in ,

Martin Scorsese, Yeni Filmi “Dolunay Katilleri”nde Korku Yönetmeni Ari Aster’dan İlham Aldığını Açıkladı

Martin Scorsese, yeni filmi “Dolunay Katilleri” için ilham kaynaklarından bahsederken Ari Aster’ın yapımlarını da anmadan geçemedi.

Scorsese - Dolunay Katilleri İlham Ari Aster
- Reklam -
- Reklam -

Martin Scorsese imzalı Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon) için geri sayım sona erdi. Oyuncu kadrosunda  Leonardo DiCaprio, Robert De Niro ve Lily Gladstone gibi isimleri barındıran filmin, tempo konusunda ilhamını Ari Aster yapımlarından aldığı öğrenildi.

The Irish Times’a konuşan Martin Scorsese, 206 dakika uzunluğundaki Dolunay Katilleri’nin Ari Aster ve Val Lewton gibi bağımsız korku yönetmenleriyle aynı çizgide bulunduğunu açıkladı. Scorsese’ye göre yapım western ile korku türlerini bir tür karışım hâline getiriyor.

Dünya galasını 76. Cannes Film Festivali’nde yapan filmin dağıtımını Apple Films ve Paramount Pictures üstleniyor. Yapım, David Grann’in 2017 yılında yayımlanan Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI kitabından beyaz perdeye uyarlanıyor.

- Reklam -

Scorsese - Dolunay Katilleri İlham Ari Aster 2023

Killers of the Flower Moon filmi, Osage yerlileri arasında yaşanan gizemli cinayetlerin izini sürmek üzere kurulan FBI’ı (Federal Soruşturma Bürosu) takip ediyor.

Martin Scorsese, “Dolunay Katilleri” Filminin Temposu Hakkında Konuştu

Martin Scorsese verdiği demeçte filmin tempo açısından ilham aldığı kaynaklardan bahsetti.

“Ari Aster’ın Midsommar’ı ya da Beau Is Afraid gibi iyi korku filmlerinin tarzını ve temposunu çok seviyorum. Bu filmlerin temposu Val Lewton’ın B filmlerine, Jacques Tourneur’ün Cat People ya da I Walked With a Zombie’sine kadar uzanıyor. Biraz daha yavaş, biraz daha sessiz.”

Scorsese sözlerine şöyle devam ediyor:

“Hikâyenin içinde kurgusal olmayan, Osage kültürü hakkındaki sahnelere yer vermek konusunda çok endişeliydim: Bebek isimleri, cenazeler ve düğünler gibi geleneklere ait sahneleri bırakmak… Bu sayede insanlar hakkında biraz daha fazla şey anlamaya başlayabilirdik. Pek çok insanın filmin dünyasına kendilerini kaptıracaklarından emindim.”

Killers of the Flower Moon Yeni Fragman - Scorsese

Scorsese ayrıca filmin türü hakkında, “Bu bir dedektiflik hikâyesi değil. Katilin kim olduğunu çok iyi biliyoruz. Seyirci bizden çok ileride,” yorumunda bulundu.

Western’in Dönüşümü

Dolunay Katilleri bir western yapımı olarak tanıtılsa da Scorsese filmin köklerinin 20. yüzyılın ortalarına, özellikle de Scorsese’nin filmografisinin çoğuna ilham veren John Ford’un Searchers filmine nasıl dayandığını açıkladı.

- Reklam -

“Her zaman bir western filmi yapmak istemiştim ama western türünün Sam Peckinpah ve The Wild Bunch ile sona erdiğini düşünüyordum. Western başka bir şeye dönüştü: Biçimle ilgili bir şeye, Amerika’nın bugünkü değerlerini yansıtmayan bir şeye.”

Killers of the Flower Moon İlk Bakış Görseli Martin Scorsese Yeni Film

Oscar ödüllü yönetmen sözlerini şöyle tamamladı:

“İnsan bu tür riskleri göze almak zorunda. Bu yaşta başka ne yapabilirim ki?”

Scorsese “Dolunay Katilleri” Filminin Süresini Uzun Bulanları Eleştirdi

Scorsese geçen günlerde Killers of the Flower Moon’un süresini uzun bulan kişilere de cevap verdi. Hindustan Times’a konuşan 80 yaşındaki yönetmen şöyle konuştu:

“İnsanlar filmin üç saat olduğunu söylüyor. Hadi ama… televizyonun karşısına oturup beş saat boyunca bir şeyler izleyebilirsiniz. Ayrıca 3,5 saat boyunca tiyatro oyunu izleyen pek çok insan var. Sahnede gerçek oyuncular var, kalkıp etrafta dolaşamazsınız. Onlara saygı duyun. Sinemaya da biraz saygı gösterin.”

Killers of the Flower Moon Leonardo DiCaprio

Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon) filmi 20 Ekim 2023’te vizyona girdi.

Martin Scorsese’nin açıklamasını nasıl buluyorsunuz? Dolunay Katilleri için heyecanlı mısınız? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni sinema haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Indie Wire

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Siluet Çalışmaları - Pierre Senges

Fransız Yazar Pierre Senges, Terk Edilmiş Fragmanları Kafkaesk Mikro-Kurgularda Bir Araya Getiriyor

Jules Verne Hakkında Bilgiler

Jules Verne Hakkında Bilmiyor Olabileceğiniz 15 İlginç Bilgi