in ,

Bir Kuşağın Hafızalarına Kazınan Ressam Bob Ross’un Canlı Yayında Yaptığı İlk Tablo 10 Milyon Dolara Satışa Çıktı

Bob Ross’un 1983 yılında “The Joy of Painting” programında canlı yayındayken yaptığı ilk tablo yaklaşık 10 milyon dolara alıcı arıyor.

Bob Ross Tablosu Satılıyor
- Reklam -
- Reklam -

Bob Ross’un A Walk in the Woods adını taşıyan ve sanatçının canlı yayında yaptığı ilk tablo olma özelliğini taşıyan eseri 9,85 milyon dolar değerlemeyle satışa çıkarıldı.

Sanatçı Bob Ross’un Türkiye’de Resim Sevinci adıyla yayınlanan The Joy of Painting televizyon programı için canlı yayında çizdiği ilk tablo kısa süre önce Minneapolis merkezli sanat galerisi Modern Artifact tarafından 9,85 milyon dolarlık şaşırtıcı bir fiyatla satışa çıkardı. Galeri bu fiyatı “satmamak için” koyduklarını belirtiyor ve parçayı turneye çıkarmayı hedeflediklerini açıklıyor.

Ross, 1983 ile 1994 yılları arasında PBS kanalında yayınlanan The Joy of Painting programının 400’den fazla bölümünde yer aldı. Bu program sayesinde kültür dünyasında ikonik bir pozisyona yükselen sanatçı akıllarda unutulmaz bir yer edinmeyi başardı.

- Reklam -

Sakin tavrı ve pozitifliğiyle tanınan Bob Ross, yaşamı boyunca binlerce esere (30.000 civarı tablosu olduğu biliniyor) imza atmış üretken bir ressamdı. Günümüzde dahi programında sık sık dile getirdiği şu cümleyle anımsanıyor:

“Hiçbir hata yapmadık. Sadece harika kazacıklar yaptık.”

Bob Ross’un Eserleri Açık Artırmaya Nadiren Çıkıyor

Çok sayıda çalışması bulunuyor olsa da Ross’un tabloları nadiren müzayedelerde boy gösteriyor. A Walk in the Woods, açık artırmaya çıkarılan az sayıda tablosunun aralarına katılmaya hazırlanıyor.

Ocak 1983’te canlı yayında çizilen A Walk in the Woods, Ross’un resimlerini bilindik kılan tüm unsurları bünyesinde barındırıyor. Ross’un çoğu eseri gibi bu tablo da “alla prima” tekniği kullanılarak çizilmiş sakin bir doğa manzarasını tasvir ediyor. Sol alt köşede ise Ross’un kırmızı rengiyle doğal fon üzerinde göze çarpan imzası bulunuyor.

Bob Ross - A Walk in the Woods
Bob Ross – “A Walk in the Woods”

Tablo ilk olarak programın ilk sezonunun çekildiği Falls Church, Virginia’da yayıncı kuruluşa gelir sağlamak amacıyla yapılan etkinlikte bir bağışçı tarafından satın alınmıştı.

Eser yaklaşık 40 yıl boyunca bağışçının ailesinin mülkiyetinde kaldıktan sonra bu yılın başlarında Modern Artifact galerisi tarafından satın alındı. Tablonun orijinal olduğu Bob Ross Inc. tarafından doğrulandı. Sanat galerisinin sahibi Ryan Nelson, Bob Ross’un orijinal eserlerin olan talebin geçen zaman içinde arttığını belirtti:

“Onun orijinal eserlerine büyük bir talep görüyoruz ve bu tablolarla karşılaşması oldukça zor. Bu [taleplerdeki artış] eğilim, popülerliği ve de Resim Sevinci’nde yayınlanan ilk tablo oluşu göz önüne alındığında, tabloya paha biçmek zor. Birisi çıkıp yedi rakamlı bir teklif yapsa elbette dikkate alırız. O zamana kadar her şeyin başlangıcı olan bu Bob Ross tablosunu gezdirmeyi planlıyoruz.”

Ross’un programı, yayında kaldığı süre boyunca milyonlarca insan tarafından izlendi. İzleyicilerin hatırı sayılır bir kısmı resim yapmayı öğrenmekle ilgilenmekten çok Ross’un şahsına has tarzına hayran kalmakla meşgul oldu.

- Reklam -

Ross, her bir bölümü 26 dakika süren programda izleyicilerine kendi tekniğiyle resim yapmayı öğretmenin yanında onları benzersiz bir sakinlikle kendi içlerindeki sanatçıyı keşfetmeleri için cesaretlendirdi.

Bunların öncesinde Bob Ross, Alaska’da, ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde 20 yıl görev yaptı. Ross, resimlerine sıklıkla konu olan doğa manzaralarına burada âşık oldu.

Bob Ross Tablosu - The Joy of Painting

Ross, resim sevgisini ilk kez askerdeyken keşfetti. Birleşik Hizmet Organizasyonu aracılığıyla bir resim dersine kaydoldu ancak eğitmenler onu hayal kırıklığına uğrattı.

Daha sonra Ross, Alman sanatçı William Alexander’ın sunduğu The Magic of Oil Painting adlı TV programını keşfetti. Alexander özellikle “alla prima” tekniğinde uzmanlaşmıştı. Ross, bu teknik üzerine çalışarak kendini geliştirdi ve bu sayede sadece 26 dakika süren bölümlerde başladığı tabloyu bitirebildiği bir seviyeye ulaştı.

Ross’un hayatı lenf kanserine karşı kısa süren başarısız bir mücadelenin ardından 4 Temmuz 1995’te sona erdi. Ross, yaşamını yitirdiğinde henüz 52 yaşındaydı.

Bob Ross hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Vay be dün gazeteden kupon toplayarak aldığım Bob Ross VCDlerini buldum izleyemedim onun üzüntüsünü yaşarken bu denk geldi :slight_smile:

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    :smiley: Ya Takvim gazetesiydi ya da Akşam. Adam bana o günkü gazeteyi ayırmamıştı ben de onca yol gidip gazete aramıştım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Who 60. Yıl Özel Bölümlerinden Yeni Fragman

David Tennant’lı “Doctor Who” 60. Yıl Özel Bölümlerinden Yeni Fragman

Microsoft - Nintendo Satın Alma

Xbox’ın 2020 Yılı Planları Sızdı: Microsoft’un Nintendo’yu Satın Almayı Düşündüğü Ortaya Çıktı