in ,

Fizikçiler ‘Suya Yazı Yazmanın’ Yolunu Buldu

Bilim insanları suya yazı yazmayı mümkün kılacak bir kalem geliştirdi. İyonları değiştirilmiş bu araç, 20 ila 50 mikron genişliğindeki boyutuyla dikkat çekiyor.

Fizikçiler Suya Yazı Yazmayı Buldu
- Reklam -
- Reklam -

Fizikçiler deyimlere konu olmuş suya yazı yazmanın bir yolunu bulmayı başardı.

Suyun hattatlar için popüler bir yazı ortamı olmamasının pek çok geçerli nedeni var. Sürekli yer değiştiren ve dönen suda mürekkebin dağılmaması mümkün değil. Ancak bilim insanları, konuya farklı bir bakış açısından yaklaşarak yeni bir çözüm önerisi getiriyor.

Almanya’daki Johannes Gutenberg Mainz Üniversitesi ve Darmstadt Teknik Üniversitesi ile Çin’deki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir “kalem”, sanatçılara çalışmaları için yepyeni bir ortam sağlayabilir.

- Reklam -

Geliştirilen bu yeni cihaz, sıvıdaki iyonları değiştirerek nispeten düşük pH’lı bölgeler yaratan özel bir malzemeden yapılmış 50 mikron genişliğinde küçük bir boncuktan oluşuyor. Suda asılı kalan parçacıkların izleri daha sonra asidik çözeltiye çekiliyor. Bu bölgenin dışarı çekilmesi kalıcı, ‘yazılı’ çizgiler oluşturmaya yardımcı oluyor.

Suya Yazı Yazma Deneyi

Small dergisinde yayınlanan araştırmaya göre yazıyı sabit tutmayı hedefleyen prototip, boncuğu suyun içinde hareket ettirmek yerine suyu boncuğun etrafında hareket ettiriyor. İlk başta bu işlem elle yapılırken daha sonra programlanabilir bir cihaz geliştirilerek suya yazı yazmak mümkün hâle getirildi.

Suya Yazı Yazma Teknolojisi Henüz Erken Aşamada

Johannes Gutenberg Mainz Üniversitesi’nden fizikçi Thomas Palberg, konuya dair şu açıklamaları yaptı:

“Bir Euro’luk madeni paradan daha büyük olmayan bir su banyosunda ev benzeri basit bir ev desen üretmeyi başardık ve ardından bunu mikroskop altında görüntüledik. Ancak henüz sadece ön geliştirme aşamasındayız.”

Kalemin mikroskobik boyutu – ve suyun tam tersi yerine onun etrafında hareket etmesi – sıvının mümkün olduğunca sabit tutulmasına olanak sağlıyor. Çizgiler 15 dakikadan daha uzun süre görünür kalıyor. Bununla birlikte cihazın farklı şekiller oluşturma potansiyeli de bulunuyor.

- Reklam -

Fizikçiler Suya Yazı Yazma Yolu Buldu

Araştırma ekibi fiziksel deneylerinin yanı sıra, arka planda yatan mekanizmaları anlamak için bazı teorik modeller üzerinde de çalıştı.

Bilim insanları bu tekniğin, örneğin lazerler tarafından ısıtılan ve suda kendi yolunu çizebilen diğer kalem türlerine genişletilme potansiyeli olduğunu öne sürüyorlar.

Henüz erken seviyede olan bu teknoloji, yeni sanat türleri yaratmaktan sıvıların içindeki kimyasal izlerin takibine dek bir dizi olasılığın önünü açıyor.

Suya yazı yazma imkânı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, en yeni bilimsel gelişmeler için bizleri Google Haberler’den ve sosyal medyadan takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vic Shade - Marvel - Avengers Inc Yeni Karakter

Marvel’ın “Avengers Inc.” Serisinin Yeni Üyesi Vic Shade Oldu

En İyi Vampir Filmleri - Öneri Listesi

Nosferatu’dan Fright Night’a… Tüm Zamanların En İyi 30 Vampir Filmi