in ,

Elon Musk’ın Beyin İmplantı Şirketi Neuralink İnsanlı Deneylere Başlıyor

Neuralink insanlı deney aşamasına geçmeye hazırlanıyor. Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi, hayvanlara işkence yapmakla suçlanıyordu.

Neuralink Şirketi İnsanlı Deneylere Başlıyor
- Reklam -
- Reklam -

Elon Musk’ın tartışmalı biyoteknoloji girişimi Neuralink, bağımsız bir inceleme kurulundan onay alarak insanlı deneylere başlamaya hazırlanıyor.

2016’da kurulan Neuralink, temel olarak insan beynini bilgisayarlara veya diğer cihazlara bağlamayı hedefleyen bir proje olarak yıla çıktı. Amacı beynin ve bilgisayarların etkileşimini mümkün kılacak bir tür beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştirmek olan proje günümüze gelene kadar birçok tartışmalı aşamadan geçti. Şimdiye dek hayvanlı deneylerle yürüyen projede hayvanlara işkence edildiği bile iddia edildi. Musk kısa bir süre önce bu çipleri yalnızca ölümün eşiğindeki maymunlara taktıklarını söyledi.

Henüz bu tartışmalar bitmemişken şimdi de Neuralink projesinin bağımsız bir inceleme kurulu tarafından onay aldığı ve felçli hastalar için beyin implantının ilk insan denemesinin başvurularına başlandığı açıklandı.

- Reklam -

Neuralink’in blog sayfasında paylaşılan bilgilere göre şu an için bu çalışmaya servikal omurilik yaralanması veya amyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle felçli olanlar başvurabilecekler. Denekler, 18 ay evde ve klinikteki tedavilerinin ardından beş yıl boyunca takip edilecek. Yani tüm bu proje toplamda altı yıl sürecek. Denemelere kaç katılımcının kabul edileceğine dair bir bilgi ise henüz paylaşılmadı.

Neuralink Şirketi İnsanlı Deneylere Başlıyor

Elon Musk’ın Neuralink Projesi için Beklenen An Geldi: İnsanlı Deneylere Yeşil Işık Yakıldı

Deneme hastalarının beyninin hareket etme niyetini kontrol eden kısmına cerrahi olarak bir çip yerleştirilecek. Bir robot tarafından yerleştirilen çip daha sonra beyin sinyallerini kaydedip bir uygulamaya gönderecek ve şirketin ilk hedefi “insanlara yalnızca düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etme becerisi kazandırmak” olacak.

Elon Mus aslında 2019 yılından bu yana insan denemelerini en az dört kez başlatmayı umuyordu. Fakat 2022 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alamadı. FDA, implantın bazı parçalarının beynin diğer bölgelerine taşınması ve cihazların çıkarılmasında olası beyin dokusu hasarı gibi güvenlik endişelerini dile getirerek başvuruyu reddetti. Geçen yılın aralık ayındaki bir işe alım etkinliğinde Neuralink’in “çoğu” belgesini FDA’ya sunduğunu belirten Musk, insanlar üzerinde testlere altı ay içinde başlayabileceklerini belirtmişti.

- Reklam -

Neuralink İnsanlı Deneyler

Milyarder girişimci Neuralink için büyük hedefleri olduğunu belirterek bu cihazların obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmek için hızlı cerrahi işlemlerini de kolaylaştıracağını söyledi.

Neuralink’in beyin implantlarının daha geniş bir pazara hitap etmeden önce düzenleyici onaylara ihtiyacı olacak.

İnsanlı deneylerin nasıl sonuçlanacağını düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Tesla arabalarının uzaktan kontrol edilebilmesi, Starlink uydu projesi (ki bu uydu ağı hayata geçirildiğinden bu yana Haarp ve BlueBeam projeleriyle uyumlu hale getirilerek, orman yangınlarındaki sellerdeki depremlerdeki iklimsel sıcaklık ve soğukluk gibi afetlerde yaşanan olağanüstü artış - dünya dışı yaşam formlarına ait olduğu iddia edilen havadaki garip garip görüntüler ve yansımalar - yaşanma olasılığı çok düşük olduğu halde özel ve askeri araçlardaki uçaklardaki helikopterlerdeki kaza sayılarındaki artış gibi felaketlerin çoğalmasını bu uydu ağının ağırlığı altında yapıldığını iddia edenler ve savunanlar bayağı bir çoğaldı) Twitter sosyal platformunu alarak düşünce özgürlüğünü kısıtlaması ve hatta yakın bir vakitte paralı üyelik haline getirme planları, nörolink çalışmaları vs. derken; bu kişinin iyi niyetli olduğunu düşünmemeye başladım ben de. Çok zıplamaya başladı, var bir şeyler de hayırlısı şimdilik diyelim :roll_eyes:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Troll 2 Netflix

Netflix’in Norveç Yapımı Fantastik Filmi “Troll”un Devam Macerası Geliyor

Stranger Things Tiyatro Oyunu Geliyor: Kadro Belli Oldu

“Stranger Things”in Öncesinde Geçen Olaylar Tiyatroya Taşınıyor: Oyuncu Kadrosu Belli Oldu