in ,

Aztek Tapınağındaki Gizli Bir Kasada Taştan İnsan Figürleri Bulundu

Aztek tapınağında ortaya çıkartılan heykellerin savaş ganimeti olarak elde edildiği ve tanrılara adak olarak gömüldüğü düşünülüyor.

Aztek Tapınağı İnsan Figürleri
- Reklam -
- Reklam -

Aztek başkenti olan Tenochtitlan’ın ana tapınağında, taştan insan figürleri gün yüzüne çıkartıldı. Meksika’nın Meksiko kentinde bir grup arkeolog, Azteklerin tanrılarına adak olarak gömdüğü taş heykelcikler buldu.

Araştırma ekibi, Tenoktitlan’ın ana tapınağı olan Templo Mayor’un eskiden bulunduğu yerde bir taş sandıkta gömülü heykellerle karşılaştı.

Toplamda 15 taş heykel gün yüzüne çıkartıldı. Bu heykellerden 14’ü erkek figürleri, diğerlerine kıyasla daha ufak boyutlarda olan bir tanesi ise bir kadın figürünü tasvir ediyordu. Taş heykellerin en büyüğü 30 santimetre yüksekliğe ulaşırken en küçük olanı ise yaklaşık 2 santimetre boylarındaydı.

- Reklam -

Heykeller, bir zamanlar Guerrero bölgesinde hakimiyet alanı bulmuş bir Orta Amerika kültürü olan Mezcala tarzının karakteristik özelliklerini taşıyordu ve yeşil metamorfik taştan yontulmuştu.

Aztek İmparatorluğu Bölgenin Çoğunu Fethetmişti

Aztekler, MS 1440 ile 1469 yılları arasında hüküm süren Moctezuma Ilhuicamina (Montezuma I) zamanında bölgenin çoğunu fethetti. 1. Montezuma, fermanla, fethedilen bölgelerin zenginliğini göstermek adına hazinelerin “Tenoktitlan’ın Kutsal Bölgesi“ne gömülmesini emretmişti.

Bu durum araştırmacıları Aztekler’in Mezcala heykellerine oldukça değer verdiğini düşünmeye yöneltti.

Bilinenlere göre Mezcalalar, M.Ö. 500’den itibaren yaklaşık 1.000 yıl boyunca ürettikleri taş işleriyle ve mimarileriyle ünlüydü.

Aztek Tapınağı İnsan Figürleri - Meksiko

Mezcala mimari yapıları genellikle tapınak olarak nitelendirilseler de bazılarının çok işlevli olabileceği de iddia edilmişti

Mezcala kültürü mensupları aynı zamanda Orta Amerika’nın taş nesneleri yeniden değerlendirme ve şekillendirme geleneğiyle de uyum sağlamıştı.

- Reklam -

Kazı Alanından Heykel Dışında Objeler de Çıkartıldı

Arkeologlar heykellerin yanı sıra iki çıngıraklı yılan biçimli küpe, yeşil metamorfik taştan yapılma 137 boncuk, deniz kumu ve de kabuklar, salyangozlar ile mercan gibi parçaların da aralarında olduğu 1.942 adet kalkerli malzeme buldular. Arkeologlar, alandan çıkan objelerin tamamına “Adak 186” adını verdi.

Bu keşif kısmen araştırmacıların Templo Mayor sahasında bulunmuş diğer adaklarda (18, 19 ve 97) görülen bir örüntüyü doğrulama arzusundan ilham aldı. Her defasında sunulan adaklar anıtsal yılan başlarının altına gömülü benzer taş sandıklardan oluşmaktaydı.

Aztek Tapınağı

Arkeolog López Luján şu açıklamayı yaptı:

“Klasik Nahuatl dilinde bu sandıklar tepetlacalli olarak biliniyordu; ‘tetl’, taş ve ‘petlacalli’, evcil kutu anlamına geliyor. Aztekler evlerinde ince tüy, mücevher yahut pamuklu giysiler gibi en değerli eşyalarını küçük sandıklarda saklarlardı ve bunu Templo Mayor ile birlikte değerlendirirsek… rahiplerin bu ’taştan şişeler’de su ve doğurganlığın en iyi sembolleri olan yağmur tanrılarının heykelleri, yeşil taş boncuklar, deniz kabukları ve salyangozlar sakladığını düşünebiliriz.”

Templo Mayor projesi hâlâ devam ediyor. Arkeologlar bölgede başka adak gömülerinin de bulunabileceğine inanıyor. Projenin bir sonraki adımı, Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden Templo Mayor’un kuzey tarafındaki yılan başı heykelinin kaldırılması ve üssün altında daha fazla arama yapılabilmesi için yetki talep etmek olacak.

Azteklere ait bu tarihi eserlere dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ian McKellen Gandalf Rolünü Reddeden Oyunculardan Bahsetti

Ian McKellen Gandalf Rolünü Geri Çeviren Yıldızlardan Bahsetti: “Umarım Kendilerini Aptal Gibi Hissediyorlardır”

Neden Yazıyorum - George Orwell

George Orwell’in Yazar Olma Yolculuğunu Anlatan Ünlü Denemesi “Neden Yazıyorum” Yeniden Türkçede