in , ,

Oscar Ödülleri’ne 23 Yıl Sonra Yeni Bir Kategori Eklendi

Oscar Ödülleri 2026 yılından itibaren En İyi Oyuncu Seçimi/En İyi Casting kategorisine ev sahipliği yapacak.

Oscar Ödülleri Yeni Kategori - En İyi Oyuncu Seçimi - Casting
- Reklam -
- Reklam -

Oscar Ödülleri yıllar sonra yeni bir kategoride daha ödüller vermeye başlayacak. 2025 yılında vizyona girecek filmlerin yarışacağı 2026 yılı, En İyi Oyuncu Seçimi/Casting’i de ödüllendirecek.

Oscar Ödülleri her yıl ödülleri daha ilgi çekici hâle getirmek için bazı yeniliklere imza atmaya çalışıyor. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Yönetim Kurulu’nun son hamlesi ise oyuncu seçimi alanında en iyi başarı için yeni bir rekabetçi Oscar kategorisi oluşturmak oldu.

2025 yılında izleyicilerle buluşacak filmlerin değerlendirileceği 98. Oscar Ödülleri, cast direktörlerinin de ödüllendirileceği ilk Akademi Ödülü olacak.

- Reklam -

Ödüllere son olarak 2001 yılında En İyi Animasyon Filmi kategorisi eklenmişti. Böylelikle aradan geçen 23 yılın ardından Oscarlar yeni bir kategoriyle tanışmış olacak.

Yeni Oscar Ödülleri Kategorisi “Oyuncu Seçimi/Casting” için Lobi Çalışmaları Uzun Zamandır Sürüyordu

Film ve dizilere oyuncu seçmekte uzmanlaşan cast direktörlerini temsil eden Cast Direktörleri Şubesi Temmuz 2013’te kurulmuş ve 11 yılda yaklaşık 160 üyeye ulaşmıştı.

Akademi CEO’su Bill Kramer ve Akademi Başkanı Janet Yang, yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Kast direktörleri film yapımında önemli bir rol oynuyor. Akademi geliştikçe tanıdığımız ve ödüllendirdiğimiz disiplinlere oyuncu kadrosunu da eklemekten gurur duyuyoruz. Cast Direktörleri Şube üyelerimizi bu heyecan verici dönüm noktasından ve bu süreçte gösterdikleri bağlılık ve gayretten dolayı tebrik ediyoruz.”

Oscar Ödülleri Yeni Kategori - En İyi Oyuncu Seçimi

Akademi Cast Direktörü Şube yöneticileri Richard Hicks, Kim Taylor-Colman ve Debra Zane yaptıkları ortak açıklamada şunları söyledi:

“Cast Direktörleri Şubesi üyeleri adına Yönetim Kuruluna, Ödül Komitesine ve Akademi’ye desteklerinden ötürü teşekkür ederiz. Bu ödül, cast direktörlerimizin olağanüstü yeteneklerinin haklı bir takdiri ve şubemizin özverili çabalarının bir sonucudur.”

- Reklam -

En İyi Oyuncu Seçimi/Casting kategorisine ilişkin uygunluk kuralları, 98. Akademi Ödülleri kurallarının tamamıyla beraber Nisan 2025’te açıklanacak.

Cast direktörlerinin tanınmasına yönelik mücadele, bunun törene eklenmesi yönünde hararetli bir baskının olduğu 1990’ların sonlarına kadar uzanıyor. Ancak bu branş o dönemde yaygın bir destek bulamayarak somut bir sonuca ulaşamamıştı.

Oscar Ödülleri Yeni Kategori

Geçen yıl yapılan bir röportajda John Wick: Chapter 4’un yönetmeni Chad Stahelski, Hollywood’da önemli bir desteğe sahip olan akrobasi gösterileri için bir kategori eklemek üzere Akademi içinde yapılan tartışmalardan bahsetmişti.

Akademi, Mart 2023’te Hollywood’da film yapımının öncesinden post prodüksiyona kadar tüm aşamalarındaki önemli teknik ve prodüksiyon pozisyonlarından oluşan Prodüksiyon ve Teknoloji Şubesi’ni kurdu.

96. Oscar Ödülleri Töreni ise 10 Mart 2024 tarihinde düzenlenecek. Oppenheimer’ın 13 adaylık aldığı ödüllerde Christopher Nolan’ın çok konuşulan filmini 11 adaylıkla Yorgos Lanthimos imzalı Poor Things takip ediyor.

Oscar Ödülleri’ne eklenen En İyi Oyuncu Seçimi kategorisi hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Variety

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Prey 2 Filmi ile Predator Evreni Genişliyor

Predator Evreni Genişlemeye Devam Ediyor: “Prey 2” Filminde Çalışmalar Başladı

Christian Bale - Frankenstein'ın Canavarı - Yeni Film

Christian Bale Yeni Filminde Frankenstein’ın Canavarı’nı Canlandıracak