in ,

İlk Neuralink Hastası Düşünce Gücüyle Satranç ve Civilization VI Oynadı

Neuralink implant edilen ilk hastanın sonuçları somut olarak paylaşıldı. Canlı yayında sadece düşünerek satranç oynadı ve Civilization VI oynayabildiğini açıkladı.

Neuralink'li Felçli Hasta Düşünce Gücüyle Satranç Oynadı
- Reklam -
- Reklam -

Elon Musk’ın beyin-bilgisayar arayüzü şirketi Neuralink, ilk hastası üzerinde yapılan deneylerin sonuçlarını açıkladı. Sadece düşünerek bilgisayarda imleci hareket ettiren hastanın satranç ve Civilization VI gibi karmaşık oyunları oynayabildiği bir canlı yayın videosu ile ortaya çıktı.

Bir dalış kazası sonucu omuzlarından aşağısı felç olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, Neuralink implantını takan ilk kişi olarak dikkat çekiyor. Geçen Ocak ayında gerçekleştirilen başarılı operasyonun ardından Elon Musk, bu gelişmeyi sosyal medyada duyurmuştu. Şimdi ise Arbaugh, X platformunda yapılan canlı yayında, sadece düşünerek online satranç oynadı.

“Ameliyat çok kolaydı,” diyen Arbaugh, beyin implantının kaybettiği fonksiyonları geri kazandırdığını ve yeni şeyler yapma imkânı sunduğunu ifade etti.

- Reklam -

“Kelimenin tam anlamıyla bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Hiçbir bilişsel bozukluğum yok.”

Neuralink'li Felçli Hasta Düşünce Gücüyle Satranç Oynadı

Arbaugh canlı yayında sadece satranç oynadı ancak Civilization VI oyununa da atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Aslında o oyunu oynamayı bırakmıştım. Siz (Neuralink) bana bunu tekrar yapabilme kabiliyeti verdiniz ve 8 saat boyunca aralıksız oynadım.”

Noland Arbaugh deneyimlerini paylaşırken mükemmellik iddiasında bulunmadığını ve hâlâ bazı sorunlar olduğunu dile getirdi.

“İnsanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmelerini istemiyorum, daha yapılacak çok iş var ama şimdiden hayatımı değiştirdi.”

Neuralink’in Hedefi Hastaların Düşünce Gücüyle Felçli Olan Uzuvlarını Tekrar Hareket Ettirebilmesi

Madeni para büyüklüğündeki Neuralink cihazı kafatasına yerleştiriliyor ve mikroskobik teller aracılığıyla nöron aktivitesini okuyup kablosuz bir sinyal ile alıcıya gönderiyor. Bu implant, insanların sadece düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etmelerini sağlamayı hedefliyor. Şirket daha önce domuzlarda ve maymunlarda da denemeler yaptı ve maymunların basit bir Pong versiyonunu oynayabildiğini iddia etti.

Neuralink, Mayıs 2023’te Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından çipi insanlarda test etme izni aldı.

Tüm eleştirilere rağmen bu buluş felçli hastalar için yeni bir umut ışığı oluşturuyor. İsviçre’deki École Polytechnique Fédérale’de yapılan bir araştırmada da Gert-Jan Oskam isimli hasta, beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sadece düşünce gücüyle yürüyebilmişti. Bu, Oskam’ın beyin ve omurgasına elektronik implantlar yerleştirilerek, düşüncelerin kablosuz olarak bacaklarına ve ayaklarına iletilmesiyle başarıldı. Söz konusu araştırmanın detayları geçen yıl hakemli dergi Nature’da yayımlandı.

Elon Musk Neuralink

İnsan beyni 86 milyar nörona ev sahipliği yapıyor ve bu nöronlar sinapslar aracılığıyla birbirine bağlı. Düşünmek, hissetmek veya hareket etmek istediğimizde nöronlar arasında elektriksel sinyaller gönderiliyor. Bilim insanları bu sinyalleri algılayan cihazlar geliştirerek beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisini yarattı.

BCI teknolojisi, milyonlarca dolarlık araştırma fonunun aktığı bir alan ve gelecekte felçli hastaların tedavisinde, ampute organların kontrolünde ve daha birçok alanda kullanılması öngörülüyor.

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynaklar: BBC, The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Müthiş bir olay bence. Devrim niteliğinde.

  2. Avatar for RolandDeschain RolandDeschain dedi ki:

    Ufaktan bilimkurgu kitaplarında okuduğumuz dönemlere giriyoruz galiba. O dönemlerin başlangıcının sembolü olabilir.

  3. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Evet, ben de aynını düşündüm haberi okurken.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yeni Bitmeyecek Öykü Film Uyarlaması - The Neverending Story

Michael Ende’nin Kült Fantastik Romanı “Bitmeyecek Öykü” Yeniden Sinemaya Uyarlanıyor

Harold and the Purple Crayon Fragmanı Çıktı

Zachary Levi’lı “Harold and the Purple Crayon” Filminden İlk Fragman