in ,

Fransız Yazar Pierre Senges, Terk Edilmiş Fragmanları Kafkaesk Mikro-Kurgularda Bir Araya Getiriyor

Pierre Senges imzalı “Siluet Çalışmaları” okurla buluşuyor. Ketebe Yayınları tarafından yayımlanan eser, ‘deneysel bir eskiz koleksiyonu’ olma özelliğini taşıyor.

Siluet Çalışmaları - Pierre Senges
- Reklam -
- Reklam -

Pierre Senges’in Siluet Çalışmaları raflardaki yerini alıyor. Kafkaesk tarzıyla öne çıkan eser Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

1968 yılında doğan Fransız romancı Pierre Senges; caz müzikle ilgilendi, müzik öğretmenliği yaptı, konserler verdi. 1991’den itibaren tamamen edebiyata odaklanan Senges; son dönemin öne çıkan avangart yazarları arasında anılmaya başladı.

Orijinal adı Etudes de silhouettes olan Siluet Çalışmaları kendi dilinde ilk defa 2010 yılında yayımlandı. Eser, Franz Kafka’nın ölümünden sonra yayımlanan notlarından başlangıç cümleleri alarak kendisine yeni bir rota belirliyor.

- Reklam -

Senges Siluet Çalışmaları kitabının giriş bölümünde eserin içeriğini şu sözlerle tanımlıyor:

“Bazen terk edilmiş küçük kâğıtlar buluruz bir köşede, oldukları gibi: karalama bile değil, karalama girişimleri, bir şeyin kuyruğunun başlangıcı (Henry James’ten bir cümle ödünç alırsak). Büyük romanların giriş cümleleri olmaları gerekiyordu, ilk cümlenin sonunda nefessiz kaldılar ve artık güçlükle farklarına varılıyor, sanki yarım ipuçlarıymışçasına.

Bu kalıntıları oldukları gibi hayranlıkla izlemekle yetinebilirdik: Hastalıklı, umut dolu – ama iki reddedilemez yasa vardır: 1) Doğa boşluk tanımaz, 2) Anlatıya duyduğumuz arzunun doyurulması imkânsızdır. İşte bu yüzden başlanmış olanı izlemekten geri duramadık. Üç satır, otuz satır ya da yüz satır, bu yüz satırın sonunda bir sonuca varmanın büyüleyici imkânsızlığı hakkında bir daha fazla şey bilebilmek için.

Burada bile izi sürülen bu kesintiye uğramış başlangıçların her biri Franz Kafka’nın elinden çıkmıştır: onda talihi, rastlantıyı, derin bir anlamı ya da heterojen bir bütünü tek bir figür altında uyumlandırma kaygısını görebilirsiniz (Kafka son derece sakınımlı, son derece ince bir üstat, ne denirse densin: ikircikli bir usta).

Umalım da üç, otuz ya da yüz satır bir duvara toslamadan önce efsunlanmış olsun.”

Siluet Çalışmaları – Pierre Senges | Arka Kapak Tanıtımı

Siluet Çalışmaları - Pierre Senges

- Reklam -

Bir gün bacağımı kırdım, bu hayatımın en büyük macerasıydı…

İyi okur, Kafka’nın defter ve günlüklerinde karşısına çıkan yapım aşamasındaki taslakları iyi bilir: bir ya da birkaç satırlık şifreli cümleler, kesintiye uğramış başlangıçlar, karalama girişimleri, nefesi kesilmiş paragraflar; öykü uçları, anlık fikirler, havada asılı kalmış düş kırıntıları…

Son dönemin en özgün Fransız yazarları arasında yer alan, adı Vila-Matas, Luiselli, Gonçalo M. Tavares gibi isimlerin dahil olduğu “potansiyel edebiyat”çılarla anılan Pierre Senges, işte bu terk edilmiş fragmanları bir araya getiriyor; her birine birer devam yazıyor, Kafka’nın benzersiz üslubundan, dilinden, eşsiz takıntılarından, gecenin yarısında çiziktirip öylece bırakıverdiği bir cümlesinden el alıyor, boldla yazılmış harflerin ardına yerleştiriyor kendi sözcüklerini, Kafkaesk’i hayali bir işbirliğiyle kendisine mal ediyor.

Sonuçta ortaya düşsel anlatılardan, kısa öykü, pastiş, parodi, çeşitleme ve mikro-kurgulardan oluşan deneysel bir eskiz koleksiyonu, nitelikli bir yazınsal dolandırıcılık örneği çıkıyor. Senges, yüz yıl önce yazılmış cümlelere büyüteçle bakarak oradan birtakım spekülasyonlar, mantık yürütmeler, çıkarımlar devşiriyor; çılgın monologlar, tersine çevrilmiş peri masalları icat ediyor ve okurdan bir kere başlamış olanın izini sürmesini, okumaya Kafka yazmışçasına devam etmesini istiyor.

Toplamda 88 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Barış Tut, yayıma hazırlığını Cem İleri, düzeltisini Sevde Yılmaz, kapak tasarımını Harun Tan üstleniyor. Anlatı türündeki eser Ekim 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Pierre Senges’in Siluet Çalışmaları eseri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Saltburn Fragman

Rosamund Pike ve Barry Keoghan’lı Emerald Fennell Filmi “Saltburn”den Yeni Fragman

Scorsese - Dolunay Katilleri İlham Ari Aster

Martin Scorsese, Yeni Filmi “Dolunay Katilleri”nde Korku Yönetmeni Ari Aster’dan İlham Aldığını Açıkladı