in ,

Yapay Zekâ Şüphesiyle Yarışmadan Diskalifiye Edilmişti: Gucci Sergisinde Çekilen Fotoğraf Jüriyi Yanılttı

Yapay zekâ ile üretildiği düşünülen bir fotoğraf, ödüllü yarışmada diskalifiye edildi. ‘Gerçek’ ise çok sonra ortaya çıktı.

Yapay Zeka Şüphesi - Gucci Sergisi Yarışma
- Reklam -
- Reklam -

Avustralya’da yapay zekâ desteğiyle üretildiği düşünülen bir fotoğraf jüri tarafından yarışma dışı bırakıldı. Sonrasında yapılan araştırmada ise fotoğrafın kurallara uygun şekilde çekildiği anlaşıldı.

Yakın zamanda Avustralya’da yerel bir moda fotoğrafçılığı yarışmasına gönderilen bir fotoğraf, yapay zekâ kullanılarak üretildiği şüphelerinden sonra diskalifiye edildi.

Görüntü, fotoğrafçının oğlunu lüks moda markası Gucci’nin bir sergisinde kırmızı bir banyoda çiçekli iki mankenin yanında poz verirken gösteriyor. Kazanana 500 dolarlık bir ödül sunan yarışma, Sidney kentinde bulunan perakende mağazası Charing Cross Photo (CCP) tarafından düzenleniyordu.

- Reklam -

Geçen hafta Charing Cross Photo, Avustralyalı aktör ve amatör fotoğrafçı Suzi Dougherty tarafından sunulan görüntünün diskalifiye edileceğini duyurdu. The Guardian bu haftanın başlarında, ödülü denetleyen CCP’nin sahibi Ian Anderson’ın görüntünün meta verilerini gözden geçirdiğini ve görüntünün yapay zekâ tarafından oluşturulup oluşturulmadığını belirleyemediğini bildirmişti.

Yapay Zekâ ile Oluşturulduğu Düşünülen Görüntü iPhone ile Çekilmişti

Suzi Dougherty, iPhone kullanarak oğlu Casper’ın fotoğrafını çektiğini belirterek şunları kaydetti:

“Bir YZ fotoğrafını nasıl yapacağımı bile bilmiyorum. ChatGPT hakkında bile yeni kafa yormaya başladım.”

İtalyan lüks moda markası Gucci’nin 100. yılını kutlamak için düzenlenen Gucci Garden Archetypes adlı gezgin sergi, kapılarını ilk olarak Mayıs 2021’de Floransa’da açtı. Sergi Kasım 2022 tarihinde Avustralya’daki Powerhouse Müzesi’ne konuk oldu.

Charing Cross Photo, salı günü paylaşılan bir Instagram gönderisinde fotoğrafın gerçek olduğunu ve Dougherty’nin nasıl üretildiğini ve fotoğraftaki kişinin oğlu olduğunu açıkladıktan sonra hatanın düzeltildiğini doğruladı.

Yapay Zeka Şüphesi - Gucci Sergisi Yarışma

CCP önceki hafta yayımlanan bir önceki gönderide, yarışmanın “gerçek yaşam deneyimlerinden” görüntüleri vurgulamayı amaçladığını ifade etmişti. Açıklamada şu sözler yer almıştı:

“Dünyamızda neyin gerçek, neyin gerçek olmadığı hakkında harika bir oyun.

- Reklam -

“Üzülerek söylemek gerekirse, katılımcı için zamanlama çok uygun değildi çünkü YZ çok popüler bir konu ve arka plan bilgisi olmadan bütün fotoğrafı sorgulama ihtiyacı hissettik.”

Doughterty yarışmanın sonunda ödüle layık görülmese de CCP sanatçıya, “Yapay zekâ hakkında bir tartışma ortamı yaratmaya yardımcı olması,” nedeniyle teşekkür etti.

Tartışmalar Sürüyor

Farklı alanlarda YZ tarafından üretilen görüntülerin sahiciliği etrafında tartışmalar devam ediyor. Bazı sanatçılar, yapay zekânın telif hakkıyla ilgili yasal standartları ihlal ettiğini iddia ediyor.

Geçen nisan ayında Alman sanatçı Boris Eldagsen, yapay zeka kullanarak ürettiği bir fotoğrafın ödül jürisi tarafından sorgulanmasının ardından ödülünü kaybetmişti.

The Electrician adlı görsel, Yüzyıl Ortası tarzına sahip iki kadını tasvir eden eski bir fotoğraf gibi görünüyordu.

The Electrician - Boris Eldagsena
Boris Eldagsena – “The Electrician”

World Photography Organisation, Eldagsen’e yöntemi hakkında sorular sorulduktan sonra sanatçıyla yapılan görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlandığını ve sanatçıyla “anlamlı ve yapıcı bir diyaloğa girmeyi” denediklerini fakat başarısız olduklarını belirtmişti.

Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, kültür dünyasından daha fazla gelişme için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: ARTnews

İrem Şimşek

21 yaşındayım. İletişim Fakültesi’nde okuyorum. Bir süredir deneme yazıyorum, farklı platformlarda haber yazmaya ve çeviri yapmaya çalışıyorum. En çok sinemayı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yanlış Okuma Haritası - Harold Bloom

Harold Bloom “Yanlış Okuma Haritası”nda ‘Bir Şiiri Nasıl Okumalı?’ Sorusuna Yanıt Arıyor

Oyuncu Grevi Başladı: Film Çekimleri Durdu

Oyuncu Grevinin Başlamasıyla Hollywood Kepenk Kapattı: Büyük Bütçeli Filmlerin Yapımı Durduruldu