Video oyun sanatçıları, Hollywood’da giderek büyüyen grevin yeni bir adımını oluşturabilir. SAG-AFTRA çatısı altındaki oyuncuların yapım şirketlerine karşı sürdürdüğü grev devam ederken sendikanın yeni hamlesi oyun pazarını hedef alıyor.
Oyun sektörü son yıllarda eğlence endüstrisinin en büyük ortaklarından birisi olmaya başladı. Oyun stüdyoları milyar dolarlara el değiştirirken dev satın almalar ülkeler arası ciddi tartışmalara dahi neden olabiliyor.
Gelişen teknolojiyle birlikte hareket yakalama, yüz tarama gibi alanlarda aktör ve aktrisler giderek daha fazla önem kazanıyor. Seslendirme sanatçıları ise uzun yıllardır pazarın önemli ayaklarından birini oluşturuyor.
Şimdi ise SAG-AFTRA, geçen günlerde yaptığı açıklamada büyük video oyun şirketlerine karşı bir grev için yetki isteyeceğini açıkladı. Sendika, video oyun dünyasındaki sözleşmelere dair görüşmelerin çıkmaza girdiğini ve gerekli ücret artışı ile yapay zekânın kullanımına kurallar getirmek için grev yetki oylamasına ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.
Video Oyun Sanatçıları 7 Yılın Ardından Greve Gidebilir
SAG-AFTRA 13 Temmuz’da büyük TV ve film şirketlerine karşı grev ilan etmiş ve dünya çapında prodüksiyonları durdurmuştu. Yapımcılar birliği ile olan görüşmeler ise hâlâ istenen seviyeye ulaşmış değil.
Sendikanın Activision Blizzard ve Electronic Arts gibi büyük video oyunu yapımcılarıyla ayrı bir sözleşmesi bulunuyor. Sözleşme aslında geçen yıl kasım ayında sona erecekti. Ancak daha fazla görüşmeye olanak tanımak için bir yıl uzatıldı. Bahsi geçen yeni görüşmelerin 26 Eylül’de yeniden başlaması bekleniyor.
SAG-AFTRA, video oyunu oyuncuları için geriye dönük %11’lik bir artış talep ediyor ve bu artışı %4 ve %4’lük başka artışlar izliyor. Bu talep film ve TV stüdyolarından istedikleriyle aynı orana karşılık geliyor. Sendika ayrıca, video oyunu alanındaki ses ve performans yakalama sanatçıları için bir tehdit oluşturduğunu öne sürdüğü yapay zekâya karşı da koruma istiyor.
SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher yaptığı açıklamada video oyun şirketlerini “açgözlülükleri ve saygısızlıkları” nedeniyle eleştirdi.
Drescher konuya dair şöyle konuştu:
“Yapay zekâ bir kez daha üyelerimizi iş fırsatlarının azalması tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. SAG-AFTRA üyeleri zorbalığa karşı birlikte duruyor.”
Video oyun şirketlerinin sözcüsü Audrey Cooling ise bir anlaşmaya varmayı dört gözle beklediklerini söyledi.
“Hepimiz SAG-AFTRA tarafından temsil edilen oyuncuların dünya çapında milyarlarca oyuncuya dünya standartlarında eğlence sunan bir sektördeki önemli katkılarını yansıtan adil bir sözleşme istiyoruz. İyi niyetle müzakere ediyoruz ve mümkün olan en kısa sürede karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşmaya varmayı umuyoruz.”
SAG-AFTRA Ekim 2016’da oyun şirketlerine karşı greve gitmiş ve bu grev yaklaşık 11 ay sürmüştü.
Siz mevcut grevin oyun sektörünü de dahil ederek genişlemesi ihtimalini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Variety
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!