in ,

İrlandalı Yazar Audrey Magee’nin Booker Adayı Romanı “Koloni” Türkçe Raflarında

Audrey Magee imzalı “Koloni” romanı Niral Elçi çevirisiyle Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Delidolu etiketiyle okurların karşısına çıkıyor.

Koloni - Audrey Magee
- Reklam -
- Reklam -

Audrey Magee’nin Booker adayı romanı Koloni Türkçeye kazandırıldı. Kitabın yayımcılığını Delidolu üstleniyor.

İrlandalı yazar ve gazeteci Audrey Magee üniversite eğitimini University College Dublin ve Dublin City University’de tamamladı. 20 yıllık gazetecilik kariyeri sırasında The Times, The Irish Times, Observer ve The Guardian gibi mecralarda yazdı. İlk romanı The Undertaking (2014) ile Women’s Prize for Fiction ve Irish Book Awards finalisti oldu; The Dublin Literary Award ve The Water Scott Prize for Historical Fiction’a aday gösterildi.

Yazarın orijinal adı The Colony olan Koloni eseri 2022 Booker Ödülü’nde Uzun Liste’ye kaldı. Roman; sömürgeciliğin karanlık yüzüne odaklanan roman, dil seçimi ve kültürel çatışmalar ekseninde iki yabancı arasında gelişen tuhaf hikâyeyi konu alıyor.

- Reklam -

Koloni – Audrey Magee | Arka Kapak Tanıtımı

Koloni - Audrey Magee

“İrlandaca can çekişiyor ama daha ölmedi!”

İrlanda’nın dört bir tarafının şiddetli patlamalarla sarsıldığı 1979 yazında, İngiliz bir ressam inzivaya çekilip uçurumların resmini yapmak üzere İrlanda’nın batı kıyılarında sadece doksan iki kişinin yaşadığı kayalık bir adaya gider. Kısa süre sonra aynı adaya Fransız bir dilbilimcinin de yolu düşer. Dilbilimci, İngilizceye yenik düştüğü için ölmekte olan adanın dilini kayıt altına alıp, adını akademik çevrelerde duyurma hevesindeyken ressam da burada yapacağı çizimlerle kendisini Londra’nın sanat camiasına kanıtlama arzusundadır. Birbirlerinden pek haz etmeyen bu iki yabancı, adadaki yerlileri hiç hesaba katmadan kişisel çıkarlarının peşinden koşarken bambaşka gerçeklerle yüzleşmek durumunda kalır.

Audrey Magee, âdeta bir tiyatro metnini andıran güçlü diyaloglar üzerinde kurduğu bu alegorik romanında, kendi gerçekliklerini sorgularken çevrelerindeki kültürel yabancılaşmaya kayıtsız kalamayan iki adamın portresini ustalıkla çiziyor.

- Reklam -

Sömürgeciliğin karanlık yüzünü kimlik bunalımı, dil seçimi ve kültürel çatışmalar ekseninde gösteren Koloni; kişisel olan ile politik olan arasındaki ilişkiye temas ederek kesişme noktalarında ’’can çekişen’’ değerlerin ilelebet yaşama olasılıkları hakkında düşündürüyor.

’’Artık yaşlandım, vücudum zayıfladı ama hafızam güçlü. Ben seksen dokuz sene önce burada, bu adada doğdum. Doğumumdan bu yana çok zaman geçti ve dünya artık farklı bir yer. Bazı açılardan daha iyi, bazı açılardan daha kötü.’’

336 sayfadan oluşan eserin tercümesini George Saunders, J.R.R. Tolkien ve Terry Pratchett gibi isimleri de Türkçeye kazandıran Niran Elçi üstleniyor. Romanın editörlüğü Ayşegül Utku Günaydın, düzeltisi Seza Özdemir, kapak tasarımı Kaan Kayhan Atik imzalarını taşıyor. Kitap, Haziran 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Audrey Magee’nin Koloni romanı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Heartstopper 2. Sezon Tanıtım Fragmanı Yayınlandı

Netflix’in Popüler Dizisi “Heartstopper”ın 2. Sezonundan İlk Tanıtım Fragmanı Yayınlandı

Russell Crowe "Gladyatör 2" Hakkında Konuştu

Russell Crowe “Gladyatör 2” Hakkında Konuştu: “Bana Para Ödemeliler”