in ,

Alarm Çanları Çalıyor: 10 Yıl İçerisinde Kuzey Kutbu ‘Buzsuz’ Kalabilir

Kuzey Kutbu’nda denizler gelecek 10 yıl içerisinde yaz aylarında “buzsuz” hâle gelme tehlikesiyle karşı karşıya.

Kuzey Kutbu Buzsuz Kalma Tehlikesi
- Reklam -
- Reklam -

Kuzey Kutbu’nda tehlike çanları çalıyor. Yapılan yeni bir araştırma, fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan salınım nedeniyle gelecek 10 yıl içerisinde Kuzey Kutbu denizlerinde neredeyse hiç buzul görülmeyecek yaz günlerinin yaşanabileceğini ortaya çıkardı.

Bilim insanları bu durumun kutup ayısı, fok ve deniz aygırlarına ev sahipliği yapan bu benzersiz yaşam alanını “beyaz Kuzey Kutbu”ndan “mavi Kuzey Kutbu”na dönüştüreceğini öne sürüyor. Yapılan hesaplamalara göre bu senaryonun gerçekleşmesi hâlinde Kuzey Kutbu’nun büyük bir kısmı suyla kaplı olacak.

Nature Reviews Earth & Environment dergisinde yayımlanan bulgular, Kuzey Kutbu’ndaki ilk buzsuz günün tahminlerden 10 yıl daha erken yaşanacağını iddia ediyor.

- Reklam -

Kuzey Kutbu Buzsuz Kalma Tehlike

Makalenin yazarları, 2035 ile 2067 yılları arası devamlı olarak buzsuz eylül aylarının görülebileceğini söylüyor. Bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği ise insanlığın fosil yakıt kullanımını ne ölçüde azaltacağına bağlı.

Kuzey Kutbu Yakın Gelecekte Buzsuz Kalabilir

Yüzyılın sonuna gelindiğinde Kuzey Kutbu’nun yüksek salınım senaryosu gerçekleştiği takdirde mayıs ile ocak ayları arası, düşük salınım senaryosunun yaşanması durumunda ise ağustos ile ekim ayları arası buzsuz kalma potansiyeli mevcut.

Colorado Boulder Üniversitesi’nden atmosfer ve okyanus bilimleri alanında doçent olan ve araştırmanın başyazarlığını üstlenen Alexandra Jahn, konuya dair şu yorumlarda bulunuyor:

“Bu, yaz aylarında Kuzey Kutbu’nu tamamen farklı bir ortama dönüştürecektir: Beyaz bir Kuzey Kutbu’ndan mavi bir Kuzey Kutbu’na. Dolayısıyla buzsuz koşullar kaçınılmaz olsa bile uzun süreli buzsuz koşullardan kaçınmak adına emisyonumuzu mümkün olduğunca düşük seviyede tutmamız gerekiyor.”

- Reklam -

Kuzey Kutbu Buzsuz Kalabilir

Karamsar bir tablo çiziyor olsa da Jahn, bu sorunun çözülmesi olasılığının da bulunduğunu söylüyor:

“Grönland’da oluşması binlerce yıl süren buz tabakasının aksine, Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzunun tamamını eritsek bile [buna sebep olursak], gelecekte ısınmayı tersine çevirmek için karbondioksit’i atmosferden nasıl geri alabileceğimizi bulmamız durumunda yok olan deniz buzu on yıl içinde yeniden eski yerini alacaktır.”

Bununla birlikte yaşam alanları eriyip giderken zarar görecek olan sadece Arktik yaban hayatı olmayacak. Kıyıda yaşayan insanlar da kendilerini çetin bir mücadelenin içinde bulacak. Deniz buzu, okyanus dalgalarının kıyı üzerindeki etkilerini azaltmasıyla biliniyor. Bu da buzların eridikleri takdirde dalgaların daha güçlü ve daha büyük olacağı, dolayısıyla da bölgede daha fazla erozyonun yaşanabileceği anlamına geliyor.

Peki siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından daha fazla haber için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ke Huy Quan'lı Aksiyon Filmi "With Love" Geliyor: İşte Çıkış Tarihi

Ke Huy Quan’lı Yeni Aksiyon Filmi “With Love” Geliyor: Vizyon Tarihi Belli Oldu

Taş Devri'nde 'Öpüşmek' Ölümcül Olabilir

Taş Devri’nde ‘Öpüşmek’ Ölümcül Sonuçlar Doğurabiliyordu: Binlerce Yıllık Mikroplar Araştırma Konusu Oldu