in , ,

Peru’da Kaya Üzerinde 2.000 Yıllık Çizimler Bulundu: Şaman Ayinlerindeki Psikedelik Müziği Tasvir Ediyor Olabilir

Peru’da volkanik kayalar üzerinde bulunan 2.000 yıllık çizimler, halüsinojen bitkilerin kullanıldığı şaman ayinleri sırasında icra edilen müziği tasvir ediyor olabilir.

Peru Kaya Sanatı Psikedelik Müzik Tasvirleri
- Reklam -
- Reklam -

Peru’da eski çağlardan kalma şaman müziklerinin izi, volkanik kayalar üzerine işlenmiş çizimlerle takip ediliyor.

Güney Peru’da volkanik kayalar üzerinde bulunan bir dizi çizim, 2.000 yıl önce halüsinojen bitkiler kullanılan şaman ayinleri sırasında icra edilen müziği betimliyor olabilir. Zikzak çizgiler ve diğer geometrik şekillerle çevrelenmiş dans eden insan figürlerinden (danzante) oluşan çizimler, net bir yoruma izin vermese de yapılan incelemeler bu soyut şekillerin katılımcıları psikedelik yolculukları sırasında başka boyutlara taşıdığına inanılan şarkıları tasvir ettiğini öne sürüyor.

Detayları Cambridge Archaeological Journal’da yayımlanan araştırmaya göre Güney Amerika’nın en zengin kaya sanatı koleksiyonlarından birini barındıran Toro Muerto’da Kolomb öncesi döneme ait çok sayıda eser bulunuyor. Bir çöl vadisi olan bu alan, yaklaşık 2.600 tanesinin üzerinde çizimler bulunan binlerce kayaya ev sahipliği yapıyor.

- Reklam -

Peru Kaya Sanatı Psikedelik Şaman Müzik Tasvirleri

Yapılan çalışmada bulunan çizimleri anlatan araştırmacılar, “bölgede bir benzerlerinin daha olmadığını, dans eden insan figürlerinin yoğun miktarda yinelendiğini ve çizimlerin çoğunlukla dikey zikzak, farklı genişlikte düz veya kıvrımlı çizgiler ve bunlara eşlik eden nokta ile daire gibi geometrik desenleri bol sayıda içerdiğini” belirtiyor. Bu zikzak motifleri yorumlamaya yönelik olarak geçmişte yılan, şimşek veya suyu temsil ettikleri iddiaları ortaya atılmış olsa da araştırmacılar bunların daha farklı bir anlama sahip olabileceğine inanıyor.

Peru’da Kayalar Üzerindeki Çizimler Şaman Ayinlerinin Müziklerini Temsil Ediyor Olabilir

Araştırmacılar, hipotezlerini temellendirebilmek adına Toro Muerto’daki çizimler ile Kolombiya Amazon’undaki Tucano kültürüne ait geleneksel sanat eserleri arasındaki çarpıcı benzerliğe dikkat çekiyor. Tucano kültüründe geometrik motifler binlerce yıldır yerli Amazon toplulukları tarafından ayin sırasında tüketilen halüsinojen ayahuasca birasının sebep olduğu vizyonlarla ilişkilendirilmişti.

Bu ayinlere üzerine gerçekleştirilen antropolojik analizler, icaros olarak bilinen şarkıların şamanlar tarafından tanrılarla iletişim kurma ve ruhani evrende yolculuk aracı olarak icra edilmesinden hareketle müziğin ayin açısından önemini ortaya koymakta. Şaşırtıcı bir şekilde Tucano sanat eserlerindeki zikzaklar üzerine yapılan çalışmalar, Tucano kültürü mensuplarının, bu şekillerde ayinin ayrılmaz bir parçası olan ve aynı zamanda etken güce sahip şarkıların bir yansımasını gördüğünü ortaya koyuyor.

Peru Kaya Sanatı Psikedelik Şaman Müzik Tasviri

Başka bir deyişle Tucano kültürü bağlamında bu şekiller, ayine katılmış olanları ayahuasca’nın da etkisiyle büyüleyen ve onları atalarının mirasıyla yeniden bağ kurabilecekleri bir “öteki dünyaya” ulaştıran şamanik müziği tasvir ediyordu.

- Reklam -

Aynı yorumu Toro Muerto’daki çizimlere uyarlayan araştırmacılar, “merkezde yer alan ve etrafı dalgalı çizgilerle sarılı olan danzante’nin aslında şarkılarla çevrelendiğini, aynı anda enerji ve gücü bünyesinde barındıran bu şarkıların başka bir dünyaya aktarımın kaynağı olduğunu” öne sürüyor.

Teoriler Biraz Tartışmalı

Teorilerinin biraz spekülatif olduğunu kabul eden araştırmacılar, yine de bu İspanyol öncesi dönemden kalma çizimlerin şarkılar ve müzik gibi “kültürün tasviri zor bir alanını resmettiği” sonucuna vardı.

Peru Kaya Sanatı

Bu müzikal tasvirlerin ardında daha derin bir anlam bulunup bulunmadığını da irdeleyen yazarlar, makalede şu ifadelere yer verdi:

“Evren, şamanın düşsel yolculuğu sırasında keşfettiği alanı oluştururken, dalgalı ve zikzak çizgiler ise öteki dünyada bulunma hissinin veya onu oraya götüren şarkıların bir görselleştirmesi olabilir.”

Peki siz bu kaya sanatları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Golden Axe Animasyon Dizisi Oluyor

Sega’nın Efsanevi Oyunu “Golden Axe” Animasyon Dizisi Oluyor

Cillian Murphy - Far Cry 7 İddiaları

Cillian Murphy’nin “Far Cry 7” Oyununda Yer Alacağı İddiası Yalanlandı