Yunanistan’ın Atina kentinin kıyılarında yer alan batık bir şehirde yeni tarihi eserler ortaya çıkartıldı. Salamis Adası’ndaki arkeolojik çalışmalarda Truva Savaşı kahramanlarından Ajax’ı tasvir eden bir kabartma da bulundu.
Yunanistan Kültür Bakanlığı, kapsamlı bir sualtı kazı projesinden elde edilen yeni bulguları duyurdu. Bilim insanları kısmen su altında kalmış bir binanın yanı sıra tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan ve aralarında Ajax’ın tasvirini de taşıyan çeşitli mermer kalıntılar bulduklarını da açıkladı.
Kültür bakanlığının aktardığına göre deniz arkeologlarından oluşan 12 kişilik bir ekip, antik Salamis kentinin bir parçası olan devasa bir kamu binası yapı tespit etti.
Sosyal medya üzerinden paylaşılan bir içerikte, ortaya çıkarılan kalıntıların yanı sıra onunla birlikte ortaya çıkarılan bir dizi eserin görüntülere yer verildi.
Sualtı ekipleri Salamis Adası’nda 2022 yılından beri yürütülen arkeoloji çalışmaları sırasında tarihi bir kamu yapısını ortaya çıkartmayı başardı. Bu araştırma özellikle Salamis ile Yunanistan anakarası arasındaki bir boğazı sınırlayan ve adanın kendisiyle aynı adı taşıyan tarihsel olarak önemli bir savaşla hatırlanan doğu kıyısındaki bir koy olan Ampelaki Koyu’na odaklanıyordu.
Salamis, Truva Savaşı Kahramanlarından Ajax’ın Eviydi
Salamis Deniz Muharebesi, tarihçilerin M.Ö. 499’dan M.Ö. 449’a kadar sürdüğünü aktardığı, antik Yunan şehir devletleri ile Ahameniş İmparatorluğu (Pers İmparatorluğu) arasında gerçekleşmişti.
Salamis, Homeros’un İlyada eserinde Truva Savaşı kahramanı Ajax’ın evi olarak bahsedildiği için tarihçilerin her zaman ilgisini çekmişti.
Bunanla birlikte Salamis, Yunan coğrafyacı Pausanias’ın 2. yüzyıl civarında yazdığı başka bir anlatıda da adı geçmekteydi. Coğrafyacıya göre o dönem Salamis çoktan yozlaşmaya başlamıştı.
Arkeologlar ilk olarak klasik Salamis kentini çevreleyen eski bir surun parçası olduğuna inanılan bir deniz duvarını buldular. Ardından geçen yıl stoa adı verilen bir kamu binası ortaya çıkartıldı. Yunan mimarisinde bu terim, uzun bir şekilde inşa edilen ve büyük ölçüde açık olan, çatısı çevredeki sütun sıraları tarafından desteklenen bağımsız bir kapalı geçit anlamına geliyor.
Tarihçiler, bu yapıların genellikle pazar yerlerinin etrafında bulunduğunu ve iş yeri ya da halka açık gezinti yerleri olarak hizmet vermiş olabileceğini söylüyor ve bazı yapıların içine odalar inşa edildiğine dikkat çekiyor.
Kültür Bakanlığı, Salamis’te bulunan stoanın yaklaşık 20 metre genişliğinde ve 105 metre uzunluğunda olduğunu ve sınırları içinde altı ya da yedi odanın kalıntılarının bulunduğunu açıkladı. Yapıya dair ipuçları veren birkaç taş katman hâlâ mevcut olsa da arkeologlar henüz iç odaların tamamını tespit edebilmiş değil.
Farklı Dönemler ve Coğrafyalara Ait Eserler Bulunuyor
Öte yandan 15 metre kareden biraz daha büyük olan bir odanın içinde, yaklaşık iki düzine bronz sikke, mermer parçaları, vazolar ve Klasik-Helenistik döneme ait olduğu düşünülen seramik parçaları da dahil olmak üzere bir dizi tarihi eseri barındıran geniş bir depolama alanı bulundu. Bazı eserlerin farklı dönemlere ait olduğu görülürken Kültür Bakanlığı Erken Bizans ve Geç Orta Çağ’a ait bazı kalıntıların muhtemelen başka bir yerlerden bölgeye getirildiğini ifade etti.
Yetkililer, mermer eserlerin iki önemli parçadan oluştuğunu aktardı. Bunlardan biri, üzerinde 2-3 mısralık yazıt bulunan bir sütun parçası. Diğeri ise muhtemelen bir kahraman Ajax olan iri yarı bir adamın sakallı bir adama taç takarken tasvir edildiği bir taştan yapıt.
Yunanistan’da bulunan Ajax tasviri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeolojik dünyasından son gelişmeler için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.
Kaynak: CBS News
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!