in ,

İnternetten Aldığı Fosil, ‘Cehennemden Gelen Tavuk’ Olarak Anılan Yeni Bir Dinozor Türüne Kapı Araladı

Güney Dakota’da yaklaşık 65,5 milyon yıl önce yaşamış bir dinozor türü, internetten satın alınan fosil sayesinde keşfedildi.

İnternet Fosil Yeni Dinozor Türü
- Reklam -
- Reklam -

Doktora öğrencisinin araştırma ödevi için internetten satın aldığı bir fosil, ‘cehennemden gelen tavuk’ lakaplı dinozor türünün keşfinde önemli bir rol oynadı.

2014 yılında bilim insanları cehennemden gelen tavuk olarak anılan yeni bir dinozor türü tanımladılar. Bu kuş benzeri, pençeli canlı, 340 kilogram ağırlığa kadar çıkabilen ve boyu 3,5 metreyi aşabilen bir yaratıktı.

Şimdi ise türünün resmi adı Anzu wyliei olan bu dinozorun 10 yıl önce ortaya çıkartılan canlının tek örneği olmadığı ortaya çıktı. Bir araştırma ekibi, bugüne dek Anzu’nun tek üyesi olduğu düşünülen caenagnathid familyasına ait başka bir tür keşfettiklerini söylüyor.

- Reklam -

Yeni dinozor, yaklaşık bir insan ağırlığında ve ‘cehennemden gelen firavunun şafak tavuğu’ veya Eoneophron infernalis olarak adlandırılıyor. PLOS One dergisinde yayımlanan bir çalışmada ayrıntıları verilen bu keşif, dinozorların çeşitliliklerinin azalmakta olduğunu ve Kretase döneminin sonunda Meksika Körfezi’ne çarpan asteroit nedeniyle yok olduklarını öne süren mevcut teorileri sorgulayabilecek nitelikte.

İnternetten Alınan Fosil Yeni Bir Dinozor Türünün Tanımlanmasını Sağladı

Cehennem kuşunun görkemli lakabına rağmen çalışmanın başyazarı fosilin ortaya çıkış hikâyesinin oldukça sönük olduğunu kaydediyor. Araştırmacı, 2020’de fosilleri Anzu kalıntıları yanlışlıkla satıldığında çevrimiçi olarak satın almıştı. Ancak o zamanlar, elinde tamamen yeni bir tür olduğunu bilmiyordu.

İnternet Fosil Yeni Dinozor Türü Keşif

Oklahoma Eyalet Üniversitesi’nden Kyle Atkins-Weltman, Live Science’a yaptığı açıklamada, “Kalbimin durduğunu hissettim. Kariyerimin bu kadar erken döneminde gerçekten buna mı şahitlik ediyorum, diye düşündüm,” ifadesine verdi.

Atkins-Weltman The Conversation’da yazdığı bir makalede keşfe doğru giden adımlardan bahsetti. Ekibinin kemikler üzerindeki ilk incelemesinde, bunların Anzu’dan “önemli ölçüde daha küçük” olduğu bulundu. Varsayımları, bunun türün genç bir örneği olması gerektiği yönündeydi. Öte yandan yalnızca bu bile kendi başına heyecan verici bir keşif olurdu. Çünkü böyle bir Anzu fosili daha önce hiç bulunmamıştı.

Ancak araştırmacılar fosili kestiklerinde tamamen başka bir şeyle karşılaştılar. Atkins-Weltman, büyüme halkaları olarak adlandırılan ve bilim insanlarının yaşlarını tahmin etmelerine yardımcı olan ağaç halkalarına benzer çizgilerin, giderek daha yoğun aralıklarla olduğunu açıkladı. Bu, örneğin tamamen yetişkin bir üyeye ait olduğu ve aslında Anzu olmadığı anlamına geliyordu.

- Reklam -

Tahmin Edilenden Daha Fazlası Vardı

Araştırmacılar böylelikle Kuzey Amerika’da düşünüldüğünden daha fazla caenagnathid dinozorunun dolaştığı sonucuna vardılar. Bilim insanları ortaya çıkartılan kısmi bir ayak kemiğine dayanarak köpek boyutunda olan ve grubun en küçüğü olabilecek üçüncü bir cehennem-tavuğunun daha olduğunu öngörüyorlar.

İnternet Fosil Yeni Dinozor

Araştırmacılar, benzer türlerin bolluğunun caenagnathidlerin ve diğer dinozorların asteroid çarpmasından önce zaten tükenmekte olduğu teorisini zora soktuğunu da söylüyor.

“Bu yok oluş tartışmasında hâlâ birçok soru yanıtsız kalsa da Eoneophron, caenagnathidlerin asteroid her şeyi mahvetmeden önce kendileri için oldukça iyi durumda olduklarına dair kanıt ekliyor.”

Çeşitlilikteki görünür düşüş, kalıntıların nasıl fosilleştiği ve tanımlandığı konusundaki önyargılara bağlanıyor.

Siz bu yeni dinozor türünün keşfi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Darwin’in hep aradığı o ara geçiş formu kanatlı-sürüngen.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Eden Filmi Venedik Film Festivali Prömiyer

Sydney Sweeney, Ana de Armas, Vanessa Kirby ve Jude Law’lı “Eden” Filmi Venedik’te Prömiyer Yapacak

George R.R. Martin The Hedge Knight Devam Hikâyeleri Dunk ve Egg

George R.R. Martin, “Kış Rüzgârları”nı Bitirdikten Sonra Daha Fazla “Yedi Krallık Şövalyesi” Macerası Yazmak İstiyor