in ,

Elon Musk’ın Neuralink’i İlk Kez Bir İnsana Beyin Çipi Yerleştirdi: İlk Sonuçlar Başarılı

Neuralink şirketi bir insana ilk defa beyin çipi yerleştirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Elon Musk, deneyin başarılı olduğunu ve hastanın durumunun iyiye gittiğini söyledi.

Neuralink Bir İnsana Beyin Çipini Başarıyla Yerleştirdi
- Reklam -
- Reklam -

Elon Musk’ın beyin çipi girişimi Neuralink, ilk insan deneğine başarılı bir şekilde bir cihaz yerleştirdi. Hastanın durumunun iyiye gittiği bildirilirken, Musk implant edilen beyin çipinden elde edilen ilk veriler konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçen yıl Neuralink’e ilk insan deneyi için izin vererek şirketin felç ve çeşitli nörolojik durumları ele alma hedefleri için çok önemli bir adım atmıştı. Deneme, beynin hareket etme niyetiyle ilişkili bir bölgesine yerleştirilen bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) implantını içeriyor. Neuralink, bireylerin yalnızca düşüncelerini kullanarak bilgisayar veya akıllı telefon gibi harici cihazları kontrol etmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Elon Musk, sosyal medya platformu X’te haberi paylaşarak ilk hastaya beyin çipinin yerleştirildiğini ve durumunun iyiye gittiğini söyledi. Ayrıca “İlk sonuçlar nöron artışları veya sinir uyarılarının tespitinin umut verici olduğunu gösteriyor.” dedi. Daha önceki bir açıklamasında da hedeflerini şu şekilde özetlemişti:

- Reklam -

“Stephen Hawking’in hızlı bir katip veya müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Hedef bu.”

Neuralink’in beyin çipi, hastaların beyinlerindeki sinyallerin iletimini kolaylaştırmak için “ultra ince” iplikler kullanıyor. Şirketin Telepathy adlı ilk ürünü, uzuvlarını kullanma yeteneğini kaybetmiş bireyler için iletişimi geliştirmeyi amaçlıyor.

Neuralink Bir İnsana Beyin Çipini Başarıyla Yerleştirdi

Girişimin kablosuz beyin-bilgisayar arayüzünün ve beraberindeki cerrahi robotun güvenliğini değerlendirmeye odaklanan PRIME Çalışması şu anda devam ediyor. Şirketin başarılarına rağmen güvenlik protokolleri konusunda incelemelerle karşı karşıya ve son raporlar ABD Ulaştırma Bakanlığı kurallarını ihlal ettiği için para cezalarına çarptırıldığını ortaya koyuyor.

Neuralink’in İlk İnsana Yapılan Beyin Çipi Atılımı, Elon Musk’ın Vizyonu ve Tartışmalar

Geçen yılın kasım ayında dört ABD’li milletvekili endişelerini dile getirerek Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nu güvenlik açıklamalarıyla ilgili potansiyel dolandırıcılığı soruşturmaya çağırdı. Musk, Neuralink deneylerine katılan hiçbir maymunun implantlar nedeniyle ölmediğini ileri sürerek şirketin uygulamalarını savundu.

- Reklam -

Neuralink’in yenilikçi yaklaşımı bu alandaki diğer şirketlere kıyasla daha istilacı ve yüksek bant genişliğine sahip bir yöntem içeriyor. Amaç ise cihazın doğrudan beyin yüzeyine implantasyonu yoluyla beyinden bilgisayarlara daha hızlı veri aktarmak.

Neuralink etik hususlar ve yasal engellerle karşı karşıya olsa da, beyin-bilgisayar arayüzü araştırmalarına girişen birkaç şirket arasında yer alıyor. Musk bireylerin beyin çiplerini yükseltebilecekleri bir gelecek öngörüyor ve terapötik tedavilerin ötesinde daha geniş bir uygulamaya vurgu yapıyor.

Elon Musk'ın Neuralink'i İlk Kez Bir İnsana Beyin Çipi Yerleştirdi: İlk Sonuçlar Başarılı

Beyin-bilgisayar arayüzleri de dahil olmak üzere nöroteknolojilerin yükselişi, etik çıkarımlar, potansiyel sınıf ayrımları ve beyin verilerinin kullanımının düzenlenmesi hakkında tartışmalara yol açıyor. Zorluklara rağmen uzmanlar nöroteknolojinin önemli olumlu uygulamalarını kabul etmekte ve şiddetli depresyon, epilepsi ve kilitli kalma sendromu gibi durumların tedavisinde ilerlemeler yoluyla insan ıstırabını hafifletme umudu vaat ediyor.

Neuralink’in bir sonraki aşamaya geçmesi ve ilk sonuçların olumlu olması hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynaklar: Reuters, Voa News, BBC

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Monkey Man Fragmanı: Dev Patel'den Yeni Film

Dev Patel’in Yazıp Yönettiği “Monkey Man” Filminden İlk Fragman

Avatar: The Last Airbender Dizisi Sokka Cinsiyetçilik

Netflix “Avatar: The Last Airbender” Uyarlamasında Sokka’nın ‘Cinsiyetçi’ Karakterini Değiştirme Kararı Aldı