in ,

Evrendeki Her Şey Yok Olacak: Stephen Hawking’in En Ünlü Teorisi Yıllar Sonra ‘Revize Edildi’

Yeni bir teori Stephen Hawking’in 1974 tarihli ünlü makalesine korkutucu bir yaklaşım getirerek, kütlesi olan tüm nesnelerin önünde sonunda yok olacağını öne sürüyor.

Stephen Hawking'in Kara Delik Teorisinde Korkutan Gelişme
- Reklam -
- Reklam -

Stephen Hawking’in en ünlü teorisi, kara deliklerin zamanla kaybolacağını ve bunun sonucunda evrendeki her şeyin yok olacağını öne sürüyordu. Ancak yeni bir çalışma, bu teoriyi daha güncel ve korkutucu bir bakış açısıyla yeniden ele aldı. Buna göre, kütle sahibi tüm nesneler zamanla yok olabilir.

1974 yılında Hawking, kara deliklerin önünde sonunda Hawking radyasyonu olarak bilinen ve kara deliklerin son derece güçlü çekim alanlarının etrafında ortaya çıkan ışık parçacıkları biçimindeki kademeli bir enerji boşalması ile buharlaşacağını öne sürmüştü. Şimdi söz konusu teoriden yola çıkılarak yapılan yeni bir gözlem, Hawking radyasyonunun sadece kara deliklerden değil, yeterli kütleye sahip tüm nesnelerden enerji çalarak yaratıldığını iddia ediyor.

Dünyanın en prestijli fizik dergilerinden biri olan Physical Review Letters’da kısa bir süre önce yayınlanan makaleye göre eğer bu teori doğruysa, evrendeki her şey zamanla ışık formunda enerjisini yavaşça kaybederek yok olacak demektir.

- Reklam -

Stephen Hawking’in Korkutan Teorisinde Yeni Gelişme

Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’nde astrofizik profesörü olan başyazar Heino Falcke yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu, olay ufku [ötesinde hiçbir şeyin, hatta ışığın bile bir kara delikten kaçamayacağı yerçekimsel dönüşü olmayan nokta] olmayan nesnelerin, örneğin ölü yıldızların kalıntılarının ve evrendeki diğer büyük nesnelerin de bu tür bir radyasyona sahip olduğu anlamına geliyor. Ve çok uzun bir süre sonra bu, evrendeki her şeyin sonunda tıpkı kara delikler gibi buharlaşmasına yol açacaktır. Bu sadece Hawking radyasyonu anlayışımızı değil, aynı zamanda evrene ve geleceğine bakışımızı da değiştiriyor.”

Yeni Çalışma Evrenin Kaderini Değiştiriyor: Stephen Hawking’in Teorisine Göre Her Şey Yok Olmaya Mahkum

Araştırmacılar, bu teoriyi test etmek için Stephen Hawking’in çalışmasını incelediler ve teorik fizikçiler, bir elektromanyetik alanın neden olduğu güçlü bozulmalardan dolayı maddenin üretilebileceği bir süreç olan Schwinger etkisini uygulayarak Hawking radyasyonunu yeniden oluşturmayı başardılar. Bu çalışmaya göre, büyük bir nesnenin yerçekimi alanı, enerjinin yavaşça ışık formunda sızmasını sağlamak için yeterli olabilir.

Stephen Hawking’in Korkutan Teorisinde Yeni Gelişme

Elbette bu teori henüz kesin olarak doğrulanamadı. Bilim insanları, evrenin geleceğine dair gerçek bir tahmin yapabilmek için daha fazla araştırma yapmak gerektiğini de vurguluyor. Ancak eğer her şeyin zamanla yok olması gerçekse, bu Hawking ışımasının, hem kara deliklerin etrafında hem de gezegenler, yıldızlar veya nötron yıldızları etrafında üretildiği gözlemlenerek doğrulanabilir.

- Reklam -

Uzay-Zaman Canavarları

Stephen Hawking, 1974’te yayınlanan dönüm noktası niteliğindeki bir makalesinde, kara deliklerin ağızlarında hissedilen aşırı kütleçekim kuvvetinin fotonları bu şekilde varlığa çağıracağını öngörmüştü. Einstein’ın genel görelilik kuramına göre kütleçekimi uzay-zamanı bozar, böylece kuantum alanları bir kara deliğin tekilliğinin muazzam kütleçekimsel çekimine yaklaştıkça daha fazla çarpıtılır.

Hawking, kuantum mekaniğinin belirsizliği ve tuhaflığı nedeniyle, bu bükülmenin farklı hareket eden zamanın düzensiz ceplerini ve ardından alan boyunca enerji artışlarını yarattığını söyledi. Bu enerji uyumsuzlukları fotonların kara deliklerin etrafındaki çarpık uzayda ortaya çıkmasına neden olur ve kara deliğin alanından enerji çekerek patlayıp var olmalarını sağlar.

Evrendeki Her Şey Kaybolacak: Stephen Hawking’in En Ünlü Teorisi Korkutan Bir Güncelleme Aldı

Parçacıklar kara delikten kaçarsa, bu durumda kara delik zaman içinde enerjisini kaybeder ve sonunda tamamen yok olur. Bu keşif, Stephen Hawking’in evrenin şu anki yaşından çok daha uzun bir süre boyunca kara deliklerin enerjilerini kaybedeceği ve tamamen yok olacağı sonucuna varmasına neden olmuştu.

Stephen Hawking’in bu korkutucu teorisinin doğru olma olasılığı hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

En İyi Korsan Filmleri - Öneriler

Rom Şişelerinden Taşıp Denizcilerin Korkulu Rüyası Olan Korsanları Konu Alan En İyi 15 Film

Saygın Ersin - Ateş ve Bedel Söyleşisi

Saygın Ersin: “Öyle Fantastik Şeyler Yaşadık ki Fantastik Bir Kurgunun Bile Görmezden Gelme Şansı Olamadı”