in

Defineciler, Van’da 2.700 Yıllık Urartu Tapınağı Buldu

Defineciler, Van’da yaptıkları kaçak kazıda 2.700 yıllık bir keşfe imza attı. Kilise zannettikleri yapı, Urartulara ait tapınak çıktı.

defineciler van urartu tapınağı keşif
- Reklam -
- Reklam -

Defineciler, Van’ın Alaköy ilçesindeki Garibin Tepe’de define bulmak için kaçak kazı yaparken kilise zannettikleri bir yapıya rastladılar. Bölgede 2.700 yıllık geçmişe sahip bir Urartu tapınağı olduğu ise yetkililerin incelemeleri sonrasında ortaya çıktı.

Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın özel haberine göre, bir grup defineci Urartulara ait bir tapınağı ortaya çıkardı.

Van’ın kuzeybatısındaki Alaköy ilçesinde bulunan Garibin Tepe’de define bulmayı amaçlayan kaçak kazı ekibi, şans eseri tarihi bir keşfe imza attı.

- Reklam -

Yerin beş metre altına inen kazı çalışmasında, duvarlarında freskler bulunan bir yapıya ulaşıldı. Defineciler yapıyı bir tür kilise sanarak Van Müze Müdürlüğü’ne durumu bildirdi.

Yapılan incelemelerden sonra konunun uzmanları yapının bir Urartu tapınağı olduğunu açıkladı.

defineciler van urartu tapınağı

Milattan Önce 8. – 7. yüzyılda en güçlü dönemini yaşayan Urartular, Anadolu’nun kadim uygarlıkları arasında yer alıyor. eski Anadolu ve eski Mezopotamya tarihi konularında dersler veren Doç. Dr. Erkan Konyar’a ulaşan Independent Türkçe ekibi, Konyar’dan görüş aldı.

Çekilen görüntüleri izleyen Konyar, bölgenin bir Urartu tapınağı olduğunu doğruladı ve civardaki Urartu Kralı 2. Rusa’nın bir kalesini işaret ederek bulunan yapının kaleyle ilişkili olabileceğini aktardı.

Defineciler, İlk Defa Orijinal Hâliyle Korunmuş Bir Urartu Tapınağını Gün Yüzüne Çıkardı

Tapınağın Urartu Bal Tanrısı Haldi’ye adanmış kült bir tapınak kompleksi olduğu öne sürülürken definecilerin yaptığı keşfin, ilk defa orijinal hâliyle ve hiç el değmemiş bir Urartu tapınağını gün yüzüne çıkartmış olabileceği söylendi.

- Reklam -

Konyar, dünyada ses getirecek keşfi şu sözlerle aktardı:

“Belki de bu yapı sayesinde ilk defa bir Urartu tapınağının nasıl olduğunu anlayabileceğiz. Duvar resimlerinin hala ayakta olduğunu anlayabiliyoruz. İçeri giren biri buranın 2 bin 700 yıl önceki halini görebiliyor. Bu çok etkileyici. Videodan anladığım kadarıyla bu büyük bir yapı. Duvar resimlerindeki motifler din unsurunu belirginleştiriyor. Aynı zamanda insan motifi de var. Tabii burayı definecilerin bulmuş olması manidar. Arkeologlar ve müze umarım el atar ve burayı kurtarır. Urartu’yu anlama noktasında önemli bir destinasyon oluşturacak. Bence dünyada ses getirecektir.”

defineciler van urartu tapınağı

Urartu tapınaklarının buluntular noktasında zenginliklerle dolu olduğunu kaydeden Konyar, definecilerin bölgeden ne kadar malzeme götürdüğünün de önemli olduğunu ifade etti.

Tapınakta Tanrı Haldi’ye adanmış kalkanlar, miğferler, silahlar olmasının muhtemel olduğunu belirten Konyar, definecilerin arkeolojik alanları tahrip ettikten sonra ilgili kurumlara haber vererek kendilerini legalize etme çabalarına da dikkat çekti.

Siz bu keşfe dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nejat İşler, Ercüment Çözer Rolüne Veda Etti

Nejat İşler, Behzat Ç.’nin ve Saygı’nın Meşhur Karakteri Ercüment Çözer’i Bir Daha Canlandırmayacağını Açıkladı

susam sokağı kayıp bölüm

Susam Sokağı’nın Kayıp Bölümü Ortaya Çıktı: Çocuklar için Korkutucu Bulunmuştu