor.

Son haftalarda hız kazanan grev görüşmelerine Disney, Netflix, Warner ve Universal gibi Hollywood’un büyük şirketlerinin CEO’ları da bizzat katılmıştı.

Video Oyun Sanatçıları Grev

Oyuncular Birliği sendikasının başkanı Fran Drescher Instagram üzerinden paylaştığı gönderide bu tarihi anlaşmadaki destekleri için tüm üyelere teşekkür etti.

Oyuncuların temmuz ortasında grev kararı almasıyla beraber yakın dönemde yayınlanması planlanan pek çok büyük gişe filmi ertelenmiş ve sektör milyarlarca dolar zarara uğramıştı.

Oyuncular grevinin anlaşmayla sona ermesi hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, eğlence endüstrisi hakkında daha fazla haber için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Verge, BBC

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ghostbusters: Frozen Empire Fragmanı Yayınlandı

Yeni Hayalet Avcıları Filmi “Ghostbusters: Frozen Empire”dan İlk Fragman

Jon Snow Dizisi HBO

HBO’nun “Game of Thrones” Projelerinden “Jon Snow” Dizisi Henüz Resmi Onayı Alamadı