in ,

“Ulysses”ten “Üç Silahşörler”e… İşte Umberto Eco’nun Favori Kitapları

Umberto Eco’nun favori kitapları oğlu Stefano Eco tarafından listelendi. Gerçek bir bibliyofilin düş bahçesine davetlisiniz.

Umberto Eco Favori Kitapları
- Reklam -
- Reklam -

Umberto Eco: A Library of The World belgeseli New York prömiyerini yapmaya hazırlanırken Eco’nun oğlu Stefano; babasının sevdiği kitaplardan bazılarını listeledi.

Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi kült kitaplarla tanınan İtalyan yazar, tarihçi ve eleştirmen Umberto Eco’nun yaşamı Umberto Eco: A Library of The World belgeselinde ele alınıyor.

Belgeselin prömiyeri için babasının favori kitaplarını Stefano Eco, listeyi paylaşmadan önce şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

Umberto Eco: A Library of the World’ün New York’taki prömiyeri için benden babamın en sevdiği kitaplardan bazılarının kısa bir listesini vermem istendi. Listeler en sevdiği konulardan biri olduğu için 100 başlıktan oluşan bir liste verirdi – ya da hiç vermezdi. Ama listelediğim başlıklarda olduğu gibi, bazı açık ve belirsiz olanları seçerdi – ‘bunun modern bir kopyasını bulmanın hiçbir yolu yok’ gibi. Bibliyofillerin zevkleri böyledir.”

Umberto Eco Kitapları

Umberto Eco’nun Favori Kitapları

Francesco Colonna – “Hipnerotomaki Poliphili” (1499)

Hipnerotomaki Poliphili yazarın icat ettiği özgün dili, yazılı metnin ve görüntünün birleşmesi sebebiyle Eco için dünyanın en güzel kitaplarından biri olarak anılıyor. Eserin dört kopyası da Eco’nun kütüphanesinde bulunuyor.

1467 yılında geçen kitap, kahramanı Poliphilo’nun sevgilisini aramak için bir tür rüya aleminde dolaştığı bir macerayı konu alıyor.

Robert Fludd – “Utriusque Cosmi Historia” (1617)

Robert Fludd’un kitapları Umberto Eco’nun kitaplığından eksik olmazdı. Fludd, Foucault’nun Sarkacı başta olmak üzere Eco’nun en önemli eserlerine büyük ölçüde ilham vermişti.

Umberto Eco Favorileri

Heinrich Khunrath – “Amphitheater of Eternal Wisdom” (1605)

Heinrich Khunrath, Eco’nun en çok sevdiği ezoterik yazarlardan biriydi. Eco’nun L’énigme de La Hanau 1609 kitabını ithaf ettiği yazar ruhani bir simya ustası ve hekim olarak tanınıyordu. Bununla birlikte Eco, Khunrath’un sanatına dair bir monografi de kaleme almıştı.

Athanasius Kircher’in Eserleri (1602-1680)

Bir Cizvit olan Athanasius Kircher hakkında Eco, nadir kitaplardan oluşan kütüphanesinde biri dışında yazarın tüm kitaplara sahip olmakla övünüyordu. Kircher; optik, volkanlar, depremler, müzik, göksel küreler, dünyanın merkezi, hiyeroglifler, Çinlilerin gelenekleri, Babil alfabeleri ve kuleleri ve dilin kökeni konularını ele aldığı 40’tan fazla ansiklopedinin yazarı olarak tanınıyor.

Eserleri pek çok hatalı bilgi içerse de Eco’yu Athanasius Kircher’a çeken şey, yazarın tuhaf varsayımlarının güzelliğiydi.

Joris-Karl Huysmans – “À rebours” (1884) ve “Bas” (1891) ile Alexandre Dumas’nın Eserleri (1870-1891)

Umberto Eco’nun Foucault Sarkacı eseri küçük bir yayınevinde çalışan bir grup insanın uydurduğu Tapınak Şövalyeleri, Gül-haçlılar (Rozikrusyenler), Kabala ve Kutsal Kâse’yi içeren bir Dünya Planı’nın bazı karanlık güçler tarafından ciddiye alındığını keşfetmeleri etrafında gelişiyor. Bununla birlikte Eco’nun Prag Mezarlığı kitabı da benzer bir dünya çapında bir plan fikrinin izinden gidiyor.

- Reklam -

Joris-Karl Huysmans’ın À rebours (1884) ve Là-bas (1891) kitapları ile Alexandre Dumas’nın Üç Silahşörler Yirmi Yıl Sonra eseri ve Dumas’nın diğer eserleri; pelerinler, hançerler, başarısız yazarlar, Satanizm ve gerçek tarihsel trajediler yaratan sahte anti-Semitik protokoller nedeniyle Eco’ya ilham vermişti.

Umberto Eco Kitap

James Joyce – “Ulysses” (1922)

Umberto Eco’nun en çok etkilendiği modern çağ yazarlarından biri olan James Joyce, kütüphanesinde ayrı bir öneme sahip. Sadece edebiyatta değil, hayatında da bu etki kendini gösteriyor. Eco, Joyce’a iki kitap ve çeşitli denemeler ithaf etmiş; aynı zamanda oğlunun adını Joyce’un otobiyografik romanı Stephen Hero’dan ilhamla Stefano koymuştu.

“A Library of The World” Eco’nun Kütüphanesine Işık Tutuyor

Eco’nun kütüphanesinde edebiyat kadar Orta Çağ tarihi, felsefe ve siyaset kitapları, ciltli, eşsiz çalışmalar yer kaplıyor.

Umberto Eco: A Library of The World belgeseli, sadece yazarlığıyla değil kitaplara olan tutkusuyla da bilinen Eco’nun kütüphanesini ve onun eşlik ettiği röportajları seyirciye sunuyor.

Belgeselin tanıtımında şu sözler yer alıyor:

“Eco’nun her şeyine bir belgesel dalışı olan Davide Ferrario’nun filmi, bizi yazarın rehberliğinde Umberto Eco’nun özel kütüphanesini gezmeye götürüyor

 “Venedik Bienali’ne yapılan bir video enstalasyonu için 2015 yılında Eco ile çektiği yeni görüntüleri malzemeyle birleştiren Ferrario, bu inanılmaz koleksiyonu ve onu toplayan adamı belgeliyor. Eco bizi 50.000’den fazla cilt arasında yönlendirirken, bu son derece üretken ve özgün düşünürün zihin kütüphanesi hakkında da fikir ediniyoruz.”

YouTube video

Prömiyerini Ekim 2022’de Roma Film Festivali’nde yapan Umberto Eco: A Library of The World belgeseli 30 Haziran’da New York’ta gösterime giriyor. Filmin Türkiye’de vizyona girip girmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Umberto Eco’nun favori kitapları hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından daha fazla içerik için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Literary Hub

İrem Şimşek

21 yaşındayım. İletişim Fakültesi’nde okuyorum. Bir süredir deneme yazıyorum, farklı platformlarda haber yazmaya ve çeviri yapmaya çalışıyorum. En çok sinemayı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Umberto Eco sevdiğim bir yazar. Bir an boşluğuma geldi. Hemen ben de ekleyeyim okuma listeme yazarın sevdiği kitapları dedim. Kitapları görünce öylece kaldım. Hayır ne bekliyorsam.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Diablo 4 İncelemesi

Diablo 4 İncelemesi: Lilith’ten Cehennem’e Davetiye

Futurama 8. Sezon Fragmanı Yayınlandı

Futurama’nın Yıllar Sonra Gelen Yeni Sezonundan İlk Fragman