in , ,

18. Yüzyılda Britanyalı Korsanlar Tarafından Ele Geçirilen Mektuplar İlk Defa Çevrimiçi Erişime Açıldı

Korsanlar tarafından ele geçirilen mektuplar, 1700’lü yıllarda yaşayan denizcilerin ve ailelerin hikâyelerini gözler önüne seriyor.

Korsanlar Mektup Çevrimiçi Erişim
- Reklam -
- Reklam -

18. yüzyılda Britanyalı korsanlar tarafından ele geçirilen İspanyol gemilerindeki mektuplar ilk defa dijital erişime açıldı.

Çevrimiçi olarak paylaşılan belgeler arasında sitem dolu bir kadının, Amerika kıtasına gittikten sonra kendisini terk eden kocasına yazdığı ve yaklaşık 300 yıl boyunca hiç açılmayan bir mektubun da bulunduğu birçok dikkat çekici metin yer alıyor.

Binlerce belge arasında öne çıkan mektuplardan birisi Sevilla’da yaşayan Francisca Muñoz imzasını taşıyor. 22 Ocak 1747’de Meksika’daki kocası Miguel Atocha’ya mektup yazan kadın, eşinin yokluğunda karşılaştığı duygusal ve ekonomik zorlukları anlatıyor. Mektup, Cádiz ile Meksika’nın Veracruz kenti arasında ticaret yapan ve “Kraliyet Ailesi” olarak bilinen kötü şöhretli Britanyalı korsan filosu tarafından ele geçirilen La Ninfa adlı gemide ortaya çıkarıldı.

- Reklam -

“Sevgili kocacığım, bu mektubun ellerine ulaşmasını ve seni mükemmel sağlıkla bulmayı kutlayacağım. Sana gönderdiğim 13 mektuba neden yanıt alamadığımı bilmek istiyorum. Acaba orada bir mektup bile yazacak kâğıt, kalem ve mürekkep yok mu?”

Korsanlar Tarafından Ele Geçirilen Mektuplar Dönemin Sosyal Yapısını Gözler Önüne Seriyor

Francisca Muñoz mektubunda sefil bir hâlde olduğunu, “dünyadaki herkesten daha fazla sefaletle çevrili olduğunu, çok fazla acı çektiğini ve dahası, sevgisinin solduğu iki çocukla çevrili olduğunu” kaydediyor.

Britanyalı Korsanlar Mektup Çevrimiçi

Muñoz oğulları Miguel için, “seninkinden daha iri bir vücuda sahip bir adam oldu ve o da çaresiz, çünkü burada hiçbir iş ya da bir şey kazanma imkânı yok,” değerlendirmesini yapıyor. Muñoz ayrıca hastalıklarına rağmen ev hizmetçisi olarak çalışmaya zorlandığından bahsediyor:

“Suyun tadını bile alamadığım günler oluyor çünkü burada su alabileceğim bir yer yok. O kadar hastayım ki dışarı çıkıp kapı kapı dilenemiyorum bile.”

Bu belgeler, Jenkins’in Kulağı Savaşı (1739-48) ve Avusturya Veraset Savaşı (1740-48) sırasında Britanyalı korsanlar tarafından ele geçirilen yaklaşık 130 İspanyol gemisine eserler arasında yer alıyor. Şimdi ise belgelerin ilk bölümü şu anda Prize Papers projesi kapsamında çevrimiçi olarak erişime açılmış durumda.

“İnsan Hikâyeleri”

İspanya’nın Birleşik Krallık Büyükelçisi José Pascual Marco, belgelerin “dünyayı en ince ayrıntılarına kadar, etiyle kemiğiyle, tüm karmaşıklığıyla anlamak için çok değerli olduğunu ve bu belgelerde de bunu bulduklarını” açıkladı ve belgeleri “Amerika’nın insan hikâyesini” sunduğu değerlendirmesinde bulundu.

- Reklam -

Britanyalı Korsanlar Mektup

1652 ile 1815 yılları arasında Britanyalı korsanlar ve donanma gemileri yaklaşık 35.000 gemiyi ele geçirdi. Ele geçirdikleri yüz binlerce belge arasında, Birleşik Krallık Ulusal Arşivleri ile Almanya’daki Oldenburg Üniversitesi arasında 20 yıldır yürütülen ortak bir proje kapsamında dijital ortama aktarılan ve Prize Papers olarak adlandırılan 20 farklı dilde yazılmış 160.000 teslim edilmemiş mektup yer alıyor.

Yayınlanan belgelere buradan göz atabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: En İyi Korsan Filmleri

İlginizi çekebilir: 7 Ünlü Korsan Bayrağı

Korsanlar tarafından ele geçirilen bu mektuplara dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian


Bizleri Google News ve sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Witcher Yazarı Andrzej Sapkowski Dizi Açıklaması

“The Witcher”ın Yazarı Andrzej Sapkowski, Netflix’in Dizi Uyarlaması için Kendisini Hiç Dinlemediğini Söyledi

Tomb Raider Dizisi Senarist - Megan McDonnell

Prime Video’nun “Tomb Raider” Dizisinin Senaryosu, “The Marvels”ın Yazarına Emanet Edildi