in

Antik Pompeii Zamanında Sokak Yemeği Kültürü Vardı

Antik Pompeii kazıları sonucu ortaya çıkan yeni bulgular şaşırtmaya devam ediyor. Arkeologlar, kalıntılar arasında ‘büfe’ buldu.

Antik Pompeii Kazıları Sokak Yemeği Kültürü
- Reklam -
- Reklam -

Antik Pompeii kenti yüzyıllar geçmesine rağmen şaşırtıcı yeni bilgiler ile gündem olmaya devam ediyor. Şimdi de ortaya çıkan yeni bilgiler ile sokak yemeği kültürü olduğu anlaşıldı.

M.S. 79 yılında bir volkan patlamasıyla yok olan Pompeii kentinde, arkeologlar Romalılar için sokak yemeği satan bir kızartma dükkânı buldu. Latince sıcak içecek masası anlamına gelen “termopolium” yazılı tabelasıyla bulunan dükkan, Arkeoloji Parkı’nın Regio V bölgesinde bulundu. Bu bölge henüz halka açık değil, içindeki çalışmalar da geçen cumartesi günü başlamıştı.

2000 yıllık dükkânın içinde patlamanın olduğu gün hazırlanan yemeklerin kalıntıları da bulundu. Terakotadan yapılmış kavanozlarda saklanan yemekler tezgâhın hemen altında sipariş üzerine hazırlanacak şekilde bekletiliyormuş. Tezgâhın ön tarafı da fresklerle süslenmiş. Bazı işlemeler yemeklerde servis edilen hayvanları tarif ediyor: Bir tavuk ve iki ördek açıkça görülüyor.

- Reklam -

antik pompeii kazı

Çalışmalarda da bizzat bulunan Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü Massimo Ossana yeni kazılan dükkanın önemini şöyle açıkladı:

“Olağanüstü bir keşifle karşı karşıyayız. Hasar görmeden korunmuş bir metropolium ilk kez bulundu..”

Arkeologlar ayrıca “patera” denilen, bronzdan yapılmış, kenarları işlemeli bir içme tası, yahni ve çorba yapımında kullanılan seramik kavanozlar, şarap çömlekleri ve birden fazla amfora buldu.

Antik Pompeii Bölgesinde Kazılar Devam Ediyor

Park’ta görev alan antropolog Valeria Amoretti, dükkânın etrafındaki freskler ve işlemelerle ilgili konuştu:

- Reklam -

“İlk analizlerimiz tezgahın ön tarafındaki çizimlerin satılan yemek ve içecekleri temsil ettiğini gösteriyor. Saklama kaplarında domuz, balık, salyangoz ve inek eti kalıntılarına denk geldik. Yemeklerin hazırlanmasında bazıları Pompeii’de yetişmeyen pek çok hayvan ürünleri kullanılmış.”

Neredeyse 2 bin yıl önce küle gömülen Pompeii şehri, son gününde 13 bin insana ev sahipliği yapıyordu. 16. yüzyılda keşfedilen ve 1750’de nizami kazılara başlanılan şehrin üçte ikisi gün yüzüne çıkartıldı, bulgular incelendi ve şehir ziyarete açıldı.

antik pompeii kazı

66 hektarlık alana yayılan şehrin 20 hektarında kazılar halen devam ediyor. Geçen aylarda şehrin son yıllarını anlatan belgeler, kül ve lavların kendilerini ölüm yerlerinde gömdüğü insanlar ve şehirle alakalı pek çok gizem barındıran haberler gelmişti. Çalışmalar devam ettikçe bir Roma şehrinde günlük yaşamın el değmeden korunduğu bu alan Avrupa tarihine ilişkin yeni bilgiler sunuyor.

Sokak yemeği kültürünün bin yıllardır benzer şekillerde devam edişiyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Wire

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

50M2 Tanıtım Fragmanı: Yeni Yerli Netflix Dizisi

50M2 Tanıtım Fragmanı: Yeni Yerli Netflix Dizisi Çıkış Tarihi Duyuruldu

Yankı: Müge Koçak

Yankı: Müge Koçak’tan Sokağı ve Eşitsizliği Odağına Alan Bir İlk Kitap