in ,

Satürn’ün Uydusu Titan’ın Yüzen ‘Sihirli Adaları’nın Gizemi Çözüldü

Satürn’ün uydusu Titan’ın gizemli ‘sihirli adaları’ sonunda bir açıklamaya sahip. Görünüşe göre uydunun metan göllerine organik bileşikler yağıyor.

Satürn Uydusu Titan'daki Sihirli Adaların Gizemi Çözüldü
- Reklam -
- Reklam -

Satürn’ün en büyük uydusu Titan, ilk olarak 2014 yılında Cassini-Huygens uzay aracı tarafından keşfedilen esrarengiz yüzen “sihirli adaları” ile bilim insanlarını uzun süredir şaşırtıyor. Değişken parlak noktalara benzeyen bu tuhaf oluşumlar, ayın yüzeyindeki metan ve etan göllerinin üzerinde belirmiş ve araştırmacıları bir açıklama bulmaya zorlamıştı.

Ancak Texas San Antonio Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü’nde yardımcı doçent olan Xinting Yu’nun öncülük ettiği son araştırma bu gizemi çözmüş olabilir. Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan Yu’nun çalışması, bu mistik adaların gözenekli ve donmuş organik katılardan oluşan bal peteği yapıları gibi şekillendirilmiş buzul benzeri kar kümeleri olabileceğini öne süren ilgi çekici bir teori öneriyor.

Daha önce Titan’ın sihirli adalarını çevreleyen teoriler iki ana kategoriye ayrılıyordu: biri bu oluşumların sadece yanılsama olduğunu iddia ederken, diğeri somut, fiziksel varlıklar olarak varlıklarını savunuyordu.

- Reklam -

Bazıları adaların metan ve etan göllerindeki dalgalar veya kabarcık zincirlerinin neden olduğu oluşumlar olabileceğini düşünürken, Yu’nun araştırması Titan’ın organik moleküller açısından zengin kalın atmosferini ve bunun yüzey özellikleriyle etkileşimini daha derinlemesine inceledi.

Satürn Uydusu Titan'daki Sihirli Adaların Gizemi Çözüldü

Titan’ın organik bileşiklerle yüklü yoğun üst atmosferi, bu moleküllerin bir araya toplandığı, donduğu ve sıvı göller ile metan ve etan nehirleri de dahil olmak üzere uydunun yüzeyine çökeldiği bir süreçten geçiyor. Bu karmaşık organik kar akışı, Titan’ın arazisini süsleyen yabancı manzaraya katkıda bulunuyor.

Titan’ın Gizemli Sularında Yüzen ’Sihirli Adalar’, Bal Peteği Şeklindeki Buzul Benzeri Kar Kümeleri

Araştırma ekibi bu katı kümelerin sıvı cisimlerle temas ettiğinde çözünüp çözünmediğini araştırdı. Beklenenin aksine, organik yüklü göller zaten “doymuş” durumdaydı ve gelen katı maddelerin hemen çözünmesini engelliyordu. Daha ileri analizler, İsviçre peynirine benzeyen bazı gözenekli kar kümelerinin başlangıçta sıkışan hava nedeniyle yüzebildiğini, ancak çevredeki sıvı boşluklara nüfuz ettikçe sonunda battığını ortaya çıkardı.

- Reklam -

Bu mekanizma eğer yeterince büyükse, bu kar kümelerinin Dünya’daki buzullarda görülen buzullaşma sürecine benzer şekilde kıyı şeridinden nasıl koptuğunu ve Titan’ın metan ve etan göllerinde nasıl yüzdüğünü açıklayabilir. Yani bu ’sihirli adalar’, metan gölleri üzerinde buzul şeklinde parçalar oluşturan organik bileşiklerin kar yağmasıyla oluşmuş olabilir.

Satürn Uydusu Titan'daki Sihirli Adaların Gizemi Çözüldü
Titan göllerinin ve denizlerinin kalın turuncu dumanı arasından görülen radar görüntüleri.

İlginizi Çekebilir: Güneş Sistemi’ndeki En Tuhaf 10 Uydu


Dahası araştırmacılar Titan’ın bir başka gizemine de ışık tuttular: sıvı cisimlerinin minimum dalgalarla karakterize edilen sakin doğası. Bu sakinliği, bu yabancı denizlerin yüzeylerini pürüzsüzleştiren hassas bir donmuş katı madde kaplamasına bağladılar.

Sizler de söz konusu fenomenle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Martin Scorsese Isa Filmi Hakkinda

Martin Scorsese İsa Hakkında Yarı Kurmaca Yarı Belgesel Bir Film Çekecek

28 Years Later Filmi Geliyor

“28 Days Later” Filminin Devamı “28 Years Later” Geliyor: Yeni Korku Üçlemesi Başlıyor