in ,

İtalya’da Bulunan Mitolojik Fresklerle Süslü “Kerberos’un Mezarı” Hakkında Bilinen Tüm Detaylar

İtalya’da gün yüzüne çıkartılan yeni bir mezar, Kerberos’un Herkül ile yaptığı savaşı tasvir etmesi nedeniyle “Kerberos’un Mezarı” olarak anılıyor.

Kerberos'un Mezarı
- Reklam -
- Reklam -

Arkologlar İtalya’nın Campania bölgesinde Roma ve Yunan mitolojisinden sahnelere ev sahipliği yapan bir mezarı gün yüzüne çıkarttılar. Kerberos’un Mezarı hakkında bilinenleri bu içeriğimizde sizlerle buluşturuyoruz.

Mühürlü ve el değmemiş mezara üstündeki freskte yer alan, Herkül’ün savaştığı Kerberos tasviri nedeniyle yeraltı dünyasının meşhur üç başlı köpeğinin adı verildi.

Yaklaşık 2000 yıllık olan mühürlü mezar, Napoli’nin kenar mahallelerinden biri olan Giugliano’da keşfedildi. Arkeologlar bu alanda daha önceden M.Ö 510 ve M.S 476 yılları arasında yer alan farklı mezar yerleri de bulmuşlardı.

- Reklam -

Daily Mail’ın haberine göre mezar, şehir su sisteminde bakıma başlamadan önce rutin bir arkeolojik araştırma sırasında tarım arazilerinde bulundu. Araştırmacılar bu tespitin ardından farklı bir duvar fark etmişlerdi. Bu duvar “Opus Incertum” kullanılarak inşa edilmişti. (Latince “Düzensiz İş” anlamına gelen, farklı şekillerde ve rastgele yerleştirilen taşları içeren bir Antik Roma inşa tekniği.)

Italya Kerberos Tasvirli Mezar

“Kerberos’un Mezarı” Mitolojik Sahnelerle Dolu

Arkeologlar tavan döşemelerini hassas bir şekilde çıkardılar ve eşine az rastlanır bu eseri görecekleri mezara girmeyi başardılar.

Napoli metropol bölgesi Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj müfettişi Mariano Nuzzo, “Mezarın freskli tavanları ve duvarları mükemmel durumda, odanın her yerine yayılan mitolojik sahneler var,” ifadelerini kullandı.

Mezarın freskleri mitolojik yaratıkların farklı farklı sahnelerine yer veriyor. Bunların arasında kuşkusuz en önemlisi ise Herkül ile dövüşünün resmedildiği, yeraltı dünyasının gardiyanı, meşhur üç başlı köpek Kerberos’tu. Bu fresk sebebi ile mezar da “Kerberos’un Mezarı” olarak anılmaya başlandı.

Bir başka fresk ise, Sentor benzeri bir deniz tanrısı olan, üst vücudu insan, alt vücudu at ve kuyruğu balıktan meydana gelen iki Ichthyocentaur içermekteydi.

İktiyosentaurlar

Mezarın arkeologlar tarafından özenle kazılmasına devam ediliyor.

Nuzzo yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“3 adet boyanmış klìnai (Eski Yunanlar tarafından kullanılan bir tür antik mobilya), içkiler için kapları olan bir sunak ve zengin nesnelerle birlikte gömülmüş ölü beden, bu alanda hiç görülmemiş bir keşfin resmini tamamlıyorlar. Böyle bir keşfin ayrıcalığını tatmanın verdiği duygu tarif edilemez.

- Reklam -

“Uzun yıllardır unutulmuş olan Giugliano bölgesi, ortak çabalar sayesinde, korunmak ve saklanmak üzere eski ihtişamlı geçmişinin kalıntılarını geri getiriyor.”

İtalya Kerberos Mezar

Herkül’ün Meşhur Görevi

Üç başlı Kerberos Herkül’ün meşhur 12 görevinde yer alan en son ve en zorlu görev olarak biliniyor. Yunan mitolojisine göre Herkül, Zeus’un ölümlü bir kadından olan oğluydu. Zeus’un kıskanç eşi; tanrıça Hera tarafından delirtildi ve bu yüzden karısını ve çocuklarını katletti.

Herkül delilikten kurtulduğunda ise yaptıklarının kefareti olarak kendisine 12 adet çok zorlu görev verildi. Görünüşte imkansız olan bu görevlerin arasında yenilmez olan Nemea Aslanı’nı mağlup etmek, tüm dünyanın yükünü omuzlarında taşımak gibi maddeler yer alıyordu.

Herkül’ün 12. görevi ise yeraltına gidip Tartaros’un bekçisi olan Kerberos’u yakalamaktı. Üstelik o güne kadar hiçbir ölümlü yeraltına gidip de geri dönememişti.

Kerberos'un Mezarı - Herkül ve Kerberos

Herkül ise yeraltına ulaşıp Hades’i buldu. Hades, eğer Kerberos’u silahsız bir şekilde, sadece gücü ile mağlup etmesi hâlinde alıp götürebileceğini söyledi. Bütün olumsuzluklara rağmen Kerberos ile güreşip onu pes ettiren Herkül, kendisini alıp Euristeus’a (Tiryns Kralı, Herkül’e meşhur görevleri veren kişi) götürmeyi başardı. Bu durum onu Yunan mitolojisinin en büyük kahramanlarından biri yaptı.

Nesiller boyu pek çok Yunan ve Romalı hükümdarı Herkül’den etkilendi, esinlendi ve hatta soylarını ona dayandırdılar. Herkül, tam anlamıyla kefaret ödemenin, kararlılığın, gücün ve estetiğin sembolü hâline gelmişti.

Siz bu mezara ve mitolojik süslemelere dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

BioShock Film Uyarlaması Netflix Geliştirme

Senarist Greviyle Kesintiye Uğrayan Netflix’in “BioShock” Film Uyarlaması Yeniden Geliştirme Aşamasında

Gen V 2. Sezon Amazon Prime Video

Yeni “The Boys” Dizisi “Gen V” Şimdiden 2. Sezon Onayı Aldı