in ,

Van’da Urartular Döneminden Kalma Mezarlıktan Bronz Gemli Bir At İskeleti Çıkartıldı

Urartular döneminden kalma bir mezarlıkta, çenesinde bronz gem takılı olan bir at iskeleti gün yüzüne çıkartıldı.

Urartular Mezarlık Bronz Gemli At İskeleti
- Reklam -
- Reklam -

Van’da Urartular döneminde inşa edilen Çavuştepe Kalesi’nin kuzeyinde yer alan arkeolojik mezarlık alanında ağzına bronz gem takılı olan bir at iskeleti bulundu. Heyecan verici buluntu için “Türkiye’de bir ilk” değerlendirmesi yapıldı.

I. Argişti’nin oğlu olan Urartu Kralı II. Sarduri’nin emriyle M.Ö 750 senesinde yaptırılan Çavuştepe Kalesi ile kuzey cephesinde bulunan nekropol alanındaki arkeolojik kazı çalışmalarına devam ediyor.

Urartular Mezarlık Bronz Gemli At İskeleti - Çavuştepe Kalesi

- Reklam -

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında antropolog, metal uzmanı, arkeolog, şehir plancısı, sanat tarihçisi, mimar ve restorasyon görevlilerinden oluşan 24 kişilik ekiple gerçekleştirilen kazılarda, Urartular dönemine ilişkin önemli bulgular gün yüzüne çıkartılıyor.

2022’de Urartulu yönetici sınıfa ait olduğu öngörülen bir iskeletin bulunduğu noktada, bu yıl da çenesinde bronz bir gem olan at iskeleti tespit edildi.

Urartular Nekropol Bronz Gemli At İskeleti - Çavuştepe Kalesi

Urartular Döneminden Kalma Buluntu Ses Getirdi

Prof. Dr. Çavuşoğlu verdiği demeçte kale ve nekropol alanlarında restorasyon çalışmalarının yanı sıra kazı çalışmaları da yürüttüklerini kaydetti.

Nekropol alanında her yıl bilim dünyasını heyecanlandırmayı başaran yeni bulgularla karşılaştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Bu yıl yaptığımız çalışmalarda her yıl olduğu gibi yeni bir buluntuyla karşılaştık. Bir atın çenesine bırakılmış vaziyette halka şeklinde gem bulduk. Bronzdan üretilmiş. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşmamız Urartu arkeolojisi için önem arz ediyor. Daha önce benzer halkaları, insan iskeleti üzerinde pazubent ve bilezik olarak bulmuştuk.

“Bu yeni bulgu onlardan daha büyük ebatta ve atın ağzının ortasına yerleştirilmiş durumda. Sahibinin hayvanı daha rahat kontrol etmek için kullandığını tahmin ediyoruz. Urartu tarihinde ilk kez halka şeklinde bir gem karşımıza çıkıyor. Atların Urartu toplumunda çok önemli bir yere sahip olduğunu bize gösteriyor. Buluntular, buranın bir yönetici sınıfına ait olduğunu ortaya koyuyor.”

- Reklam -

Urartular Bronz Gemli At İskeleti - Çavuştepe Kalesi

Bölgenin Bir Yönetici Sınıfına Ait Olduğu Kesinleşti

Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz ise iskelete dair şu bilgileri paylaştı:

“Atın kafatası ve alt çenesi sağlam. Yetişkin bir at olduğunu tespit ettik. Bu buluntu, Türkiye’de bir ilk. Laboratuvarda inceleyeceğiz. Bu buluntuyla, buranın bir yönetici sınıfına ait olduğunu ispatlıyoruz. Alan çok büyük, çok önemli buluntuların gelmesini bekliyoruz. Buluntular bizi heyecanlandırmaya devam ediyor.”

At İskeleti - Çavuştepe Kalesi

2022 yılında bir grup defineci Van’da 2.700 yıllık Urartu tapınağını gün yüzüne çıkartmıştı.

Urartular döneminden kalma bu at iskeleti hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: AA

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Güç Yüzükleri 3. Sezon - Yüzüklerin Efendisi

“Yüzüklerin Efendisi” Dizisi “Güç Yüzükleri”nin 3. Sezonu Ön Geliştirme Aşamasına Girdi

Gabriel Garcia Marquez: Hayatı Hakkında bilgi

Gabriel Garcia Marquez Hakkında 10 Şaşırtıcı Gerçek