in ,

Tam 6 Saat Sürdü: Mars’ta Bugüne Kadar Kaydedilmiş En Büyük Deprem Gerçekleşti

Mars’ta şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük deprem kayıtlara geçti. 6 saat süren depremin büyüklüğü 4.7 olarak açıklandı.

Mars'ta 6 Saat Süren Deprem Kayıtlara Geçti
- Reklam -
- Reklam -

Mars’ta şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük depremin kaynağının belirlendiği açıklandı. Başlangıçta bir göktaşı çarpışması sonucu oluştuğu düşünülen bu büyük sarsıntının aslında Kızıl Gezegen’in yüzeyinin altındaki tektonik aktivite kaynaklı bir “Mars Depremi” olduğu düşünülüyor.

İnsanlık bir gün Mars’a yerleşmeyi hedefliyor. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için bu gezegen hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç var. Özellikle güvenli iniş bölgelerini belirlemek önemli bir konu başlığı. Bu projede çalışan bilim insanları elde ettikleri sonuçların insanların Mars’a güvenli bir şekilde iniş yapabileceği ve yaşayabileceği bölgeleri anlamalarına ve hangi bölgelerden kaçınmaları gerektiğini belirlemelerine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kızıl Gezegen’in yüzeyinde 4.7 büyüklüğündeki bu 6 saatlik depremin 4 Mayıs 2022 tarihinde NASA’nın InSight aracı tarafından kaydedildikten sonra kaynağını belirlemek amacıyla bir araştırma başlatıldı.

- Reklam -

Michigan Teknoloji Üniversitesi’ne göre Dünya üzerinde 2.5 ila 5.4 büyüklüğündeki depremler yılda yaklaşık yarım milyon kez meydana geliyor ve genellikle insanlar tarafından hissediliyor. Söz konusu depremler genellikle hafif hasara neden oluyorlar.

Mars’ta 6 Saat Süren Deprem Kayıtlara Geçti

6 Saatlik Mars Depremi ile Bilim İnsanlarının Kızıl Gezegen’e Bakış Açısı Değişiyor

Araştırmacılar bu depremin, depremleri tetikleyen meteor çarpışmaları sebebiyle olduğu bilinen önceki depremlere benzer bir sismik sinyal ürettiğini belirtiyorlardı. Bu nedenle depreme S1222a adı verildi ve depremin meteor çarpışması tarafından tetiklendiği düşünüldü.

Bilim insanları Kızıl Gezegen’in yüzeyinde hiçbir aktif levha tektoniği olmadığını düşünseler de, Mars’ın kabuğunun içindeki stresin serbest bırakılması sonucu bu olayın meydana geldiğine dair bulgulara ulaşıldı. Araştırmanın lideri Dr. Benjamin Fernando bulguları şu sözlerle açıkladı:

“Mars’ın bu streslerin nedeniyle evrildiğini, yani gezegenin farklı bölgelerin farklı hızlarda soğuması ve küçülmesi ile milyarlarca yıl süren evrimin bir sonucu oluştuğunu düşünüyoruz.”

- Reklam -

Araştırmacılar bazı bölgelerin neden diğerlerinden daha fazla stresa sahip olduğunu tam olarak anlamasalar da, topladıkları bilgilerin “Kızıl Gezegen’de insanların yaşamasının güvenli olacağı bölgeleri ve hangi bölgelerden kaçınılması gerektiğini” anlamalarına yardımcı olabileceğini belirtiyorlar.

Tam 6 Saat Sürdü: Mars’ta Bugüne Kadar Kaydedilmiş En Büyük Deprem Gerçekleşti

Araştırma sonuçlarını Geophysical Research Letters dergisinde yayımlayan bilim insanları bu bulguların Mars’ın düşünüldüğünden daha fazla sismik aktiviteye sahip olduğunu gösterdiğini iddia ediyor.

Böyle bir olayın Kızıl Gezegen’e olan bakış açımızı değiştirebileceğini ve planlanan koloni tarihlerini öteleyebileceğini düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer türde haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Euronews

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Maraş Depremi 1,5 dakika sürdü. Ona göre hesaplanırsa Mars’a yerleşmeyi düşünenler bunu bir daha gözden geçirsin bence.

  2. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Mars’a yerleşecekler düşünsün :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Bond 70. Yıl Özel Çizgi Roman

“The Boys”un Yazarından “James Bond”un 70. Yılına Özel Çizgi Roman Geliyor

Argoland: Kayıp Kıta 155 Milyon Yıl Sonra Bulundu

Kayıp Kıta Argoland 155 Milyon Yıl Sonra Bulundu: Güneydoğu Asya’daki Ormanların Altında ‘Saklanıyormuş’