Gökbilimciler 3.600 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız sisteminde iki dev buz gezegenin çarpışmasının tozlu artçı ışımasını ilk kez tespit ettiler.
Uzayı asteroidler için izleyen bir NASA uzay aracı kullanılarak yapılan keşif, bir bilim insanının sosyal medyada sıradışı bir parlama gözlemlemesiyle başladı. Bu parlama ASASSN-21qj adı verilen ve Dünya’dan 3.600 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın kızılötesi ışıkta yoğunlaştığını ve üç yıl sonra görünür ışıkta kaybolduğunu gösteriyordu.
Leiden Üniversitesi’nde araştırmacı olan ve çalışmanın başyazarlarından Matthew Kenworthy yaptığı açıklamda şunları söyledi:
“Bir gökbilimci yıldızın kızılötesi ışıkta binlerce gün boyunca parlaklaştığını fark ettiğinde bu olayın olağandışı olduğunu biliyordum. Açıkça söylenebilirim ki bu gözlem beni tamamen şaşırttı.”
Araştırmacılar iki yıl süren gözlemler sonucunda yıldızın parlaklığının nasıl değiştiğini anlamak için ASASSN-21qj’yi incelediler ve bulgularını Nature dergisinde yayımladılar.
Yıldızın kızılötesi ışıkta parlaklığının iki kat artmasına neden olan olayın, iki buz devinin çarpışması olduğuna inanılıyor. Ayrıca araştırmacılar bu çarpışmanın sonucu olarak gezegenlerin birleştiği bir cismin oluştuğunu gösteren bir simülasyon gerçekleştirdi.
Buz Devlerin Dansı: Gezegenlerin Çarpışmasının Simülasyonu
Yapılan simülasyon çarpışmadan kaynaklanan ışıyan malzemenin sıcaklığını ve boyutunu belirledi. Aynı zamanda bu olayın belirgin bir ışıma profiline sahip olduğunu gösteren NASA’nın Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) uzay aracı tarafından daha önce tespit edilmişti.
Bilim insanları ASASSN-21qj ve gezegen yıkıntılarını gözlemlemeye devam edecekler. Bu toz bulutunun yıldız sistemi etrafına nasıl yayıldığını anlamaya çalışacaklar. Araştırmacılar ayrıca bu toz bulutundan yansıyan ışığı gözlemlemek için yer tabanlı gözlemevleri ve James Webb Uzay Teleskobu gibi uzay tabanlı teleskopları kullanmayı planlıyor.
Bristol Üniversitesi’nde Astrofizik alanında yardımcı doçent ve çalışmanın başyazarlarından Zoë Leinhardt şunları söyledi:
“Bundan sonraki gelişmeleri gözlemlemek büyüleyici olacak. Sonunda kalıntıların etrafındaki malzeme kütlesinin yoğunlaşarak bu yeni gezegenin etrafında yörüngeye girecek bir uydular kümesi oluşturabileceğini düşünüyoruz.”
Yeni gözlemler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Live Science
Allahım dünyayı yok et bedduasının yüzde beş navigasyon hata payına takılması ://