in ,

Film Eleştiri Sitesi Rotten Tomatoes’taki Bazı Eleştirmenlerin Para Karşılığı Olumlu Yorum Yazdığı İddia Edildi

Rotten Tomatoes sitesindeki bazı eleştirmenlere, bir PR şirketinin para karşılığı olumlu yorumlar yazdırdığı öne sürüldü.

Rotten Tomatoes Hakkında İddia
- Reklam -
- Reklam -

Rotten Tomatoes sitesi ses getiren bazı iddiaların odağına oturdu. 2018 yapımı Ophelia filmi için bir PR şirketinin eleştirmenlerine para karşılığında olumlu yorumlar yaptırdığı öne sürüldü.

Film ve dizi incelemelerini bir araya getiren popüler internet sitesi Rotten Tomatoes, daha önce Martin Scorsese gibi isimler tarafından eleştirilmişti. Yakın zamanda Vulture’ın yaptığı bir haber ise izleyicileri sitedeki değerlendirmelerin güvenirliği konusunda şüphe duymaya davet ediyor. Çünkü iddialara göre bazı eleştirmenler olumlu yorum yapmak karşılığında reklam şirketlerinden para alıyor.

Daisy Ridley’in başrolde olduğu 2018 yapımı Ophelia filmi, ilk incelemeler geldiğinde Rotten Tomatoes’ta %46 puan ile hayal kırıklığına uğratmıştı (Platformun puan sistemine göre bir film %60’tan düşük puan alırsa “çürük” olarak değerlendiriliyor).

- Reklam -

Rotten Tomatoes’taki Puanların PR Ajansları Tarafından Manipüle Edildiği İddia Edildi

Vulture’ın aktardığına göre Bunker 15 adlı PR firması filmin puanını toparlamak için bir operasyon düzenledi. Şirket, popülaritesi az bağımsız eleştirmenlere internet sitelerinde olumlu yorum yapmaları karşılığında 50 dolar verdi. Ayrıca bir eleştirmene olumsuz yorumunu olumlu hâle getirmesi için eleştirmenin üzerinde baskı kurdu.

Ophelia 2018

Neticede bu entrikalı oyun işe yaradı. Ophelia’nın platformdaki puanı %62’ye yükseldi ve “taze” olarak etiketlendi. Gelecek ay ise IFC Films, filmi dağıtım için satın altığını duyurdu.

Bunker 15 şirketinin kurucusu Daniel Harlow ise bahsi geçen iddialara itiraz etti. Yaptığı açıklamada, “Listemizde bir sürü yazar var. Bu yazarların içerikleri izleyebilmeleri için yapımcıların onlara sponsor olduğu bir sistem kurduk sadece,” şeklinde konuştu.

Bir başka şirket çalışanı ise 2018 yılının ekim ayında bir eleştirmene attığı e-postada şu ifadeleri kullandı:

“Bu bir Sundance filmi ve bence eleştirmenler filmi eleştirirken biraz acımasız davrandılar (beklentileri aşırı yüksek olduğu için bunun yaşandığına eminim). Bu yüzden ekibimiz, farklı eleştirmenlerden de yorum almanın faydalı olacağını düşünüyor.”

E-postada yazanlar üzerine eleştirmen filmi beğenmezse ne olacağını merak etti. Bunun üzerine ajansın çalışanı, elbette eleştirmenlerin istediğini yazmakla özgür olduğunu fakat eleştirmenlerin olumsuz eleştirilerini her zamanki internet sitelerinde yayınlamak yerine Rotten Tomatoes’un asla görmeyeceği küçük bloglarda yayınladıklarını söyledi. Bu şekilde kötü yorumlar sistemden saklanmış olacaktı.

- Reklam -

Rotten Tomatoes Hakkında PR İddiası

Rotten Tomatoes ise puanlama konusunda hassas olduklarını ve manipülasyon girişimlerine tolerans göstermediklerini söyledi.

“Rotten Tomatoes Stüdyoların Oyuncağı Oldu”

Bir film için “çürük” veya “taze” etiketi almak kimi zaman oldukça önemli olabiliyor. Bağımsız filmler bu platformlardaki ilk eleştirilerin ortalamalarına göre dağıtımcı bulabiliyor ya da devam filmi için daha hızlı onaylar alabiliyor. Vulture’daki makale, bu platformlardaki manipülasyonların ne kadar kolay gerçekleşebileceğine ışık tutuyor.

Film yapımcısı Paul Schrader sektörün Rotten Tomatoes’a bakış açısını şu sözlerle açıklıyor:

“Stüdyolar Rotten Tomatoes’u icat etmedi, çoğu da zaten hiç sevmiyor. Fakat sistem bozuldu. Kitlesi de daha aptal. Eskiden olduğu gibi normal insanlar incelemelerin arasında gezinmiyor. Rotten Tomatoes stüdyoların oynayabildiği bir şey haline geldi. Onlar da bu fırsatı kaçırmıyor.”

Sizin Rotten Tomatoes puanları hakkındaki görüşleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, film dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: IGN, Vulture

Beyza Can

İngilizce Öğretmenliği okudum. Okur, yazar ve oyun oynarım. Gerçek hayattan uzaklaşmak için daima fırsat kollarım. Bunun için sık sık fantastik, bilimkurgu ve korku içeren şeylere sığınırım. 8 yaşımda dolabımdan bir geçit bulamadım, 50 yaşımda kapımda Gandalf’ın belirmesini bekliyorum. O zamana kadar da kendimi edebiyata ve oyunlara vermeyi planlıyorum. Kitaplara ve oyunlara ilgim beni dil öğrenmeye itti. Daha fazlasına ulaşabilmek ve başkalarına ulaştırabilmek için yeni diller öğreniyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for starmaster starmaster dedi ki:

    Bu sır değil.
    Özellikle disneyin kalitesiz animasiyonlari , çok daha kaliteli animasyonlardan yuksek puan alıyor

  2. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Bu böyle olmayacak, bir sevgili edinip filmleri ilk önce ona izletmek lazım artık kimseye güvenilmiyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Neden Yazıyorum - George Orwell

George Orwell’in Yazar Olma Yolculuğunu Anlatan Ünlü Denemesi “Neden Yazıyorum” Yeniden Türkçede

Dwayne Johnson'ın 10 Yıl Önceki Filmi Yeniden Gündemde

Dwayne Johnson’ın 10 Yıl Önceki Gerilim Filmi Netflix ile Yeniden Gündeme Oturdu