in ,

George Orwell’in Yazar Olma Yolculuğunu Anlatan Ünlü Denemesi “Neden Yazıyorum” Yeniden Türkçede

George Orwell imzalı “Neden Yazıyorum” yeni bir çeviri ve kapak tasarımıyla bir kez daha Türkçedeki yerini alıyor. Eser, Timaş Yayınları etiketini taşıyor. | Ön Okuma

Neden Yazıyorum - George Orwell
- Reklam -
- Reklam -

Neden Yazıyorum yeniden Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Timaş Yayınları, George Orwell’in ünlü denemesini yeni bir kapak tasarımı ve çeviri ile okurlara sunuyor.

20. yüzyılın önemli edebiyatçılarından biri olan George Orwell, 25 Haziran 1903 tarihinde Hindistan’da doğdu ve 21 Ocak 1950 tarihinde Londra’da öldü. Edebiyat kariyerine gazetecilikle başlayan Orwell, daha sonra romanlar, denemeler ve makaleler yazarak edebiyat dünyasında büyük bir etki yarattı. En ünlü eserlerinden biri olan 1984 adlı romanı totaliter bir geleceği betimliyordu. Ayrıca Hayvan Çiftliği adlı siyasi ideolojilerin ve toplumsal değişimin eleştirisi üzerine kurulu olan peri masalı türündeki alegorik romanı da büyük bir başarı kazandı.

George Orwell’in Neden Yazıyorum adlı bu eseri yazma motivasyonlarını ve yazarlık yolculuğunu anlatan bir deneme olarak öne çıkıyor. Orwell yazma motivasyonlarını dört ana neden olarak sıralıyor: saf egoizm, estetik heves, tarihsel istek ve politik amaç. Bu motivasyonların her yazarın içinde farklı oranlarda bulunduğunu ve zaman içinde değişebildiğini vurguluyor. Kendisi, politik amaç motivasyonunun etkisi altında bir yazar olarak tanınıyor ve İspanya İç Savaşı gibi olaylar yazma tarzını şekillendiriyor. Yazmanın sadece kişisel ifade değil, aynı zamanda politik bir eylem olduğunu savunuyor.

- Reklam -

Orijinal adı Why I Write olan Neden Yazıyorum’un tanıtım yazısına aşağıdan göz atabilirsiniz:

Neden Yazıyorum – George Orwell | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Neden Yazıyorum - George Orwell

Yazıyorum çünkü ifşa etmek istediğim bir yalan, dikkat çekmek istediğim bir gerçek, sesini duyurmak istediğim şeyler var.

George Orwell, totaliterlik karşıtı, sözünü sakınmayan toplumsal eleştirileriyle edebiyat sahnesine adım attığı günden beri adından daima söz edilen, gözlemleri hiçbir dönemde güncelliğini yitirmemiş cesur bir kalem.

Politik amaçla sanatsal amacı bütünleştirmeyi birincil görevi addeden Orwell, 1936-1947 yılları arasında farklı mecralar için kaleme aldığı yazılarda, kitapçılık yılları anılarından onu yazmaya iten saiklere, dünya edebiyatının önde gelen isimlerine dair incelemelerinden sansürle gölgelenmiş roman ve şiir türleri üzerine gözlemlerine kadar, okura dönemin politik atmosferiyle bütünleşen bir edebî panorama sunuyor.

- Reklam -

George Orwell’in yazma anlayışı, yazının güçlü bir araç olduğunu ve politik etkileri olabileceğini vurguluyor. Yazarken estetik zevk ve tarihsel gerçekleri arama isteğiyle birleşiyor ve yazının sadece kelimelerin düzenlenmesi değil aynı zamanda toplumsal bir etki yaratma amacını taşıdığını ifade ediyor. Böylece yazma eylemi hem kişisel ifadeyi hem de toplumsal değişimi hedefliyor. Bu deneme de yazarın kendi yazarlık serüvenini ve yazma motivasyonlarını anlatarak yazma eyleminin farklı yönlerini aydınlatıyor.

George Orwell

Toplamda 256 sayfadan oluşan eserin çevirisini Kübra Bodur, kapak tasarımını ise Timaş Yayınları’nın Dünya Edebiyatı kitaplığının kapak tasarımlarını hazırlayan E S Kibele Yarman üstleniyor. Neden Yazıyorum, Eylül 2023 itibarıyla raflardaki ve dijital kitap satış mağazalarındaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okumasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

George Orwell’in eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aztek Tapınağı İnsan Figürleri

Aztek Tapınağındaki Gizli Bir Kasada Taştan İnsan Figürleri Bulundu

Rotten Tomatoes Hakkında İddia

Film Eleştiri Sitesi Rotten Tomatoes’taki Bazı Eleştirmenlerin Para Karşılığı Olumlu Yorum Yazdığı İddia Edildi