in , ,

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda Kazananlar Açıklandı

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda kazananlar açıklandı. Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği yarışmanın bu yılki birincisi “Havva +” öyküsüyle Başak Altuğ oldu.

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması Kazananları
- Reklam -
- Reklam -

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda kazananlar duyuruldu. Türkiye Bilişim Derneği tarafından bu sene 25. defa düzenlenen organizasyon, Türkiye’deki en köklü bilimkurgu yarışması olarak öne çıkıyor.

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda birincilik Havva + öyküsüyle Başak Altuğ’un olurken ikinciliği Bilinmezlik Çağı ile Rıdvan Karlıdağ, üçüncülüğü ise Soğanlı Menemen ya da Peynirli Omlet ile Salihcan Sezer aldı.

Türkiye Bilişim Derneği imzasıyla düzenlenen yarışmanın ilki 1998 yılında gerçekleştirilmişti. Yarışmanın 25. yılında toplam 220 yazar öyküleriyle yarışmaya dahil oldu.

- Reklam -

Finale kalan 13 öykü Ahmet Pekel, Can Kantarcı, Cem Kılıçarslan, Ekin Açıkgöz, Hakan Bıçakçı, Hikmet Temel Akarsu, Kadir Yiğit Us, Koray Özer, Özgür Tacer, Seda Uyanık, Sedef Özkan, Tevfik Uyar ve Yasemin Tanbi’den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.

Dereceye giren ilk üç öykünün ödülleri 22 Aralık 2023 tarihinde, Ankara’da düzenlenecek olan 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda sahiplerini bulacak.

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması Kazananları Duyuruldu

Türk edebiyatına bilimkurgu dalında 25 yıldır ölümsüz eserler kazandırdıklarını dile getiren TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe şu açıklamayı yaptı:

“1998 yılında çıktığımız yolcukta Türk edebiyatına binlerce bilimkurgu eseri kazandırdık. TBD olarak dört yarışma seçki kitabı çıkardık. Türkiye’nin en uzun soluklu dergisi olan Bilişim Dergisi’nde 50’den fazla eser yayınladık. TBD olarak bilişim ekosisteminin gelişmesi adına müzikten edebiyata kadar birçok kültürel alanda da önemli ve uzun soluklu etkinliklere imza atıyoruz. Öykü yarışmamıza ilgi gösteren ve ölümsüz eserleri ile katkı veren herkese teşekkür ediyorum.”

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması Kazananları

- Reklam -

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması Birincisi Başak Altuğ

Başak Altuğ’un Havva + başlığını taşıyan öyküsü nedeniyle birincilikle ödüllendirildi. Altuğ, öyküsünde Havva isimli bir android bakıcının yol açtığı beklenmedik bir aile trajedisine yer veriyor. Sevgi ve emeğe dayalı anne çocuk ilişkisinin ortasında var olan Havva’nın yol açtığı uyumsuzlukları, kazanım ve kayıpları okura aktaran hikâye, yapay zekânın yol açtığı toplumsal gerilimi ele alış biçimi ve edebi yetkinliğiyle öne çıkıyor.

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması İkincisi Rıdvan Karlıdağ

Rıdvan Karlıdağ’ın Bilinmezlik Çağı isimli öyküsü ise yarışmanın ikinci sırasında değerlendirilen metin oldu. Geçmiş ve geleceğin kendine has bir bileşimle buluştuğu kurgusal bir zamanda geçen Bilinmezlik Çağı, Edirne’nin gözle görünmeyen kalbindeki bir gizemin ortaya çıkarılışını konu alıyor. Yerellik, tarihsellik ve bilimkurguyu ustalıkla harmanlayan öykü, kendine has görsel diliyle dikkat çekiyor.

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması Üçüncüsü Salihcan Sezer

Salihcan Sezer, Soğanlı Menemen ya da Peynirli Omlet başlığıyla yarışan öyküsüyle üçüncü olma başarısı gösterdi. Öykü, insan evriminin beklenmedik bir doğrultuda ilerlediği uzak bir gelecekte hayatın köklerini aramaya çıkan bir dedenin serüvenini anlatıyor. Giderek artan temposu, merak unsuru ve gizemiyle heyecan verici bir okuma deneyimi vadeden bu öykü, bilimkurgusal düzlemde tasarladığı özne ve yapı gerilimini okura dikkat çekici şekilde aktarmayı başarıyor.

TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda ödül olarak birinci seçilen yarışmacı 6.000 TL, ikinci seçilen yarışmacı 4.000 TL ve üçüncü seçilen yarışmacı 3.000 TL para ödülüyle ödüllendirilecek. Yarışmanın çağrısı, “Bilimi, teknolojiyi, insanı anlatan, Dünya hâli öyküler yazmanız,” sözleriyle gerçekleştirilmişti.

TBD 2023 Bilimkurgu Öykü Yarışması hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Şapkacılar: Tamzin Merchant Kitabı Türkçede

“Carnival Row” Yıldızı Tamzin Merchant’ın Fantastik Romanı “Şapkacılar” Türkçede

Land of Bad Fragmanı: Russell Crowe Başrolde

Russell Crowe ve Liam Hemsworth’lü Askeri Gerilim Filmi “Land of Bad”den İlk Fragman