in , ,

Tanrı Vernon Little – DBC Pierre | Haftanın Kitabı #276

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta DBC Pierre’in kara-komedi türündeki Booker ödüllü romanı “Tanrı Vernon Little” var.

Tanrı Vernon Little - DBC Pierre | Haftanın Kitabı #276
- Reklam -
- Reklam -

Tanrı Vernon Little | Künye

Yazar: DBC Pierre
Çeviri: Arzu Taşçıoğlu
Orijinal Adı: Vernon God Little
Yayınevi: Livera Yayınevi
Sayfa Sayısı: 356
Çıkış Tarhi: 2022


Tanrı Vernon Little – DBC Pierre | Arka Kapak Tanıtımı

Tanrı Vernon Little - DBC Pierre

- Reklam -

“Neyse, sonuçta sırf birinin arkadaşıyım diye beni suçlayan biri, derin bir vicdan azabı çekecektir. Gerçek kabak gibi ortaya çıkınca, pişmanlık gözyaşları dökecektir. Ve gerçek her zaman ortaya çıkar, biliyorsunuz. İstediğiniz filme bakın.”

Amerika’nın Teksas eyaletindeki Martirio adlı ufak bir kasabada yaşayan on beş yaşındaki Vernon’ın hayatı, okulunda 16 arkadaşının ölümüyle sonuçlanan silahlı katliamı gerçekleştirmekle suçlanınca altüst olur. İdam cezasıyla yargılanmak üzere aranırken suçsuzluğunu kanıtlamaya çabalayan Vernon ile peşine düşen polis teşkilatı ve medya mensupları arasında zamana karşı bir kovalamaca başlar.

Yayımlandığı yıl Man Booker Ödülü, Whitbread En İyi İlk Roman Ödülü, Bollinger Wodehouse Everyman Ödülü ile University College Dublin tarafından verilen James Joyce Ödülüne layık görülerek 43 dile çevrilen Tanrı Vernon Little ile Pierre, eleştiri oklarını adalet ve eğitim sistemleriyle günümüz dünyasının yakıcı materyalizmine doğrultuyor. Modern dünyada hayatta kalmaya çalışan Vernon unutulmaz bir roman kahramanı olarak sayfaların arasında canlanırken, Çavdar Tarlasında Çocuklar ve Alıklar Birliği ile kıyaslanan Tanrı Vernon Little kült kara-komedi kitapları arasında yerini alıyor.

“İktidardaki dünyanın, bıçağı fark etmediğini öğrendim. Bıçağınız görünmezdir, onu böylesine kullanışlı hale getiren de budur zaten. İşlerin nasıl yürüdüğünü anlıyor musunuz? İşte insanları en korkunç suçlara ve hastalıklara iten şey bu, biliyorum; herkes bir merhabayla ya da kulağa bu kadar masum gelen başka bir sözle bıçağı döndürüveriyor. Eğer birinin süs köpeklerinin çıkardığı türden iniltilerle bıçağı döndürdüğünü söylemeye kalksanız, mahkemedekiler gülmekten altlarına işerler. Ama gülmelerinin nedeni bıçağı göremiyor olmaları değil, başka hiç kimsenin buna inanmayacağını biliyor olmalarıdır.

DBC Pierre Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

DBC Pierre

DBC Pierre olarak da bilinen Peter Warren Finlay, 1961’de Güney Avustralya’da doğdu ve büyük ölçüde Meksika’da büyüdü. İrlanda Cumhuriyeti’nde ikamet etti ve 2020 Ağustos ayında The Guardian gazetesinde yapılan bir röportaja göre Cambridgeshire’da yaşadığı belirtilmektedir.

- Reklam -

Pierre, ilk romanı olan Vernon God Little ile 2003 Man Booker Ödülü’ne layık görüldü ve bu sayede ödülü kazanan üçüncü Avustralya doğumlu yazar oldu. Aynı kitapla 2003 yılında Whitbread İlk Roman Ödülü’nü kazanarak Man Booker ve Whitbread ödüllerini aynı kitap için alan ilk yazardır. Kitap ayrıca 2003 Hay Festivali’nde Bollinger Wodehouse Everyman Ödülü’nü kazandı ve yazarı, University College Dublin Edebiyat ve Tarih Derneği’nden James Joyce Ödülü ile ödüllendirildi.

DBC Pierre’in Yayınlanmış Eserleri

Romanlar:

  • Vernon God Little (Ocak 2003, Man Booker Ödülü 2003)
  • Ludmila’s Broken English (Şubat 2006)
  • Lights Out in Wonderland (Eylül 2010)
  • Breakfast with the Borgias (Temmuz 2014)
  • Meanwhile in Dopamine City (Ağustos 2020)

Deneme:

  • Release the Bats (Temmuz 2016)

Kısa Öyküler:

  • Suddenly Doctor Cox (Mayıs 2009)
  • Petit Mal (Kasım 2013)

DBC Pierre imzalı Tanrı Vernon Little kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Suicide Squad ISEKAI Animesi Geliyor: İşte İlk Tanıtım

İntihar Timi Anime Oluyor: İşte “Suicide Squad ISEKAI”den İlk Tanıtım

Mashle: Magic and Muscles 2. Sezon Onayı Aldı

Harry Potter’ın Japon Versiyonu “Mashle: Magic and Muscles” 2. Sezon Onayını Aldı: İşte İlk Tanıtım