in ,

Mısır Piramitlerindeki Restorasyon Çalışmaları Tartışmalara Neden Oldu

Mısır’ın Gize kentinde yer alan Menkaure piramidindeki restorasyon çalışmasını gösteren bir video, sosyal medyada tepkiyle karşılandı.

Mısır Piramitleri Restorasyon Tepkisi Menkaure
- Reklam -
- Reklam -

Mısır’ın başkenti Kahire yakınlarındaki Gize kentinde bulunan Menkaure piramidi, bir süredir yenileme çalışmalarıyla gündemde. Restorasyondan görüntüler içeren bir videonun dijital ortamda paylaşılmasıyla beraber çalışmalar eleştiri oklarının hedefi oldu.

Mısır’ın Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mostafa Waziri, eleştirileri göz ardı ederek yenileme çalışmasını “yüzyılın projesi” sözleriyle tanımladı.

Cuma günü Meta’ya ait sosyal medya platformu Facebook’ta yayınlanan bir videoda Waziri, Gize’deki sfenks ile daha büyük Kefren ve Keops piramitlerinin yanında yer alan Menkaure piramidinin tabanına granit bloklar yerleştiren işçileri gösterdi.

- Reklam -
YouTube video

Piramit ilk inşa edildiğinde granitle kaplıydı. Ancak zamanla dış cephesinin bir kısmını kaybetti. Restorasyon çalışması granit tabakayı yeniden ortaya çıkartarak yapıya orijinal tarzını geri kazandırmayı amaçlıyor.

Mısır’daki Menkaure Piramidi Restore Ediliyor

Mısır ve Japonya ortaklığında tasarlanan Menkaura piramidi restorasyonu çalışmasına dair konuşan Waziri, projenin üç yıl sürmesini planladıklarını ve ortaya çıkacak sonucun, “Mısır’ın 21. yüzyılda dünyaya bir armağanı” olacağını söyledi.

Waziri’nin Facebook paylaşımının altında onlarca kişi, çalışmaları eleştiren yorumlar bırakarak tepkilerini dile getirdi.

Mısır Restorasyon Tepkisi Menkaure

Mısırbilimci Monica Hanna restorasyona şu sözlerle tepki gösterdi:

“Söz konusu bile olamaz! Eksik olan tek şey Menkaure piramidine döşeme eklemekti! Mısır tarihinin yönetimindeki bu saçmalığa ne zaman son vereceğiz?”

Hanna sözlerini, “Yenilemelere ilişkin tüm uluslararası ilkeler bu tür müdahaleleri yasaklıyor,” diye devam ederken tüm arkeologları “derhal harekete geçmeye” çağırdı.

Gönderi altında yorumlarını paylaşan alaycı kullanıcılar da vardı. Bir yorumcu, “Pisa Kulesi’ni düzeltme projesi ne zaman hayata geçirilecek?” diye sordu.

- Reklam -

Bir diğeri ise, “Kiremit yerine neden piramitleri duvar kâğıdı ile kaplamıyoruz?” sorusunu yöneltti.

Mısır Piramitleri Restorasyon Tepki Menkaure

Gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10’unu turizmden elde eden Mısır’da kültürel tarihin korunması konusu sık sık hararetli tartışmalara konu oluyor.

Mısır’da Restorasyonlar Bir Süredir Tepki Çekiyor

Yakın zamanda Kahire’nin tarihi bölgelerinin tamamının tahrip edilmesi, siyasi faaliyetleri büyük ölçüde yasaklanan ve şu anda hükümetle mücadelesinin büyük kısmını şehir planlama ve kültürel tarih konularında yoğunlaştıran toplumun sert eylemlerle durumu protesto etmelerine sebep oldu.

Tartışmaların son zamanlardaki odağı ise Mısır’ın ikinci büyük sahil kenti İskenderiye’deki 15. yüzyıldan kalma Ebu el-Abbas el-Mursi camisiydi.

Yerel yetkililer, restorasyondan sorumlu bir müteahhidin şehrin en büyük camisinin süslü, oymalı ve renkli tavanlarını beyaza boyamaya karar vermesinin ardından bir soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Siz Mısır piramitlerindeki bu yenileme çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: France24

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Bizimkileri çağırsınlar piramitten bir Patrick çıkartılar.

  2. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Muhteşem olmuş.

  3. Avatar for Prenscukas Prenscukas dedi ki:

    Nedense yabancı gelmedi.

  4. Avatar for aesopwalt aesopwalt dedi ki:

    Yepyeni olsuş. :heart: Eski hali neydi öyle, döküntü gibi. Mis mis. İç kordorlara da laminant parke döşesinler. :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile: Piramit dile gelse İngilizlerden hesap sorar, “Beni niye çalmadınız,” diye. :sweat_smile::sweat_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Şehrin Şeytanları - Hakan Sipahioğlu

Hakan Sipahioğlu Yeni Öykü Kitabı “Şehrin Şeytanları” ile Okurun Karşısına Çıkıyor

Severance 2. Sezon Çekimleri

Apple TV+ Bilimkurgusu “Severance” 2. Sezonda Çekimler Başladı