in ,

Mikro Tarihin Önemli Anlatılarından “Martin Guerre’in Dönüşü” Türkçede

Amerikalı tarihçi Natalie Zemon Davis’in “Martin Guerre’in Dönüşü” kitabı Pinhan Yayıncılık etiketiyle Türkçede.

Martin Guerre’in Dönüşü -  Natalie Zemon Davis
- Reklam -
- Reklam -

Natalie Zemon Davis’in kaleme aldığı Martin Guerre’in Dönüşü Pinhan Yayıncılık tarafından Türkçede yayımlandı.

Kanada asıllı Amerikalı tarihçi Natalie Zemon Davis’in en önemli eserlerinden birisi olan Martin Guerre’in Dönüşü, 1540’larda Fransa’sında yaşanan ve sonrasında yıllar boyunca farklı disiplinlerde üzerine konuşulan bir olayı konu alıyor.

1982’de Daniel Vigne imzasıyla beyaz perdeye taşınan Le Retour de Martin Guerre’in başrolünde ise Gérard Depardieu yer alıyor. Kitap, Bask kökenli zengin bir köylü olan Martin Guerre’nin her şeyini geride bırakıp gitmesiyle başlayan tuhaf kimlik hırsızlığı meselesinin izini sürüyor.

- Reklam -

Eserin çevirmenliğini üstlenen Ceren Sungur, daha önce Pinhan Yayıncılık için Gece Savaşları’nı tercüme etmiş, Cadılar, Ebeler ve Hemşireler’ yayıma hazırlamış ve Şamanizm serisinin editörlüğün üstlenmişti.

Araştırmanın yazarı Natalie Zemon Davis ise Fransa ağırlıklı olmak üzere erken modern dönem Avrupa tarihi üzerine yürüttüğü çalışmalar ile tanınıyor. Davis’in geliştirdiği tarih okuma yöntemleri ve yaklaşımları; dünya çapında birçok tarihçiyi etkilemiş durumda. Yazar Türkçede daha önce Afrikalı Leo ve Martin Guerre Döndü mü? kitaplarıyla okurların karşısına çıkmıştı.

Orijinal adı The Return of Martin Guerre olan Martin Guerre’in Dönüşü kitabı kendi dilinde ilk defa 1983’te yayımlandı. Eser, Daniel Vigne’in film uyarlamasında da kaynak olarak kullanılmıştı.

Martin Guerre’in Dönüşü –  Natalie Zemon Davis | Arka Kapak Tanıtımı

Martin Guerre’in Dönüşü -  Natalie Zemon Davis

- Reklam -

1540’larda Fransa’nın güneyindeki Languedoc’da yaşayan, Bask kökenli zengin bir köylü olan Martin Guerre, kimseye hiçbir şey söylemeden, karısı Bertrande’ı, çocuğu Sanxi’yi ve malını mülkünü terk edip gider ve izini kaybettirir. Yıllar sonra aniden çıkagelir. Tüm ailesi ve köylüler tarafından sevinçle karşılanır. Evliliği, kaldığı yerden devam eder ve bir çocuğu daha olur. Mülklerini, amcasıyla birlikte yönetir, yaşamın keyfini sürer. Fakat günün birinde karısı ve amcası, onun kimlik hırsızı bir sahtekâr olduğunu ve kandırıldıklarını ileri sürerek aleyhinde bir suç davası açar. Dava, 1560 yılında Toulouse Parlamentosu huzuruna getirilir. Adam, mahkemeyi Martin Guerre olduğuna neredeyse ikna etmiştir ki, son dakikada gerçek Martin Guerre, Parlamento’nun kapısında beliriverir.

Bu, o kadar olağandışı bir olay ve davadır ki, haberler, suçun gerçekleştiği Artigat isimli küçük Pirene köyünden tüm ülkeye ve Avrupa’ya yayılır. Davanın sonuçlanmasının hemen ardından yargıçlardan biri olan Coras dava hakkında “Unutulmaz Tutuklama” isimli bir kitap yazar. Yıllar içinde pek çok hukukçu, edebiyatçı ve düşünür, bu dava hakkında yazmaya devam eder. Hatta Montaigne bile bir makalesini bu harikulade davaya ayırır. Artigat’ta bugün bile hâlâ hatırlanan bu olay, tiyatro oyunlarına, romanlara, operalara ilham verir. Nihayet Martin Guerre davası bir film olur. Senaristliğini Jean-Claude Carriere’nin, yönetmenliğini Daniel Vigne’in yaptığı, bu kitabın yazarı Natalie Zemon Davis’in de katkı sunduğu ve başrolünde Gérard Depardieu’nun olduğu Le Retour de Martin Guerre 1982’de gösterime girer.

Toplamda 192 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Ceren Sungur, yayıma hazırlığını Canberk Şeref, dizgisini Adem Şenel gerçekleştiriyor. Martin Guerre’in Dönüşü kitabı Kasım 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Martin Guerre’in Dönüşü hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

BoJack Horseman Hakkında Bilgiler - Netflix

“BoJack Horseman” Hakkında Bilmiyor Olabileceğiniz 10 İlginç Detay

Foundation 3. Sezon Onayı Aldı: Vakıf Dönüyor

“Foundation” Dizisi 3. Sezon Onayı Aldı: Asimov Klasiği, Ekran Macerasına Devam Edecek