in ,

Nobel Ödüllü Şair Louise Glück 80 Yaşında Hayatını Kaybetti

Louise Glück yaşama veda etti. 2020 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulunan şair 80 yaşında aramızdan ayrıldı.

Louise Glück Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Louise Glück yaşamını yitirdi. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Amerikalı şair 80 yaşında hayata veda etti.

Louise Glück’ın ölüm haberi şairin Farrar, Straus and Giroux’taki editörü Jonathan Galassi tarafından doğrulandı.

2020 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen şair için ödül jürisi gerekçeyi “sade güzelliği ile bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesi” ifadesiyle açıklamıştı.

- Reklam -

Glück’ın şiirleri Türkçede daha önce 1994 yılında Seçme Şiirler / Louise Glück (çev. Güven Turan) başlığıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmıştı.

Louise Glück Ardında Sayısız Eser Bıraktı

22 Nisan 1943’te New York’ta doğan Loise Glück, hayatı boyunca bir düzineden fazla şiir kitabı, denemeler ve fabllar kaleme aldı. Eserlerinde klasik mitolojiden, William Shakespeare’den ve T.S. Eliot’tan etkilendi.

Acı, ölüm ve yeniden doğuş temalarını işlediği şiir kitabı Wild Iris ile 1993 yılında Pulitzer ödülüne layık görüldü. Şairin diğer eserleri arasında The Seven Ages, The Triumph of Achilles, Vita Nova ve Poems 1962-2012 adlı antoloji bir antoloji bulunuyor.

Louise Glück

Glück Pulitzer’in yanı sıra 2001’de yaşam boyu başarı dalında Bollingen ödülü, 2014’te Faithful and Virtuous Night ile Ulusal Kitap ödülü ve 2015 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası da dahil olmak üzere çok sayıda başka edebiyat ödülü aldı.

Doğu Avrupa Yahudilerinin soyundan gelen şair Long Island’da büyüdü. Babası Daniel Glück, X-Acto bıçağını icat etmesiyle tanınan bir iş insanıydı; annesi Beatrice Glück ise ev kadınıydı.

- Reklam -

Genç yaşta şiire ilgi duymaya başlayan Louise Glück rahatsızlığı nedeniyle üniversite yıllarında zorluk yaşadı. Sarah Lawrence College ve Columbia Üniversitesi’nde derslere katıldı ve burada aynı zamanda şair de olan öğretmenler Léonie Adams ve Stanley Kunitz’den eğitim aldı.

Louise Glück Haberi

Yıllar süren yazar tıkanıklığının ardından ilk şiir kitabı Firstborn 1968’de yayımlandı. İkinci kitabı The House on Marshland 1975’te yayımlandı ve edebi başarıya ulaştı. The Wild Iris ve Ararat’ın da aralarında bulunduğu sonraki eserler ile adından söz ettirmeyi sürdürdü.

Louise Glück şiire dair düşüncelerini, “Şiirin hayata göre avantajı, eğer yeterince keskinse, kalıcı olabilmesidir,” şeklinde ifade etmişti.

Louise Glück hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian


Kayıp Rıhtım’ı Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İki Dev Gezegenin Çarpışması Sonucu Çıkan Artçı Işıma İlk Kez İzlendi

İki Dev Gezegenin Çarpışması Sonucu Çıkan Artçı Işıma İlk Kez İzlendi

Doctor Who 800 Bölüm Dijitalde

“Doctor Who” Külliyatının 800’ü Aşkın Bölümü İlk Defa Tek Platformda İzleyicilerle Buluşuyor