İngiltere’nin Somerset kentinde yer alan Mendip Tepeleri’nde kanatlı bir sürüngene ait 200 yıllık fosil ortaya çıkartıldı.
Bristol Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular, timsahların ve dinozorların atalarıyla yakından ilişkili kanatlı canlıların varlığını ortaya koyuyor. Başlangıçta dinozor kemiklerinin peşinde olan yüksek lisans öğrencisi Mike Cawthorne, Mendip Paleo-Adası’ndaki kireçtaşı ocaklarında bir keşif hazinesine rastladı. Bu beklenmedik bulguların merkezinde, avuç içi büyüklüğünde sürüngenler olan Kuehneosaurus yer alıyordu. Dinozorların aksine bu uçan sürüngenlerin kanatları vardı ve kanat yapılarının uzunluğu ve kapsamına göre iki farklı tür tespit edildi.
Güneydoğu Asya’daki Draco gibi modern uçan kertenkelelere benzeyen kuehneosauruslar, hem yerde hem de ağaç seviyesinde keşif yapmakta ustaydı. Uzun yan kaburgalar üzerine gerilmiş ince bir deri tabakasından oluşan kanatları av peşinde ağaçtan ağaca süzülmeyi mümkün kılıyordu. Günümüzdeki benzerleri gibi ürktüklerinde ya da böcekleri yakalamak için havaya fırlayabiliyor ve 10 metre uzaklığa kadar güvenli bir şekilde inebiliyorlardı.
Cawthorne’un Proceedings of the Geologists’ Association’da yayımlanan araştırması, Mendip Paleo adasının subtropikal döneminde yaşayan diğer sürüngenlere de ışık tuttu. Bunlar arasında dilophosaurus Variodens ve günümüz su samurlarına benzer şekilde yaşadığına inanılan suda yaşayan Pachystropheus gibi karmaşık dişlere sahip türler de vardı.
İngiltere’de Zamanın Ötesinde Kanat Çırpışları: 200 Milyon Yıllık Uçan Sürüngenlerin Hikâyesi
İncelenen fosiller taş ocaklarının aktif olduğu 1940’lı ve 1950’li yıllara tarihleniyor ve geçmiş bir döneme bir bakış sunuyor. Bristol Yer Bilimleri Fakültesi’nden Profesör Mike Benton, birçoğu eksik olan fosil kemiklerini tanımlamanın zorluklarını kabul etti. Bu çalışmada dinozor kemikleri bulunmamasına rağmen Profesör Benton, Bristol çevresindeki benzer jeolojik yaşa sahip diğer yerlerde dinozor kemiklerinin keşfedilmesine atıfta bulunarak bölgede dinozorların var olabileceğine işaret etti.
Frome’dan Weston-super-Mare’e kadar yaklaşık 30 kilometre uzanan Mendip Paleo adası, bir zamanlar bitki ve böceklerle beslenen çeşitli küçük sürüngenler için bir sıcak nokta olarak ortaya çıkıyor. Bilim camiası İngiltere’nin Somerset kontluğundaki geçmiş gizemleri çözmeye devam ederken bu kanatlı yaratıkların fosilleşmiş kalıntıları, uçan sürüngenlerin İngiliz manzarasının üzerinde yükseldiği tarih öncesi bir dünyaya çarpıcı bir bakış sunuyor.
İngiltere’de bulunan 200 milyon yıllık bu uçan sürüngen fosiline dair sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Financial Express
Bizleri Facebook, Twitter, Instagram ve Google News üzerinden takibe alabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!