in ,

Oyuncu Grevinin Başlamasıyla Hollywood Kepenk Kapattı: Büyük Bütçeli Filmlerin Yapımı Durduruldu

Hollywood’da beklenen oyuncu grevinin başlamasıyla birlikte “Deadpool” ve “Venom” gibi beş büyük filmin çekimleri resmi olarak durduruldu.

Oyuncu Grevi Başladı: Film Çekimleri Durdu
- Reklam -
- Reklam -

Hollywood’da SAG-AFTRA oyuncularının grevinin başlamasıyla birlikte, adil ücret ve yapay zekâ kullanımı gibi temel sorunların ele alındığı beş büyük filmin çekimleri resmen durduruldu.

Kısa adı SAG-AFTRA olan Sinema Oyuncuları Derneği – Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından iki gün önce oyuncuların grevine izin verdi. Oyuncuların grevi, Amerika Yazarlar Birliği’nin (WGA) grevinin ortasında gerçekleşerek 1960’tan bu yana ilk kez oyuncular ve yazarlar aynı anda greve gitmiş oldu.

The Hollywood Reporter, derneğe bağlı oyuncularının grevi nedeniyle beş büyük filmin çekimlerinin durdurulduğunu doğruladı. Bunlar arasında Deadpool 3, Venom 3, Gladyatör 2, Lilo & Stitch, The Sandman 2. Sezon ve Brad Pitt’in başrolünü oynadığı isimsiz bir F1 drama filmi yer alıyor. Şu ana kadar oyuncuların grevinden etkileneceği teyit edilen tek filmler bunlar olsa da, grev devam ettikçe diğer yapımların da bunları takip etmesi bekleniyor.

- Reklam -

Oyuncu Grevi Başladı: Film Çekimleri Durdu

Oyuncu Grevinin Başlamasıyla Hollywood’un Beklenen Birçok Yapımı Ertelenebilir

SAG-AFTRA’ya üye olan oyuncular grevde olduğu için artık grev hattını geçmelerine ve gelecek filmler ve diziler için sahne çekmelerine izin verilmeyecek. Grev devam ederken oyuncuların gelecek filmleri basına tanıtmaları da kısıtlanıyor. Bu nedenle Oppenheimer filminin oyuncuları Londra’daki galaya katılmadılar. Çünkü SAG-AFTRA’nın greve izin verdiği süreden sonra filmin tanıtımını yapmak grev kurallarına aykırı olacaktı.

Oyuncu Grevinin Başlamasıyla Hollywood Kepenk Kapattı: Büyük Bütçeli Filmlerin Yapımı Durduruldu

SAG-AFTRA ve WGA, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile farklı sözleşmeleri olan ayrı örgütler olsa da, her iki grup da benzer konular için mücadele ediyor. Bunlar arasında ücretlerin artırılması, film ve dizilerin yayınlanması için artık ödeme yapılması ve film ve dizi yapımında yapay zekâ kullanımına ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Bu talepler, eğlence sektörünün yayın hizmetlerine olan bağımlılığı ve yaratıcı çalışmalarda yapay zekânın olası uygulamalarını içeren değişen iklimini ele alıyor.

- Reklam -

Sinema sektörünün en büyük iki tarafının da grev kararı almasıyla birlikte, izleyicilerin beklediği birçok yapımın erteleme alacağına kesin gözüyle bakıyor. Şu an için ne senarist ne de oyuncu grevinin ne zaman sonlanacağına dair bir bilgi var.

Oyuncu Grevinin Başlamasıyla Hollywood Kepenk Kapattı: Büyük Bütçeli Filmlerin Yapımı Durduruldu

Alınan grev kararı ve çekimlerin durması hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Sinema ve dizi sektöründen yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Örgütlenen, birlik olan her meslek grubu hakkını söke söke alır.

    Bizim gibi ülkelerde de örgütlenemeyen meslek grubları tüketiciden tepki versin hakkımızı savunsun isterler.

    Dikkat ederseniz taksiciler, moto kuryeler vs. örgütlü olan tüm meslek grupları ortalamanın çok üzerinde zam alıyorlar. Bunun tek sebebi örgütlü olmaları. Hiçbir taksici “görev halkımıza düşüyor, lütfen protesto edin taksimetre ücretlerine zam yapılsın” demez. Hakkını zorla söke söke alır.

  2. Avatar for magicalbronze magicalbronze dedi ki:

    Haber için birkaç farklı kaynak araştırırken, ister istemez takdir ettim kendilerini. Ben çok ünlüyüm, şöyle adım var, şu kadar milyon dolar kazanıyorum gibi triplere girmeden en ünlüsünden en yan karakter oyuncusuna kadar herkes birlik olmuş ve asla taviz vermiyorlar.

    Olaylar sadece senarist tarafında kalsaydı belki bir süre daha sürüncemede devam edebilirdi, ancak oyuncular da işin içine girince bence yakın bir zamanda istekleri karşılanacak ve büyük bir zaferle grevi sonlandıracaklar.

    Kısacası,

    Darısı başımıza.

  3. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Bizim ülkede sendikaların başında ki birkaç kişi parayı yer. Üyelerinin hakları sadece göstermelik savunurlar. Siyasiler ile kol kola gezerler, sahte kavga ederler, en lüsk araçlarla gezerler vs. Türkiye için çok uzun yol var güncel olaylar bunu göstermiştir.

  4. Avatar for Everfever Everfever dedi ki:

    Türkiye’de çevirmenlerin meslek grubu var ama bu meslek grubunun kanunen hiçbir yaptırımı, gücü yok. Ben çeviri yapmak için meslek grubuna üye olmak zorunda değilim. Üye olsam benden aylık aidat almanın dışında hiçbir şey yapmaz, yapmıyor. Başındakiler, “burası benim çeşmem, başındayım, aktığı kadar” diyerek takılıyor. Ne kadar olursa işte, diyor.

    Kapitalizmin agababasi ABD’de bu sendikalar en baba yapım şirketlerine söz geçirebiliyor çünkü her senarist, her oyuncu meslek grubuna üye ve sendika başındaki kişiler burayı kendi meraları, otlakları olarak görmüyor. Birinin hakkı yenildiği zaman kimse ona oh olsun, enayi olmasaymissin demiyor. Yardımcı oluyor. Türkiye’de tam tersi. Bu enayi, bunu biraz da ben sagayim diyor yardım istediğiniz yer. Sen sucusun bucusun diyor, dehliyor.

    Her sistem doğru dürüst insanla işleyebilir. En süper sistem bile sahtekar, haysiyetsiz insanlarla çöker.

  5. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Patronlar senarist ve oyuncuların emeği üzerinden çok büyük paralar kazanıyorlar.Çok haklı bu grev.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

Yapay Zeka Şüphesi - Gucci Sergisi Yarışma

Yapay Zekâ Şüphesiyle Yarışmadan Diskalifiye Edilmişti: Gucci Sergisinde Çekilen Fotoğraf Jüriyi Yanılttı

The Pod Generation Fragmanı: Emilia Clarke Başrolde

Ebeveynliğin Geleceği: Emilia Clarke’lı Bilimkurgu Filmi “The Pod Generation”dan İlk Fragman