Elon Musk’ın beyin-bilgisayar arayüzü şirketi Neuralink, ilk hastası üzerinde yapılan deneylerin sonuçlarını açıkladı. Sadece düşünerek bilgisayarda imleci hareket ettiren hastanın satranç ve Civilization VI gibi karmaşık oyunları oynayabildiği bir canlı yayın videosu ile ortaya çıktı.
Bir dalış kazası sonucu omuzlarından aşağısı felç olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, Neuralink implantını takan ilk kişi olarak dikkat çekiyor. Geçen Ocak ayında gerçekleştirilen başarılı operasyonun ardından Elon Musk, bu gelişmeyi sosyal medyada duyurmuştu. Şimdi ise Arbaugh, X platformunda yapılan canlı yayında, sadece düşünerek online satranç oynadı.
“Ameliyat çok kolaydı,” diyen Arbaugh, beyin implantının kaybettiği fonksiyonları geri kazandırdığını ve yeni şeyler yapma imkânı sunduğunu ifade etti.
“Kelimenin tam anlamıyla bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Hiçbir bilişsel bozukluğum yok.”
Arbaugh canlı yayında sadece satranç oynadı ancak Civilization VI oyununa da atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Aslında o oyunu oynamayı bırakmıştım. Siz (Neuralink) bana bunu tekrar yapabilme kabiliyeti verdiniz ve 8 saat boyunca aralıksız oynadım.”
Noland Arbaugh deneyimlerini paylaşırken mükemmellik iddiasında bulunmadığını ve hâlâ bazı sorunlar olduğunu dile getirdi.
“İnsanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmelerini istemiyorum, daha yapılacak çok iş var ama şimdiden hayatımı değiştirdi.”
— Neuralink (@neuralink) March 20, 2024
- Reklam -
Neuralink’in Hedefi Hastaların Düşünce Gücüyle Felçli Olan Uzuvlarını Tekrar Hareket Ettirebilmesi
Madeni para büyüklüğündeki Neuralink cihazı kafatasına yerleştiriliyor ve mikroskobik teller aracılığıyla nöron aktivitesini okuyup kablosuz bir sinyal ile alıcıya gönderiyor. Bu implant, insanların sadece düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etmelerini sağlamayı hedefliyor. Şirket daha önce domuzlarda ve maymunlarda da denemeler yaptı ve maymunların basit bir Pong versiyonunu oynayabildiğini iddia etti.
Neuralink, Mayıs 2023’te Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından çipi insanlarda test etme izni aldı.
Tüm eleştirilere rağmen bu buluş felçli hastalar için yeni bir umut ışığı oluşturuyor. İsviçre’deki École Polytechnique Fédérale’de yapılan bir araştırmada da Gert-Jan Oskam isimli hasta, beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sadece düşünce gücüyle yürüyebilmişti. Bu, Oskam’ın beyin ve omurgasına elektronik implantlar yerleştirilerek, düşüncelerin kablosuz olarak bacaklarına ve ayaklarına iletilmesiyle başarıldı. Söz konusu araştırmanın detayları geçen yıl hakemli dergi Nature’da yayımlandı.
İnsan beyni 86 milyar nörona ev sahipliği yapıyor ve bu nöronlar sinapslar aracılığıyla birbirine bağlı. Düşünmek, hissetmek veya hareket etmek istediğimizde nöronlar arasında elektriksel sinyaller gönderiliyor. Bilim insanları bu sinyalleri algılayan cihazlar geliştirerek beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisini yarattı.
BCI teknolojisi, milyonlarca dolarlık araştırma fonunun aktığı bir alan ve gelecekte felçli hastaların tedavisinde, ampute organların kontrolünde ve daha birçok alanda kullanılması öngörülüyor.
Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynaklar: BBC, The Guardian
Müthiş bir olay bence. Devrim niteliğinde.
Ufaktan bilimkurgu kitaplarında okuduğumuz dönemlere giriyoruz galiba. O dönemlerin başlangıcının sembolü olabilir.
Evet, ben de aynını düşündüm haberi okurken.