in ,

Hollywood’daki Tarihi Senarist Grevi Sona Erdi: Yeni Anlaşma Yazarlara Birçok Yeni Hak Tanıyor

Senarist grevi yaklaşık 5 ayın ardından sona erdi. Stüdyolar ve yazarlar, 2026 yılına dek sürecek yeni bir anlaşmaya imza attılar.

Senarist Grevi Sona Erdi
- Reklam -
- Reklam -

Senarist grevinde sona gelindi. Hollywood’daki yazarlar, yeni dönemde daha iyi ve adil şartlarda çalışacak.

Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasındaki görüşmeler geçen pazar günü prensip anlaşmasına varılmasıyla noktalanmıştı. WGA salı günü üzerine uzlaşılan anlaşmayı üyelerinin onayına sundu ve yapılan oylamanın ardından anlaşma bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Bu sayede geçen mayıs ayında başlayan ve 148 günü geride bırakan Hollywood senaristleri grevi sonlanmış oldu.

- Reklam -

Amerika Yazarlar Birliği yayınladığı bir bildiriyle anlaşmanın oy birliğiyle kabul edildiğini ve 2026 yılına dek geçerli olacağını duyurdu. Bununla beraber anlaşmanın şartlarına dair detaylar da ortaya çıktı.

Senarist Grevi Sona Erdi: Peki Yazarlar Hangi Yeni Haklara Sahip Oldu?

WGA anlaşmanın şartlarını açıklayan bir özet yayınlandı. 25 Eylül 2023’ten 1 Mayıs 2026’ya kadar yürürlükte kalması planlanan 94 sayfalık anlaşma; yapay zekânın kullanımının sınırlandırması, ücretlerde iyileştirme, akış servislerindeki gelirin adil paylaşımı gibi özel kuralları içeriyor.

Anlaşmaya göre yazarlar dizi ve filmlerin dijital platformlarındaki izlenme oranlarına göre çeşitli ek ödemeler alacak. Platformların izlenme verileri yazarlarla şeffaf şekilde paylaşılacak.

Senarist Grevi Sona Erdi - Yeni Haklar Neler

Yazarların alacakları ödemelerde anlaşmada belirtilen oranlarda ve tarihlerde iyileştirmeler yapılacak. Senaristler için ayrılan Sağlık Fonu katkısı artırılacak. Yazar odasındaki ekip çalışmalarında istihdam edilen senaristler daha önce haftalık asgari tutarın yarısını alırken yeni anlaşmaya göre tutarın tamamı üzerinden anlaşacak.

Yapay Zekânın Kullanımı Sınırlandırıldı

Yapay zekâ araçları ise senaryolarda kaynak materyal olarak kabul edilmeyecek. Böylece YZ tarafından üretilen bir metin, senaristin haklarını zayıflatmakta kullanılamayacak. Stüdyolar yazarlarına ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarını kullanmaları konusunda herhangi bir baskıda bulunamayacak. Eğer bir sahne, yapay zekâdan yararlanılarak yazılırsa tüm taraflar konu hakkında bilgilendirilecek.

- Reklam -

WGA, senaristlerin materyallerinin YZ’yi eğitmek için kullanılmasının önüne geçme hakkını saklı tutabilecek.

Oyuncular Grevi Devam Ediyor

Her ne kadar yazarların grevi sona ermiş olsa da Hollywood’daki oyuncular senaristlerle benzer nedenlerle temmuz ayında başlattıkları grevlerine devam ediyor. Eğlence sektöründeki yaklaşık 160.000 sanatçıyı temsil eden Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) henüz yapımcılarla bir uzlaşıya erişebilmiş değil.

Video Oyun Sanatçıları Grev

Dolayısıyla grevler nedeniyle ön geliştirme aşaması yarıda kalan projeler yazım sürecine devam edebilecek olsa da çekimlere başlanabilmesi için SAG-AFTRA grevinin sona ermesi bekleniyor.

Senarist grevinin sonlanması ve yazarların yeni kazanımları hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Trek 4 Filmi Hâlâ Geliştirme Aşamasında

Chris Pine ve Zachary Quinto’lu “Star Trek 4” Filmi Hâlâ Geliştirme Aşamasında

Altın Küre Ödülleri Yeni Kategoriler

Altın Küre’ye İki Yeni Kategori Geliyor: Gişe Rekortmenleri ve Stand-up Gösterileri de Ödüllendirilecek