in ,

Mars’ta Gizlenen Devasa Yanardağ Potansiyel Yaşam İzleri Taşıyor Olabilir

Mars’ın “Gece Labirenti” bölgesinde bulunan ve 50 yıldan fazla süredir fark edilmeyen devasa bir yanardağ, potansiyel yaşam izleri taşıyor olabilir.

Mars'ta Keşfedilen Yanardağ Yaşam İzleri Taşıyor Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, Mars’ın “Gece Labirenti” (Noctis Labyrinthus) yakınında, elli yılı aşkın süredir gizlenmiş devasa bir yanardağ keşfetti. Yaklaşık 450 kilometre genişliğinde ve 9.022 metre yüksekliğindeki bu yanardağın, dünya dışı yaşam olasılığına ev sahipliği yapabileceği düşünülüyor.

Mars’ın Tharsis volkanik bölgesinin doğu kısmında, ekvatora yakın bir konumda bulunan bu jeolojik mucize, NASA’nın 1971’deki Mariner 9 görevinden bu yana uzay araçları tarafından gözlemlenmesine rağmen fark edilemedi. Derin erozyon nedeniyle karanlıkta kalan bu yüksek jeolojik oluşum, ancak şimdi keşfedildi.

NASA Ames Araştırma Merkezi’ndeki Dünya Dışı Zekâ Araştırmaları (SETI) Enstitüsü ve Mars Enstitüsü’nden araştırma ekibinin lideri Dr. Pascal Lee, keşifle ilgili şaşkınlığını şu sözlerle dile getirdi:

- Reklam -

“Geçen yıl bir buzul kalıntısı bulduğumuz bölgenin jeolojisini incelerken, devasa ve aşınmış bir volkanın kraterinin içinde olduğumuzu fark ettik.”

Mars'ta Keşfedilen Yanardağ Yaşam İzleri Taşıyor Olabilir

Dahası, araştırmacılar volkanın tabanında gömülü bir buzul tabakasının kalıntılarına rastladılar. Bu da bölgeyi astrobiyolojik araştırmalar için “en önemli konuma” yükseltebilir. Buzul buzunun varlığı, yaşamın temel bileşeni olan suyun geçmişte var olduğuna işaret ediyor ve bu da Kızıl Gezegen’deki yanardağın cazibesini artırıyor.

Mars’ta Gizlenen Dev Yanardağ: Dünya Dışı Yaşam İzleri mi?

Noctis Labyrinthus ile heybetli Valles Marineris’in kesiştiği noktada yer alan isimsiz yanardağ, yaklaşık 225 kilometre boyunca uzanan mesa benzeri oluşumlarla bezenmiş merkezi bir zirveye sahip. Bu geniş arazide, bir zamanlar lav gölleri için bir rezervuar olan çökmüş bir volkanik kraterin kalıntıları, lav akıntıları ve maden yataklarının izleri bulunuyor.

Bu Mars devinin keşfine rağmen, geçmişi ve faaliyeti hakkında birçok soru işareti var. Volkanik faaliyetin süresi ve hâlâ aktif olup olmadığı bilinmiyor. Volkanın uzun süre aktif olduğu kanıtlanırsa, buzul altı buz tabakasından gelen sıcaklık ve suyun birleşimi, yaşamın ortaya çıkmasına uygun bir ortam yaratmış olabilir.

- Reklam -

Mars'ta Gizlenen Devasa Yanardağ Potansiyel Yaşam İzleri Taşıyor Olabilir

Mars’taki Yeni Keşif Gelecekteki Araştırmalara Yol Gösteren Bir Işık

Bulgular ilk defa Teksas’ta düzenlenen 55. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı’nda açıklandı. Şu anda hakemli dergilerde yayımlanmayı beklerken, meraklılar konferanstan bir özet belge aracılığıyla bu keşfin detaylarına ulaşmak için buraya tıklayabilirler.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mars Yüzeyinin Altında Radyoaktif Bir Magma Okyanusu Tespit Edildi


Kızıl Gezegen’in daha ne tür sırlar sakladığını düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Demon Slayer 4. Sezon Çıkış Tarihi Değişti

“Demon Slayer”ın 4. Sezon Çıkış Tarihi Değişti: İşte Yeni Fragman

Among Us Animasyon Dizisi Kadrosu - Elijah Wood

“Among Us” Animasyon Dizisi Oluyor: Elijah Wood Seslendirme Kadrosuna Katıldı